Sony A1 OLED

Σε νέα κατηγορία με είσοδο θριαμβευτική

Είδος: TV OLED
Τιμή: €4249,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Η τεχνολογία της τηλεόρασης δίνει την εντύπωση της... δύο ταχυτήτων τα τελευταία χρόνια: ενώ στα εργαστήρια και στις επιδείξεις των εκθέσεων βλέπει κανείς πως πρόοδος όντως συντελείται στην απεικόνιση, στα συστήματα ελέγχου κλπ., οι καταναλωτές κάθε χρόνο θα πρέπει να διαβάζουν... άρθρα και άρθρα (όσοι το κάνουν φυσικά!) προκειμένου να διακρίνουν τελικά χειροπιαστή διαφορά ανάμεσα στα νεότερα και τα περυσινά μοντέλα των πιο πολλών κατασκευαστών. Αυτό ισχύει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και των σεναρίων χρήσης, υπάρχουν ωστόσο κι εξαιρέσεις στον κανόνα: τηλεοράσεις που ως σύνολο αισθάνεσαι πως δεν είναι κάτι που μπορούσες να έχεις και πέρυσι, πως είναι ένα βήμα μπροστά ολοφάνερο σε σχέση με ό,τι υπήρχε διαθέσιμο ως τώρα στην αγορά. Άκρως θετικό, λοιπόν, για την Sony το γεγονός ότι η πρώτη της τηλεόραση τεχνολογίας OLED, η Α1, αποπνέει αυτήν ακριβώς την αίσθηση.

Οι Ιάπωνες παραμένουν εστιασμένοι στις τηλεοράσεις τεχνολογίας LED/LCD φυσικά - η συντριπτική πλειοψηφία των μοντέλων τους, όπως και το κορυφαίο, η Bravia ZD9, στηρίζονται σε τέτοιες οθόνες. Όμως η επιλογή της LG να προσφέρει τις οθόνες OLED (ως ο μόνος κατασκευαστής τους παγκοσμίως) και σε άλλες εταιρείες, έδωσε στην Sony μία ευκαιρία που... ευτυχώς για όλη την αγορά δεν έχασε: να εκμεταλλευτεί την πρακτικά άψογη απόδοση του μαύρου και την απεριόριστη αντίθεση που προσφέρουν οι OLED, σε συνδυασμό με όλα εκείνα τα στοιχεία στα οποία η δική της τεχνογνωσία είναι μεγαλύτερη και κάποια καινούργια που δεν προσφέρει κανείς άλλος. Από αυτήν την πλευρά οι A1 των 55 και 65 ιντσών είναι απολύτως επιτυχείς: από πολλές απόψεις είναι οι τηλεοράσεις OLED που περίμεναν συγκεκριμένα είδη καταναλωτών να εμφανιστούν, προκειμένου αυτοί να επενδύσουν στην εικόνα 4Κ.


Πρώτος τομέας όπου η Sony συχνά υπερέχει: αυτός του σχεδιασμού. H A1 δεν είναι τόσο λεπτή όσο οι... τηλεοράσεις-"ταπετσαρία" της σειράς W της LG, αλλά είναι πάρα πολύ λεπτή, με πλαίσιο αντίστοιχα μειωμένο σε σχέση με όλες τις LED/LCD των Ιαπώνων και με ειδική βάση που στηρίζει την τηλεόραση ώστε αυτή να τοποθετείται πάνω σε έπιπλα σε μικρή "γωνία" (και έχει μία πρόσθετη λειτουργία που θ' αναφερθεί στην συνέχεια). Φυσικά είναι εφικτή κι η επιτοίχια τοποθέτηση, το αποτέλεσμα πάντως είναι το ίδιο εντυπωσιακό: εικόνα που κυριολεκτικά "αιωρείται", καθώς και το πλαίσιο γύρω της είναι ανεπαίσθητο, σε μία συσκευή που δίνει την εντύπωση περισσότερο υπερμοντέρνου κάδρου παρά τηλεόρασης. Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα προϊόντα του είδους για το 2017 και, με τις Samsung, LG και Panasonic να έχουν επιδείξει ήδη υπέροχες τηλεοράσεις αισθητικά, το κατόρθωμα των Ιαπώνων είναι ακόμη σημαντικότερο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ