Sony A1 OLED

Σε νέα κατηγορία με είσοδο θριαμβευτική

Φυσικά αξιοποιώντας την τεχνολογία OLED η Α1 προσφέρει τα ζωντανά αλλά όχι αντιρεαλιστικά χρώματα, την ασυναγώνιστη αντίθεση και το απύθμενο μαύρο που αναζητούσαν οι θιασώτες της ισορροπημένης, κινηματογραφικής εικόνας εδώ και χρόνια (και είχαν βρει με τις Kuro της Pioneer και τις τελευταίες δύο γενιές OLED της LG). Η Bravia ZD9 ως LED/LCD με κορυφαίο τοπικό υποφωτισμό συνεχίζει να προσφέρει πολύ περισσότερα nits "λαμπρότητας" (luminance), 1600-1800 αντί για τα 600-800 της A1, κάτι που σημαίνει πως σε περιεχόμενο τεχνολογίας HDR το αποτέλεσμα στην οθόνη της πρώτης είναι περισσότερο εντυπωσιακό (ειδικά σε UHD Blu-ray και συμβατά games). Όμως η Α1 αφενός παραμένει επαρκώς φωτεινή για να αποδώσει το υλικό HDR πολύ όμορφα, αφετέρου έχουμε την αίσθηση πως θεατές που παρακολουθούν πρόγραμμα από ποικιλία "καθημερινών" πηγών - συνδρομητική τηλεόραση, ελεύθερα κανάλια, δίσκοι Blu-ray, Netflix HD - είναι πιθανό να απολαύσουν την εικόνα της τηλεόρασης OLED της Sony συχνότερα απ' ότι στην κορυφαία της LED/LCD.

Είναι η A1 OLED της Sony η... τέλεια τηλεόραση, λοιπόν; Ως τεχνολογικό προϊόν... δεν μπορεί να είναι, έχει ορισμένες αδυναμίες λοιπόν. Η μία δεν είναι άλλη από το λειτουργικό σύστημα στο οποίο στηρίζεται, το Android TV: αυτό έχει σταδιακά βελτιωθεί, μεν, παραμένει ωστόσο σχετικά αργό και όχι τόσο ευέλικτο όσο θα έπρεπε. Σε καθημερινή βάση είναι υπολογίσιμο το αντάλλαγμα που καλείται να πληρώσει κανείς ώστε να έχει την πολυσυζητημένη πρόσβαση σε apps του Google Play (εκ των οποίων θα αξιοποιήσει 7-8 maximum). Το ίδιο εκνευριστικό στο πλαίσιο καθημερινής χρήσης είναι ενίοτε και το τηλεχειριστήριο της Α1, το ίδιο με αυτό της ZD9 (συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως όποιος το ενέκρινε θα πρέπει να φυλακιστεί με συνοπτικές διαδικασίες). Σε χρήση για games, τέλος, όταν η Α1 δέχεται υλικό εξ αρχής ανάλυσης 4Κ (σε απόδοση χρώματος είτε HDR είτε όχι), χαρακτηρίζεται από πολύ καλά "αντανακλαστικά" της τάξης των 30 ms, όταν όμως το υλικό αυτό είναι ανάλυσης 1080 γραμμών (και η Α1 θα πρέπει να τις κάνει 2160), αυξάνεται στα "40 και κάτι" ms - όχι ικανοποιητικό για κάποια είδη games.


Τα παραπάνω δεν αρκούν, ωστόσο, να αμαυρώσουν την εικόνα μίας από τις συνολικά καλύτερες (και σημαντικότερες) τηλεοράσεις του 2017. H Sony με την A1 κατάφερε κάτι σπάνιο στον κόσμο της τεχνολογίας: να προσφέρει ένα πρακτικά τέλειο, ανάμεσα στα ικανότερα της κατηγορίας του, προϊόν... "με την πρώτη" ουσιαστική προσπάθειά της - και να θέσει ισχυρές βάσεις για συνέχιση της σειράς της τηλεοράσεων OLED τα επόμενα χρόνια. Η Α1 είναι πανέμορφη, ποιοτικά κατασκευασμένη, πλήρως εξοπλισμένη, αποδίδει κορυφαίου επιπέδου εικόνα και απίστευτο (για τα δεδομένα των τηλεοράσεων) ήχο, διαχειρίζεται δε κάθε είδους περιεχόμενο με άνεση και λεπτομέρεια. Είναι όλα όσα ελπίζαμε: ο συνδυασμός του καλύτερου είδους οθόνης με την υψηλότερη τεχνογνωσία στην επεξεργασία εικόνας (και τον καινοτομικό ήχο ως ευπρόσδεκτο "κερασάκι στην τούρτα"). Ιδέα δεν έχουμε για το πώς η Sony θα ξεπεράσει αυτήν την ποιότητα εικόνας τηλεόρασης OLED το 2018, αφού αν απλώς αξιοποιήσει την επόμενη γενιά οθονών της LG το μόνο που μπορεί να προσφέρει καλύτερο είναι πιο πολλά nits "λαμπρότητας" (οπότε ξαναγυρνάμε στην δυσδιάκριτη πρόοδο από χρονιά σε χρονιά που αναφέραμε αρχικά). Ανυπομονούμε, ωστόσο, να την παρακολουθήσουμε να το επιδιώκει!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ