Sony 65X9005: ταινίες σε 4K

Όλα τα πιθανά σενάρια, οι εντυπώσεις μας με λεπτομέρεια

Στην περίπτωση των επεισοδίων τηλεοπτικών σειρών, που συνήθως βρίσκονται σε αρχεία DivX ή MKV σε ανάλυση 720 γραμμών, τα πράγματα ήταν ακόμη καλύτερα: η αρχική οπτική πληροφορία ήταν στις περισσότερες των περιπτώσεων αρκετή ώστε να αποδώσει ακόμη ικανοποιητικότερα το σύστημα επεξεργασίας εικόνας της 65X9005. Η τηλεόραση της Sony ήταν σε θέση να πολλαπλασιάσει τις 720 γραμμές σε 2160 όχι απλώς χωρίς απώλεια ποιότητας, αλλά βελτιώνοντας και τη λεπτομέρεια της εικόνας σε πολλά σημεία και καταστέλλοντας τις ατέλειες που οφείλονται στη συμπίεση των αρχείων αυτών. Η κίνηση ουδέποτε επηρεάστηκε αρνητικά και τα χρώματα επίσης βελτιώθηκαν. Παρακολουθώντας τα ίδια επεισόδια, από τα ίδια αρχεία, σε μία καλή τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας των 46 ιντσών, διακρίναμε μέσα σε δευτερόλεπτα τη διαφορά. Ήταν περισσότερο από οφθαλμοφανής. Ναι, ο επεξεργαστής X-Reality PRO της 65X9005 είναι τόσο ικανός όσο... ισχυρίζεται το marketing, έτσι για αλλαγή!

Η αλήθεια πάντως είναι πως τα πρώτα δείγματα εικόνας στην οθόνη της τηλεόρασης της Sony, τα οποία θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει "εντυπωσιακά", τα εισπράξαμε όταν αρχίσαμε τις δοκιμές με υλικό ανάλυσης 1080 γραμμών. Εκεί πλέον η 65X9005 χρειάζεται να δημιουργήσει από το μηδέν... "μόνο" τον τετραπλάσιο αριθμό pixel κάθε πεντηκοστό του δευτερολέπτου, οπότε ο X-Reality PRO μπορεί να εστιάσει με πιο πολλή άνεση ακρίβεια στην ανάδειξη των λεπτομερειών της εικόνας. Τα αποτελέσματα είναι απίστευτα, ακόμη κι αν ποικίλλουν βάσει προέλευσης του υλικού. Σε αρχεία ταινιών MKV π.χ. κάτω των 8-10 GB (τα οποία θεωρούνται σημαντικά συμπιεσμένα), η 65X9005 απέδωσε εικόνα που όμοιά της δεν έχουμε ποτέ εισπράξει σε λεπτομέρεια από οποιοδήποτε μέσο προβολής έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα. Φιλμ που έχουμε δει δεκάδες φορές από "συμβατικά" media player ή Media Center PC - και είχαμε συμφιλιωθεί με τις ατέλειές τους - απέκτησαν "υφή" και "βάθος" που... σχεδόν δεν δικαιούται να έχει αρχείο τέτοιας συμπίεσης. Ταινίες, δε, σε μορφή MKV που ανέρχονται σε π.χ 20-30 GB σε μέγεθος αρχείου, ξεπερνούν κατά πολύ σε λεπτομέρεια το τί μπορεί να αποδώσει το καλύτερο player, με την καλύτερη μεταφορά ταινίας σε Blu-ray, στην οποιαδήποτε καλύτερη τηλεόραση "απλής" υψηλής ευκρίνειας σήμερα. Τόσο απλά.

Επόμενο βήμα; Τα ασυμπίεστα αρχεία ταινιών υψηλής ευκρίνειας M2TS και φυσικά οι ταινίες σε δίσκους Blu-ray (που ποιοτικά κινούνται στο ίδιο επίπεδο). Ο πήχυς εδώ τοποθετείται ακόμη ψηλότερα πριν καν πατήσουμε το "Play" - και η 65X9005 τον ξεπερνά με σχεδόν... περιφρονητική ευκολία: η ποιότητα της εικόνας που προκύπτει όταν η τηλεόραση της Sony έχει να διαχειριστεί υλικό ανάλυσης 1080p και χαμηλής συμπίεσης, είναι κάτι που κανείς δεν είναι σε θέση να "φανταστεί" με ακρίβεια. Είναι κάτι που αξίζει να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια, ειδικά αν μέχρι σήμερα πίστευε (όπως εμείς) ότι το φορμά του Blu-ray "είχε χτυπήσει τοίχο" όσον αφορά στην οπτική πιστότητα. Όλες οι ταινίες σε Blu-ray των καθιερωμένων μας δοκιμών, από παλαιότερες όπως το Avatar, το Casino Royale και το Ratatouille, μέχρι νεότερες όπως το The Avengers, το Redline και το Hugo, δείχνουν σαν... άλλες ταινίες στην οθόνη της 65X9005: η εικόνα έχει αληθινό βάθος (ούτε καν με εισαγωγικά αυτή τη φορά), είναι συμπαγής και πειστική, σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν... σουρεαλιστικά αληθοφανής. Με δύο κουβέντες, δημιουργεί την αίσθηση του "αυτό που βλέπω εκτυλίσσεται μπροστά μου αυτή τη στιγμή". Ούτε στο καλύτερο σινεμά τέτοια εντύπωση, προφανώς!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ