Pioneer SC-LX 81

Και προσιτός, και hi-end

Ένας ενισχυτής αυτής της κατηγορίας δεν μπορεί παρά να εμφανίζεται πάνοπλος ως προς τις δυνατότητες επεξεργασίας ήχου - και ο LX81 δεν απογοητεύει. Προφανώς αποκωδικοποιεί όλα τα φορμά ήχου υψηλής πιστότητας (DTS HD Master Audio, Dolby True HD, Dolby Digital Plus κλπ), όλα τα φορμά ήχου της προηγούμενης γενιάς DTS και Dolby, ενώ προσφέρει και επεξεργασία ήχου πιστοποιημένη κατά ΤΗΧ Ultra2Plus, όπως ο Susano. To σύστημα αυτορρύθμισης ήχου MCACC για την προσαρμογή του εκάστοτε σετ ηχείων στον χώρο που τοποθετούνται είναι βέβαια παρόν και αποτελεσματικότατο, ενώ οι ρυθμίσεις γίνονται πλέον μέσα από γραφικό περιβάλλον και το φιλικό menu επιλογών που αξιοποιούν οι νέες Kuro. Στον τομέα της εικόνας προσφέρεται η πρακτικά αυτονόητη - γι' αυτήν την κλάση ενισχυτών - αναβάθμιση των σημάτων από κάθε πηγή σε ανάλυση 1080p, όχι όμως και η περαιτέρω επεξεργασία και βελτίωσή τους.

Και... ως προς την απόδοση; Εδώ είναι τα ίσως πιο ευχάριστα νέα. Ο LX81 αξιοποιεί το ίδιο είδος ψηφιακών ενισχυτικών ICEpower (σχεδίασης Bang&Olufsen) για τα οποία έγινε διάσημος ο Susano, με αποτελέσματα εξαιρετικά. Διαυγής, πειστικός, λεπτομερής ήχος, με ρώμη που όμως δεν στερείται υφής και ευελιξίας, είναι αυτό που μπορεί να αναμένει ότι θα λάβει από τον LX81 οποιοσδήποτε τον συνδέσει σε ένα ποιοτικό σετ ηχείων και τού προσφέρει ταινίες σε Blu-ray... κινηματογραφικών προδιαγραφών (όπως τα Die Hard 4.0, Hellboy II και I, Robot). Η ανταπόκρισή του στη σκιαγράφηση των ανορθώσεων του ήχου σε δύσκολες σκηνές, με μουσική σε κρεσέντο, ομιλία και εκκωφαντικά εφέ να διεκδικούν την προσοχή του ακροατή ταυτόχρονα, είναι ταχύτατη, ρέουσα. O ενισχυτής της Pioneer τα καταφέρνει άλλωστε εξίσου καλά στην αναπαραγωγή μουσικής, είτε αυτή είναι δικάναλη είτε πολυκάναλη.

Πάρα πολύ καλός σχεδόν στα πάντα, λοιπόν, ο LX81 των περίπου 1800 ευρώ - και δεν θα διστάζαμε να τον συστήσουμε ως αγορά, αν δεν υπήρχαν δύο ζητήματα. Το πρώτο έγκειται στο γεγονός πως, όπως ακριβώς και ο Susano, δεν σημειώνει επιδόσεις ανάλογες της επεξεργασίας ήχου και στην επεξεργασία εικόνας (σε αυτό τον ξεπερνούν σημαντικά φθηνότερα μοντέλα άλλων κατασκευαστών). Το δεύτερο έγκειται στο γεγονός ότι το "ένα κλικ παρακάτω" μοντέλο της Pioneer, ο LX71, κοστίζει 300 ευρώ λιγότερα και στερείται μόνο της μίας εξόδου ΗDMI και 10 Watt ισχύος ανά κανάλι: ουσιαστικά ο LX81 εν ονόματι των ψηφιακών ενισχυτικών του ζητά τα παραπάνω χρήματα. Γεγονός που σημαίνει πως, για να προτιμήσει κανείς τον LX81, θα πρέπει ήδη να διαθέτει το σετ ηχείων που θα εκμεταλλευτεί τη διαφορά στη διαύγεια του ήχου που λαμβάνει. Ειδάλλως, αν το σύστημα ηχείων που θα συνδεθεί σε έναν LX81 δεν κοστίζει τουλάχιστον τα διπλάσια χρήματα, ένας LX71 είναι πιθανότατα περισσότερο "συνετή" επιλογή. Για τους θιαασώτες της Pioneer, όμως, που δεν διαθέτουν τα 5Κ+ που ζητά ο LX90, o LX81 είναι η αμέσως καλύτερη επιλογή: ένας μικρός Susano, τρόπον τινά! Όσοι πιστοί, λοιπόν...

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ