Προβολείς 3D: Τόσο κοντά, μα... τόσο μακριά

Οι πιθανοί λόγοι!

Η εισαγωγή της εικόνας 3D στο περιβάλλον των home cinema έχει ως διαδικασία ήδη ξεκινήσει με την κυκλοφορία των πρώτων 3D τηλεοράσεων - κατηγορία συσκευών που το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν καλύψει όλες σχεδόν οι μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες. Όπως, ωστόσο, θα βεβαιώσουν οι ολίγοι και εκλεκτοί είχαν μέχρι στιγμής την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 3D υλικό σε τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, την πραγματικά "κινηματογραφική" 3D αίσθηση του Avatar - όπως την βιώσαμε στα σινεμά - την εισπράττει κανείς σε μεγάλες, πολύ μεγάλες διαγωνίους. Διαγωνίους των 90, 100 ή και περισσότερων ιντσών, έτσι ώστε η εικόνα να "αγκαλιάζει" όλο το οπτικό πεδίο του θεατή και αυτός να μην είναι απαραίτητο να εστιάζει τη ματιά του σε ένα χώρο συγκεκριμένα. Με άλλα λόγια, διαγωνίους που λαμβάνουμε μόνο από προβολείς (γιατί να αγοράσουμε τις plasma 103 ιντσών τις Panasonic... εχμ... δύσκολο!).

Αν τα πράγματα είναι έτσι, λοιπόν, γιατί... λάμπουν διά της απουσίας τους οι ανακοινώσεις για τους αντίστοιχους των τηλεοράσεων, 3D προβολείς; Εξαιρώντας τον επιβεβαιωμένο στην CES 2010 CF3D της LG - και τη φημολογία για τον αντίστοιχο τεχνολογίας επίσης SXRD της Sony - δεν έχουμε νέα για άλλο προβολέα 3D υψηλής ευκρίνειας (δεν εντάσσουμε πια τους 720p σε αυτήν την κατηγορία), ούτε καν χρονικό πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να τους περιμένουμε ή πόσο θα μπορούσαν περίπου να κοστίζουν. Το φαινόμενο είναι σχεδόν... ύποπτα παράξενο, όμως έχουμε την αίσθηση ότι το θέμα των 3D προβολέων δεν είναι τόσο απλό όσο αρχικά φαίνεται. Kαι σίγουρα σημαντικά πιο περίπλοκο από αυτό των τηλεοράσεων 3D.

Ένα ζήτημα που οι προβολείς 3D έχουν να αντιμετωπίσουν, το οποίο οι τηλεοράσεις δεν έχουν, σχετίζεται με το πανί που οι πρώτοι χρειάζονται. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε παρούσες εγκαταστάσεις, όπου το πανί έχει - σωστά - επιλεχθεί βάσει του προβολέα που θα χρησιμοποιηθεί, απλώς η αντικατάσταση του "2D" μοντέλου με ένα 3D δεν θα αποδώσει εικόνα τόσο... αυτονόητα super. Οι τηλεοράσεις 3D, επειδή οι θεατές παρακολουθώντας σχετικό υλικό φορούν σκουρόχρωμα γυαλιά, είναι αναγκασμένες να αυξάνουν σημαντικά τη φωτεινότητα της εικόνας - κάτι που, αν κάνει "ελαφρά τη καρδία" ένας προβολέας 3D σε πανί που έχει κατασκευαστεί για προβολέα 2D, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχει αρνητικές συνέπειες στη χρωματική πιστότητα και τη ρεαλιστική απεικόνιση του ίδιου υλικού.

Άλλες αναφορές, πάλι, θέλουν την εικόνα 3D από προβολέα να είναι περισσότερο "αχνή" ή "ξεπλυμένη" σε συμβατικό πανί απ' ότι η αντίστοιχη των 2D προβολέων - αν λοιπόν χρησιμοποιηθεί πανί που βοηθά την αντίθεση της 3D εικόνας, αυτή ενδέχεται ν' αποδειχθεί ακατάλληλη για την 2D εικόνα (και τούμπαλιν). Γενικώς υποψιαζόμαστε ότι για έναν 3D προβολέα, είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται διαφορετικών ιδιοτήτων πανί. Πρέπει να είναι, δε, τέτοιων ιδιοτήτων ώστε να υποβοηθά και την θέαση κανονικού, 2D υλικού - δεν πιστεύουμε να αγοράσει κανείς 3D προβολέα... μόνο για 3D υλικό και να έχει άλλον 2D προβολέα για τις κανονικές ταινίες! Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδίδει το ίδιο καλά όταν ο προβολέας χρησιμοποιεί ρυθμίσεις για 2D και ρυθμίσεις για 3D, κάτι που δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα επιτυγχάνεται.

Έπειτα, είναι και το θέμα της "βέλτιστης θέσης" απέναντι από ένα μέσο προβολής 3D. Για να απολαύσει κανείς την τρισδιάστατη αίσθηση του Avatar, για παράδειγμα, υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που προσφέρουν την μέγιστη απόδοση αυτών των εφέ. Όχι πολύ πλάγια, όχι πολύ πίσω, όχι πολύ μπροστά... κάτι που σε ήδη διαμορφωμένο χώρο σε home cinema είναι πιθανό να μη συμβαδίζει με τη διαρρύθμιση που έγινε για τη θέαση των κανονικών, 2D ταινιών. Αυτό ισχύει και για τις τηλεοράσεις 3D, άλλωστε, ακόμη και σε μικρότερο βαθμό.

Αυτοί οι παράγοντες είναι οι απλούστεροι που μπορούμε να σκεφτούμε ως αιτιολογία για την καθυστέρηση ανακοίνωσης - πόσο μάλλον κυκλοφορίας - 3D προβολέων. Οι κατασκευάστριες εταιρείες τους επόμενους μήνες θα επικεντρωθούν στο Mundial και τις τηλεοράσεις 3D, οπότε δεν περιμένουμε να ακούσουμε πολλά για το θέμα των προβολέων. Στις αρχές Σετπεμβρίου, όμως, ξεκινά η σημαντικότερη έκθεση της Ευρώπης για τον ήχο και την εικόνα, η IFA. Και εκεί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακούσουμε για προβολείς 3D - αν μη τί άλλο, γιατί ο Cameron έτσι σκόπευε πάντοτε να μάς παρουσιάσει τον κόσμο του Avatar: αυτό που λένε... larger than life!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ