Sony BDP-S350

Blu-ray... "για το λαό". Περίπου.

Είδος: Blu-ray player
Τιμή: €299,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Και, έτσι ξαφνικά, ήλθε αυτό που ονομάζουμε... "πλήρωμα του χρόνου" για την αγορά του Blu-ray: ένα κομβικό σημείο που περιμέναμε εδώ και δύο χρόνια σχεδόν. Ποιό είναι αυτό; Το σημείο στο οποίο μπορούμε επιτέλους να προτείνουμε ως "εισαγωγική" συσκευή αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray μία που... δεν φέρει το λογότυπο του PlayStation στην πρόσοψή της! Πραγματικά, μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου το PS3 ήταν η ενδεδειγμένη λύση για εκείνους και εκείνες που ήθελαν να έλθουν για πρώτη φορά σε επαφή με τον κόσμο της υψηλής ευκρίνειας όχι μόνο γιατί ήταν το πιο προσιτό από οικονομικής πλευράς, αλλά και γιατί προσέφερε τον υψηλότερο δείκτη κόστους/αξίας από κάθε άλλο Blu-ray player. Από μία άποψη, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που την κατάσταση έρχεται να ανατρέψει... η ίδια η Sony, με το νέο BDP-S350.

To S350 είναι μεν, τυπικά, ο αντικαταστάτης του μοντέλου S300 που είχε εμφανιστεί πριν από 18 σχεδόν μήνες στην ευρωπαϊκή αγορά, ουσιαστικά όμως είναι μία συσκευή που απευθύνεται σε τελείως διαφορετικό κοινό και κυκλοφορεί με τελείως διαφορετικά δεδομένα στα ράφια των καταστημάτων. Ο λόγος; Το S300 συνοδευόταν από συνιστώμενη τιμή πώλησης στα 600 (!!!) ευρώ, ποσό που τον Μάρτιο του 2007 θεωρούνταν μάλιστα και... "ΟΚ" αναλογικά με αυτή άλλων player που ζητούσαν τα διπλάσια ή παραπάνω. Κάτι η "νίκη" του Blu-ray επί του HD-DVD, κάτι η διστακτικότητα του κοινού να μεταβεί στην υψηλή ευκρίνεια, κάτι ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών, σήμερα τα 600 ευρώ θεωρούνται αδιανόητο ποσό για "εισαγωγικό" player. Γι' αυτό και θεωρούμε ότι το S350 έχει τη δυναμική "ανατροπών": γιατί, πολύ απλά, κοστίζει μόλις 299 ευρώ ή και λιγότερα με κάποιες προσφορές.

Για να επιτύχει αυτήν την τελική τιμή πώλησης, βεβαίως, η Sony έπρεπε να κάνει συμβιβασμούς σε αρκετά πράγματα... και έκανε. Το design είναι απλοϊκό, η ποιότητα κατασκευής και η συναρμογή του δεν είναι ακριβώς κορυφαία, το χειριστήριο δίνει την αίσθηση του πρόχειρου, δεν υπάρχουν αναλογικές έξοδοι 7.1 για τον ήχο, δεν αποκωδικοποιείται το ανώτερο ποιοτικά πρότυπο ήχου (το DTS-HD Master Audio). Από την άλλη πλευρά, προσφέρονται όλα τα υπόλοιπα: θύρες HDMI και component, αποκωδικοποίηση Dolby TrueHD, υποστήριξη των 24 καρέ σε 1080p, αναβάθμιση των DVD στην ίδια ανάλυση. Συν τοις άλλοις, το S350 είναι ένα από τα πρώτα μοντέλα της Sony που θα υποστηρίξουν το πρότυπο του BD-Live, μέσα από το οποίο οι παραγωγές σε Blu-ray αντλούν extra περιεχόμενο μέσω Internet. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί η θύρα Ethernet της συσκευής, από την οποία θα γίνει στο εγγύς μέλλον και το απαραίτητο update.

Στην πρακτική επαφή που είχε η στήλη με το νέο Blu-ray player της Sony, διαπίστωσε περίπου όσα περίμενε εξ αρχής, με εξαίρεση τρεις εκπλήξεις, δύο ευχάριστες και μία όχι. Πιο συγκεκριμένα: η ποιότητα εικόνας και ήχου που μπορεί να αποδώσει το S350 είναι πανελάχιστα καλύτερη με αυτήν που εισπράττει κανείς από το PlayStation3, αφού και οι δύο συσκευές διοχετεύουν τα δεδομένα των δίσκων Blu-ray στις εξόδους τους χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία ή προσπάθεια βελτίωσης του παραγόμενου αποτελέσματος. Αυτό που μας εξέπληξε ήταν η ταχύτητα έναρξης του player και η ταχύτητα ανάγνωσης του κάθε δίσκου: μπορεί τα υποσχόμενα... 6 δευτερόλεπτα της Sony να μην ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν όμως 10 ή 12 το πολύ, απίθανη βελτίωση σε σχέση με Blu-ray player της άνοιξης ή του καλοκαιριού, που χρειάζονταν 40 ή 45 δευτερόλεπτα.

Ευχάριστη έκπληξη, επίσης, μας περίμενε στην ακρόαση του ήχου. Σε τόσο οικονομική συσκευή, πάρα πολύ συχνά τα υποσυστήματα που "υποφέρουν" πρώτα από τους αναπόφευκτους συμβιβασμούς είναι τα ηχητικά- η αναπαραγωγή όμως της μουσικής και των εφέ από audio CD και ταινίες Blu-ray κρίνεται άκρως ποιοτική. Από την άλλη πλευρά, δυσάρεστη ήταν η έκπληξη που μας προξένησε το γεγονός ότι η Sony "ερμήνευσε" όπως τη συνέφερε την συμβατότητα με το Blu-ray Profile 2.0: ενώ η ενδεδειγμένη προσέγγιση όσον αφορά την αποθήκευση δεδομένων τοπικά για το extra περιεχόμενο BD-Live προβλέπει ενσωματωμένη μνήμη, η ιαπωνική εταιρεία έχει απλώς διαθέσει μία θύρα USB, ώστε ο χρήστης να αγοράσει ξεχωριστά και να συνδέσει εκεί κάποιο Flash drive γι' αυτό το σκοπό. Όχι η κομψότερη λύση.

Ποιά είναι, λοιπόν, η συνολική άποψη της στήλης για το BDP-S350; Αυτή δεν μπορεί παρά να είναι θετικότατη, υπό όρους όμως. Πρώτος όρος: ο υποψήφιος αγοραστής δεν θα έχει απαιτήσεις υψηλότερες από τις βασικές όσον αφορά στην ποιότητα εικόνας και ήχου ή θα προτίθεται να συνδέσει το συγκεκριμένο player σε πρόσφατο - και ακριβό - ενισχυτή για τη σχετική επεξεργασία (μάλλον δύσκολο για το κοινό στο οποίο απευθύνεται το εν λόγω προϊόν). Δεύτερος όρος: είτε δεν θα ενδιαφέρεται για πολλά από τα μελλοντικά extras του BD-Live είτε θα προτίθεται να αγοράσει ένα Flash drive των 2 ή 4 GB τουλάχιστον. Οι όροι ίσως δεν είναι λίγοι, αλλά - εν τέλει - τα πράγματα είναι απλά: για το κοινό που έχει στην κατοχή του panel υψηλής ευκρίνειας, ενισχυτή με θύρα HDMI και βασικό έστω σύστημα ηχείων 5.1, το S350 είναι ο οικονομικότερος τρόπος να αποκτήσει πρόσβαση στους δίσκους Blu-ray με ποιότητα αναπαραγωγής άξια του όρου "Hi-def". Για ο,τιδήποτε παραπάνω...

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ