Πού είναι μια... Kuro όταν τη χρειάζεσαι;

Για να ξυπνήσει τους άλλους, φυσικά!

Οποιοσδήποτε φίλος ή φίλη του Αθηνόραμα Digital παρακολούθησε τις προηγούμενες ημέρες όσα αποκάλυψαν οι μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες τηλεοράσεων στην έκθεση CES 2011, θα πρέπει να εισέπραξε το ίδιο με μας. Ναι μεν μπορεί η εικόνα 3D να είναι το trendy χαρακτηριστικό πάνω στο οποίο είναι στραμμένα τα μάτια όλων, κι αυτό να εξελίσσεται όσο περνάει ο καιρός, αλλά το πόσο καλή είναι η εικόνα που προβάλλει μια τηλεόραση στο 90% του χρόνου λειτουργίας της, με άλλα λόγια η... 2D, είναι σημαντικότερο. Κι εκεί η πρόοδος που δείχνουν να σημείωσαν οι νέες τηλεοράσεις ήταν μικρή. Διστακτική. Προβλέψιμη. Σίγουρα όχι αυτή που θα θέλαμε να διακρίνουμε year-to-year, όπως λέμε.

Σκεπτόμενοι αυτά, δε, συνειδητοποιήσαμε πως τον επόμενο μήνα έχουμε και μία δυσάρεστη επέτειο: αυτή των δύο ετών από την ημέρα που η Pioneer αποφάσισε να εγκαταλείψει την αγορά των τηλεοράσεων plasma και να αναστείλει την παραγωγή των θρυλικών Kuro. Το σχετικό πλήγμα για την ποιοτική εικόνα υψηλής ευκρίνειας και προδιαγραφών ήταν και παραμένει μεγάλο, βέβαια. Όμως, αν το συνδυάσει κανείς με την όχι ακριβώς εντυπωσιακή πρόοδο που σημειώθηκε στην εικόνα 2D γενικότερα την τελευταία διετία, δεν είναι δύσκολο να κάνει το σχετικό συνειρμό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία... Kuro!

Όχι, όχι. Δεν προτείνουμε στην Pioneer να επανέλθει στην κατηγορία των τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας - οι καιροί δυστυχώς παραμένουν αβέβαιοι, δεν επιτρέπουν πολλά πειράματα και δεν ευνοούν premium προϊόντα όπως τις Kuro, που είναι ακριβά και πρέπει να καταλαβαίνει κανείς το γιατί. Ούτε υποστηρίζουμε πως τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν διατεθεί στο κοινό εξαιρετικές τηλεοράσεις, γιατί έχουν. Από όλους σχεδόν τους κατασκευαστές. Χρειαζόμαστε όμως μία "Kuro" με διαφορετική έννοια: με αυτή του καταλύτη.

Αυτό που εν πολλοίς χρωστά η αγορά των τηλεοράσεων στην Pioneer είναι το γεγονός ότι, με την έλευση των Kuro το καλοκαίρι του 2007, μέσα σε διάστημα μικρότερο του έτους άλλαξε άρδην η οπτική μας για το τί σημαίνει ρεαλιστική εικόνα. Το βαθύ, πυκνό, πειστικό μαύρο που μπορούσαν να απεικονίσουν αυτά τα μοντέλα, καθώς και οι απίθανα υψηλοί λόγοι αντίθεσης που επιτύγχαναν, ώθησαν σε καινούργια επίπεδα την αληθοφάνεια αυτών που παρακολουθούσαμε στην οθόνη. Η Pioneer με την τεχνογνωσία που είχε αναπτύξει και την επιλογή των panel τεχνολογίας plasma που επέλεξε να χρησιμοποιήσει, κυριολεκτικά... εξέθεσε ανεπανόρθωτα όλες τις τότε τηλεοράσεις τεχνολογίας LCD. Όλοι οι κατασκευαστές χρειάστηκε να επενδύσουν περισσότερο και να εργαστούν σκληρότερα, ώστε να βελτιώσουν τα μοντέλα τους το συντομότερο δυνατό. Συνέπεια; Καλύτερες τηλεοράσεις για όλους, είτε προτιμούν τις plasma είτε τις LCD/LED LCD.

Είναι πεποίθησή μας πως, αν η Pioneer δεν είχε ποτέ παρουσιάσει τις Kuro, σήμερα δεν θα απολαμβάναμε την ποιότητα εικόνας που έχουμε στη διάθεσή μας ακόμη και από μοντέλα τηλεοράσεων κάτω των €1000. Πρόοδος θα σημειωνόταν, αλλά με πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Κάποια στιγμή θα ερχόταν στις LCD η υποβοήθηση με οπίσθιο φωτισμό, ναι. Τον περιμετρικό θα ακολουθούσε και πάλι ο πλήρης με ομάδες LED πίσω από την οθόνη, ναι. Στις plasma θα αυξανόταν ο ρυθμός σάρωσης και ο λόγος αντίθεσης, ναι. Όμως θα έπαιρνε πολύ περισσότερο χρόνο, γιατί - κακά τα ψέματα - υπάρχει κέρδος στην "μόλις και" τεχνολογική εξέλιξη για τις εταιρείες. Μόνο ο ανταγωνισμός μεταξύ τους μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για μεγαλύτερα βήματα - κι αυτός δείχνει να έχει ατονήσει τελευταία όσον αφορά στην ποιότητα εικόνας 2D. Η εικόνα 3D, οι multimedia λειτουργίες, οι Δικτυακές υπηρεσίες είναι όλα θετικά κι ευπρόσδεκτα, όμως έχουμε μείνει καιρό στο ίδιο εν πολλοίς επίπεδο απεικόνισης για τη βασική λειτουργία μιας τηλεόρασης. Ίσως πολύ καιρό, πια.

Γι' αυτό λέμε πως... χρειαζόμαστε μια Kuro. Χρειαζόμαστε εκείνο το μοντέλο τηλεόρασης που - ενώ νομίζαμε ότι απολαμβάνουμε με τις σημερινές τηλεοράσεις εικόνα από την οποία δεν θα μπορούσε να ζητήσει κανείς περισσότερα - θα μας κάνει ν' αναθεωρήσουμε ακόμη μια φορά. Ζητάμε πολλά; Ελπίζουμε πως όχι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ