Rotel RA-1570

Ολοκληρωμένος, μουσικός, αρχοντικός!

Φυσικά, όπως θα πιστοποιήσει οποιοσδήποτε φίλος του ήχου υψηλής πιστότητας, ο Rotel δεν μπορεί να... "εφεύρει" περισσότερη ηχητική πληροφορία εκεί που δεν υπάρχει (και όσοι ενισχυτές ισχυρίζονται πως το κάνουν δεν είμαστε βέβαιοι πως κατορθώνουν κάτι ουσιαστικό). Για την ακρίβεια - όπως ακριβώς στις τηλεοράσεις εικόνας 4Κ και τα ελεύθερα ψηφιακά κανάλια - το αντίθετο: το ποιοτικά χαμηλό υλικό, ειδικά σε ικανά ηχεία, θα ακουστεί πιθανώς... χειρότερο στον "διάφανο" RA-1570 απ' ότι σε άλλους, λιγότερο ικανούς ενισχυτές. Όμως με "καλογραμμένα" audio CD και ιδίως με αρχεία hi-res audio (όπως τα FLAC από το HDTracks.com που δοκιμάσαμε) ο ενισχυτής της Rotel αποδίδει εξαίσια. Για να τα αξιοποιήσει κανείς σε αυτόν χρειάζεται, για την ώρα, απαραιτήτως PC με Windows: εκεί ο χρήστης εγκαθιστά ειδικό driver, ο οποίος μετατρέπει στα μάτια του λειτουργικού της Microsoft τον RA-1570 σε συσκευή απόδοσης ήχου ουσιαστικά. Έτσι από οποιοδήποτε player υποστηρίζει αναπαραγωγή μέσω WASAPI (όπως το JRiver) o RA-1570 αναπαράγει αρχεία έως και 192 Hz/24-bit. Τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, ακούγονται συγκλονιστικά.

Κανένα τεχνολογικό προϊόν δεν είναι τέλειο, φυσικά, και ο δικάναλος της Rotel δεν... παρεκκλίνει απ' τον κανόνα: περιθώρια για βελτίωσή του σαφώς υπήρχαν. Ο RA-1570 δεν ενσωματώνει κύκλωμα Wi-Fi, για παράδειγμα, το οποίο θα άνοιγε το δρόμο για την καλύτερη επικοινωνία του με πολύ περισσότερες συσκευές. Ο δέκτης Bluetooth που περιλαμβάνεται στη συσκευασία του ενισχυτή - προσαρμόζεται στη θύρα USB της πρόσοψής του - είναι χρήσιμος, αλλά επιτρέπει την ασύρματη σύνδεση μόνο με μία συσκευή κάθε φορά και έχει, φυσιολογικά, περιορισμούς ως προς την ποιότητα της λήψης του ήχου. Η ενσύρματη σύνδεση των κινητών ή tablet εκεί είναι προτιμότερη. Απούσα είναι και η ενσύρματη διασύνδεση μέσω Ethernet, η οποία θα επέτρεπε την ενσωμάτωση του RA-1570 σε περιβάλλοντα χρήσης πολλαπλών δωματίων. Δύσκολη θα χαρακτήριζε κανείς, δε, την αναβάθμιση λογισμικού του Rotel (γίνεται μέσω θύρας... RS232!!!), έστω κι αν δεν δείχνει να χρειάζεται τέτοια προς το παρόν.

Τα παραπάνω η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως δεν αρκούν για να αμαυρώσουν σε ουσιαστικό βαθμό την εικόνα ενός δικάναλου ενισχυτή που - στην πλειοψηφία των σεναρίων χρήσης - θα καλύψει απόλυτα τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες όσων αγαπούν τον ποιοτικό μουσικό ήχο. Στο εμπόριο ο Rotel συνοδεύεται από την προτεινόμενη λιανική τιμή των €1500, αν και μπορεί να βρεθεί με λιγότερα. Τα χρήματα δεν είναι λίγα αν σκεφτεί κανείς πως ο RA-1570 προορίζεται για ακρόαση μουσικής και μόνο. Είναι όμως πάρα, πάρα πολύ εύκολα δικαιολογήσιμα βάσει της ποιότητας κατασκευής του, των προσεγμένων του υποσυστημάτων και της απόδοσής του - τομείς που, για τους αφοσιωμένους ακροατές του στερεοφωνικού ήχου, έχουν περισσότερη σημασία από τη συνδεσιμότητα ή και την ευχρηστία ακόμη. Συνδυασμένος με ένα ζεύγος ικανών ηχείων ο RA-1570 θα "γεμίσει μουσική" ακόμη και ευμεγέθη σαλόνια με άνεση, ειλικρίνεια και προσοχή στη λεπτομέρεια. Τί άλλο να ζητήσει κανείς από έναν ολοκληρωμένο δικάναλο ενισχυτή, καθαρόαιμα μουσικό; Στην ουσία... τίποτε!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ