Plasma: Επιστροφή χάρις στο... 3D;

To 2010, τέλος του δρόμου; Ούτε καν!

Ένα από τα δυσάρεστα highlights της περασμένης χρονιάς, τέτοιο καιρό μάλιστα, δεν ήταν άλλο από την απόφαση της Pioneer να σταματήσει την παραγωγή των Kuro, των κορυφαίων τηλεοράσεων plasma - για πολλούς ανεξαρτήτως τεχνολογίας - της αγοράς. Είχαμε πάρα πολύ φοβηθεί τότε πως η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτούσε μία σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες θα είχαν ως αποτέλεσμα την απόλυτη πια επικράτηση των τηλεοράσεων LCD, ενώ αναμφίβολα και χώρος και λόγος υπήρχε για την παραμονή των plasma. Με μόνο τρεις κατασκευαστές να παραμένουν υποστηρικτές (και) των plasma, τις Panasonic, LG και Samsung, τα πράγματα δεν φαίνονταν ρόδινα. Και το 2009 κύλισε μέσα στην αμφιβολία - κάτι ποτέ καλό για μία αγορά σε κρίση ούτως ή άλλως.

Fast forward στην CES 2010, όμως, και ενώ οι κατασκευαστές δεν αυξήθηκαν σε αριθμό, η πίστη και η επιμονή τους στην τεχνολογία των plasma δεν υποχώρησε. Αντιθέτως! Και οι τρεις μεγάλες εταιρείες συνολικά ανακοίνωσαν περισσότερα από 40 (!) διαφορετικά μοντέλα τηλεοράσεων αυτής της τεχνολογίας, πολλά από αυτά αληθινά κορυφαίων προδιαγραφών, καλύτερα από ποτέ όσον αφορά στο περιορισμένο βάθος των συσκευών και την κατανάλωση ρεύματος, Δικτυωμένα σε πολλές των περιπτώσεων και γενικώς... άκρως ανταγωνιστικά. Δικαιολογημένη η ικανοποίηση των απανταχού φίλων της κινηματογραφικής εικόνας, λοιπόν, αφού οι plasma συνεχίζουν να υπερέχουν σε αυτόν τον συγκεκριμένο ρόλο από τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες.

Ένα στοιχείο που δεν διέφυγε της προσοχής κανενός, ωστόσο, ήταν αφενός η έμφαση όλων των εταιρειών στην εικόνα 3D, αφετέρου το γεγονός ότι πολλές plasma είναι εξ αρχής προορισμένες για προβολή αυτής της εικόνας. Από κάθε σχεδόν άποψη, έχει νόημα: οι plasma αποδεικνύονται φθηνότερες σε μεγαλύτερες διαγωνίους - και στην εικόνα 3D όσο μεγαλύτερη, τόσο (πολύ) καλύτερα - διαχειρίζονται με περισσότερη άνεση υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης της οθόνης, δεν έχουν θέματα με την διάχυση του φωτός, ενώ η βελτιωμένη απόδοση του μαύρου τους προσφέρει "το κάτι παραπάνω" στην ψευδοτρισδιάστατη αίσθηση. Οι τρεις κατασκευάστριες εταιρείες δεν τα διαλαλούν όλα αυτά, καθώς έχουν επίσης εξαιρετικές και πανάκριβες τηλεοράσεις 3D τεχνολογίας LCD να προωθήσουν, όμως... ε. Ναι. Μερικές φορές, οι προϊοντικές σειρές μιλούν από μόνες τους, σωστά;

Είναι αυτός απαραίτητα λόγος για ν' αναπτερωθεί το ηθικό όσων βλέπουν τα στατιστικά και συνεχίζουν να διαπιστώνουν ότι οι LCD έχουν ολοφάνερα "το πάνω χέρι" στις πωλήσεις τηλεοράσεων; Όχι βέβαια. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για να συνδέσει κανείς την επιτυχία ή όχι της εικόνας 3D στο σπίτι, με την πορεία των τηλεοράσεων plasma; Και πάλι όχι. Θα πάψουν οι τηλεοράσεις LCD - καλύτερες ως γενικών καθηκόντων συσκευές - να αποτελούν προτιμότερη λύση για πολύ κόσμο, μόνο και μόνο επειδή οι τηλεοράσεις plasma θα είναι άκρως αποτελεσματικές στη 3D απεικόνιση; Σίγουρα όχι. Δεν παύει να είναι φανερό, ωστόσο, το εξής: ενώ φοβόμασταν πως το 2010 θα είναι η χρονιά-τέλος του δρόμου για τις plasma, η εικόνα 3D και νέα ώθηση μπορεί να τους δώσει και να... καθυστερήσει ίσως το αναπόφευκτο, αν έπρεπε να το ονομάσουμε έτσι. Δηλώνουμε happy γι' αυτό; Ω, ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ