Sony 65X9005: ταινίες σε 4K

Όλα τα πιθανά σενάρια, οι εντυπώσεις μας με λεπτομέρεια

Στο πλαίσιο της Αθηνόραμα Digital Sony 65X9005 4K Week έχουμε μέχρι στιγμής αναφερθεί στο συγκεκριμένο μοντέλο τηλεόρασης ως συσκευή αυτή καθ' αυτή, αλλά και στη χρήση της σε απλό τηλεοπτικό πρόγραμμα και ταινίες στερεοσκοπικής εικόνας (3D). Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως στην αγορά μιας τηλεόρασης υπερυψηλής ευκρίνειας θα προχωρήσει σήμερα το ποσοστό εκείνο του κοινού που θέλει να δει επιτέλους διαφορά στην ποιότητα απεικόνισης σε σχέση με τα πιο πολλά άλλα μοντέλα της τελευταίας τριετίας. Και καλύτερος τρόπος να το διαπιστώσει κανείς αυτό απλώς... "δεν υπάρχει" (κυριολεκτικά και μεταφορικά) από την θέαση ταινιών - η οποία φυσικά αφορά άμεσα τόσο το κοινό του Αθηνοράματος, όσο και του Αθηνόραμα Digital. Θα σταθούμε με περισσότερη λεπτομέρεια στο θέμα αυτό, λοιπόν, συν τοις άλλοις και επειδή τα νέα εδώ είναι καλά. Πολύ, πάρα πολύ καλά, ακόμη και με δεδομένο πως... "τα καλύτερα έρχονται"!

Συγκεκριμένα, λοιπόν: στην "εισαγωγική" στην υπερυψηλή ευκρίνεια εβδομάδα του Αθηνόραμα Digital που είχαμε φιλοξενήσει τον Ιούλιο, είχαμε επεξηγήσει (α) για ποιούς λόγους δεν υπάρχουν ακόμη στην αγορά ταινίες σε υπερυψηλή ευκρίνεια και (β) για ποιούς σχετικούς, προφανείς λόγους οι ικανότητες του συστήματος επεξεργασίας και αναβάθμισης γραμμών σε μία τηλεόραση ή προβολέα 4Κ έχει αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλη σημασία. Ο κάτοχος μιας Sony 65X9005 - και οποιουδήποτε άλλου μέσου προβολής υπερυψηλής ευκρίνειας για την ώρα - σε πλαίσιο βραχυπρόθεσμο θα παρακολουθεί ταινίες από άλλες πηγές, όχι 4Κ, οπότε στο πώς διαχειρίζεται η τηλεόραση αυτή το παρόν υλικό σχετίζεται άμεσα με τη σημερινή αξία της για τον καταναλωτή αυτόν. Κάναμε όλων (μα όλων) των ειδών τις δοκιμές, λοιπόν - και τα αποτελέσματα είναι άκρως θετικά για την 65άρα Bravia.

Ξεκινήσαμε από τα πιο απλά και συνήθη: τις ταινίες σε DVD και τα επεισόδια αμερικανικών σειρών που - κακά τα ψέματα - πολύς κόσμος "προμηθεύεται" από το Internet. Στην περίπτωση των DVD η έκπληξη ήταν τόσο μεγάλη, όσο και ευχάριστη: αν και η ανάλυσή τους των 576 γραμμών θεωρείται μικρή για τα σημερινά δεδομένα, η Sony 65X9005 τις "πολλαπλασίασε" σε 2160 με τρόπο αξιοπρεπέστατο. Η εικόνα που εισπράττει ο θεατής από τις ταινίες αυτές - κυρίως τις νεότερες που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος ενός DVD9 ή και δύο DVD9, οπότε δεν είναι τόσο "συμπιεσμένες" - κατορθώνει να είναι ελαφρώς... οξύτερη (!) αυτής που εισπράττουμε από μία καλή τηλεόραση "απλής" υψηλής ευκρίνειας σήμερα.

Αν αυτό δεν ακούγεται... αρκούντως εντυπωσιακό, βεβαιώνουμε πως είναι. Το να "απλώνει" κάθε καρέ μιας ταινίας σε DVD η τηλεόραση της Sony σε όλη της την οθόνη "εφευρίσκοντας" 20 φορές περισσότερα pixel - και να το κάνει δεκάδες φορές το δευτερόλεπτο σε αυτήν την ποιότητα - ήταν κατόρθωμα ανήκουστο για σχεδόν οποιοδήποτε εξειδικευμένο player οπτικών δίσκων, ακόμη και με προηγμένο κύκλωμα μόνο γι' αυτή τη λειτουργία, πριν από 12 μήνες μόλις. Σήμερα, το κάνει η ίδια η 65X9005 - και μάλιστα με άνεση!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ