Sony 40ZX1

Η αβάσταχτη... λεπτότητα της πολυτέλειας

Το media box που συνοδεύει την ZX1 φέρει οποιουδήποτε είδους θύρα μπορεί να ζητήσει κανείς, από την HDMI (τρεις) και τις component και S-Video, μέχρι τη θύρα VGA για PC και θύρα USB για σύνδεση flash drives (απ' όπου η συσκευή μπορεί να αντλήσει και να στείλει στο panel φωτογραφίες για προβολή). Πρέπει να σημειωθεί πως η τηλεόραση της Sony δεν μπορεί να "στείλει" εικόνα ανάλυσης 1080p, αλλά έως 1080i (κάνει όμως και εξαιρετική δουλειά στην μετατροπή της δεύτερης στην πρώτη). Στο χώρο που είχαμε την ευκαιρία να δούμε τοποθετημένη την ZX1, δε, το media box απείχε τουλάχιστον 10 μέτρα από το panel και με ουκ ολίγα αντικείμενα στον ενδιάμεσο χώρο - όμως δεν παρατηρήσαμε καμία απολύτως καθυστέρηση στην μετάδοση της εικόνας, είτε αναφέρεται κανείς σε ταινίες υψηλής ευκρίνειας είτε σε ο,τιδήποτε άλλο. Αν αληθινά χρειάζεται κανείς, πάντως, τον "κινηματογραφικό" ρυθμό ανανέωσης των 24 καρέ, αναγκαστικά θα συνδέσει το όποιο player με την μία και μοναδική θύρα HDMI που φέρει η ίδια η οθόνη - κάτι που, ωστόσο, έρχεται σε αντιπαράθεση με το όλο πλεονέκτημα της ελευθερίας από τα καλώδια.

Αντικειμενικά, πάντως, η εικόνα της ZX1 δεν καταφέρνει να σταθεί στα... δυσθεώρητα υψηλά επίπεδα όπου κινείται το design και η ποιότητα κατασκευής της. Η τεχνολογία LED που αξιοποιεί είναι σχετικά καινούργια και ιδιόρυθμη στο πώς "φωτίζει" τα pixel της οθόνης - παρ' όλα αυτά, τα χρώματα της εικόνας είναι πειστικά, περισσότερο ομοιογενή απ' όσο περιμέναμε και η κίνησή της (υποβοηθούμενη από το σύστημα motionFlow) ομαλή. Ως LCD, ωστόσο, η ZX1 δεν παύει να προσφέρει μέτρια απεικόνιση του μαύρου και συνολικά της κλίμακας του γκρι, στερώντας σε ένα βαθμό την εικόνα από "βάθος" και ανάγλυφη υφή. Στις 40 ίντσες, άλλωστε, το panel αυτό δεν έχει την ευκαιρία να αναδείξει όλες τις λεπτομέρειες των ταινιών Blu-ray, παρά το γεγονός ότι είναι ανάλυσης 1080p. Σε υλικό συμβατικής ευκρίνειας, δε, θα μπορούσε να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα, ειδικά αν αναφερόμαστε σε τηλεοπτικό σήμα ή/και απλά DVD.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ZX1, ωστόσο, δεν είναι η απλώς καλή ποιότητα εικόνας που προσφέρει. Είναι η δυσανάλογα υψηλή τιμή της, ακόμη και με δεδομένο πως απευθύνεται σε κοινό που τοποθετεί το design στην κορυφή των προτεραιοτήτων του. Η νέα τηλεόραση της Sony κοστίζει σχεδόν 3.600 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίσει κανείς τη βάση που εμπεριέχει ηχεία ή τα ηχεία που προσαρτώνται στο κάτω τμήμα της όταν κρεμαστεί σε τοίχο (ναι, ως έχει η ZX1 δεν προσφέρει καθόλου ήχο). Με οποιοδήποτε από τα δύο αγγίζουμε ή ξεπερνάμε τα 4.000 ευρώ, όταν με 500 ευρώ λιγότερα αγοράζει κανείς σήμερα την κορυφαία τηλεόραση που υπάρχει, την Kuro 5090H, με βάση, ηχεία και... 10 ίντσες παραπάνω (!). Με αυτά ως δεδομένα, είναι δύσκολο να συστήσει κανείς για αγορά την ZX1, αν αυτή δεν προορίζεται για να τοποθετηθεί σε πολύ συγκεκριμένους χώρους, με ειδική αισθητική και χωρίς hi-end απαιτήσεις στην απεικόνιση. Δεν παύουν να αξίζουν συγχαρητήρια πάντως στη Sony όχι μόνο για την αίσθηση του κορυφαίου design που έχει, αλλά για την κατασκευαστική μαεστρία που επέδειξε με τη ZX1. Προσβλέπουμε σε καλύτερα μελλοντικά μοντέλα... προσιτά, ει δυνατόν!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ