Pioneer LX-01

Ευκρίνεια συμβατική, μα υπέροχη

Είδος: Συστήματα all-in-one
Τιμή: €2499,00

Εταιρία: Pioneer
Διανομή: Intersys

Με το τοπίο να έχει ξεκαθαρίσει στο χώρο της υψηλής ευκρίνειας όσον αφορά το φορμά του δίσκου που θα χρησιμοποιείται για τις ταινίες μεν, αλλά να παραμένει ρευστό και εκνευριστικά ασαφές όσον αφορά το πότε θα παγιωθούν... οι ίδιες οι προδιαγραφές του φορμά αυτού, ένα σημαντικό τμήμα του καταναλωτικού κοινού που ενδιαφέρεται για ένα σύστημα home cinema δεν αποτολμά ακόμη μία επένδυση στο Blu-ray. Συν τοις άλλοις, υπάρχει πάντοτε ένα κοινό που ενδιαφέρεται για ένα σύστημα home cinema "του σαλονιού", διακριτικό, με καλαίσθητο design και όχι πολλές "υποχωρήσεις" στις επιδόσεις. Στον κοινό παρανομαστή αυτών των κοινών απευθύνεται η Pioneer με το LX-01, το κορυφαίο της "ολοκληρωμένο πακέτο" DVD player και recorder που ενσωματώνει επίσης ενισχυτή και σύνολο surround ηχείων. Και, για το κοινό αυτό και σε αυτήν πάντοτε την κατηγορία, πιθανώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά καλύτερη πρόταση - έστω κι αν κοστίζει... "κάτι παραπάνω".

Από μόνο του το γεγονός ότι η Pioneer προτείνει αυτό το σετ για χρήση με τις περίφημες οθόνες plasma της, τις Kuro, σαφώς... "προδίδει" κάτι για το design του LX-01, το οποίο είναι μινιμαλιστικό μεν, σε μαύρο χρώμα, αλλά εξαιρετικά classy με τις αυστηρές γεωμετρικές του γραμμές να ταιριάζουν απόλυτα με το στυλ πολλών σύγχρονων λιτά διακοσμημένων χώρων. To σετ αποτελείται από την κυρίως συσκευή αναπαραγωγής και εγγραφής, τέσσερα ηχεία-δορυφόρους, ένα subwoofer και έναν δέκτη για το τηλεχειριστήριο. Αυτό που... λείπει, δηλαδή ο πέμπτος δορυφόρος που λειτουργεί συνήθως ως κεντρικό ηχείο για την απόδοση της ομιλίας στις ταινίες, το εξομοιώνουν με αποτελεσματικότατο τρόπο οι δύο εμπρόσθιοι δορυφόροι, που είναι ειδικά σχεδιασμένοι ώστε να "συνθέτουν" το εν λόγω κανάλι ώστε αυτό να ακούγεται σαν να βρισκόταν ανάμεσά τους.

Η συσκευή αναπαραγωγής και εγγραφής είναι αυτή που επικεντρώνει το ενδιαφέρον, φυσικά, και είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς αρνητικά στην υλοποίηση του LX-01. Το σύστημα της Pioneer ενσωματώνει σκληρό δίσκο 250 GB, στον οποίο ο κάτοχός του μπορεί να εγγράψει τηλεοπτικό πρόγραμμα και στη συνέχεια να το μεταφέρει εύκολα σε DVD. Ο ίδιος σκληρός δίσκος μπορεί να φιλοξενήσει τη μουσική και τις φωτογραφίες του χρήστη, παραμένει ωστόσο εφικτή η δυνατότητα αναπαραγωγής αυτών των αρχείων και των αρχείων video μέσα από τη θύρα USB: εκεί μπορεί να συνδεθεί είτε ανάλογο αποθηκευτικό μέσο (π.χ. Flash drive) είτε ή απευθείας... κανονικό PC. Μόνο η υποστήριξη αναπαραγωγής DVD-Audio και Super Audio CD λείπει, αλλά δεν αρκεί για να σπιλώσει την εικόνα ενός πληρέστατου κέντρου διαχείρισης περιεχομένου όπως αυτό της Pioneer.

Άξια αναφοράς είναι τα χαρακτηριστικά του LX-01 που του επιτρέπουν να επεκτείνει τις δυνατότητές του σε αυτές ενός "καθαρόαιμου" hi-def πακέτου. Οι είσοδοι HDMI στο subwoofer επιτρέπουν τη σύνδεση εξωτερικών αυτόνομων Blu-ray player, από τους οποίους το σύστημα είναι έτοιμο να αποκωδικοποιήσει όλα τα νέα φορμά ήχου υψηλής ευκρίνειας, όπως το DTS-HD Master Audio και το Dolby TrueHD. Επίσης εφικτή είναι η σύνδεση "κανονικού" σετ ηχείων 5.1, έστω κι αν η συνολική ισχύς που είναι διαθέσιμη παραμένει στα 400 Watt. Όλες τις επιλογές διαχείρισης των σημάτων και του περιεχομένου, άλλωστε, η Pioneer τις έχει συγκεντρώσει σε ένα τηλεχειριστήριο αφής, εύκολο στη μάθηση και λογικό στη χρήση.

Στην επαφή μας με το LX-01 ομολογούμε πως μείναμε άκρως εντυπωσιασμένοι από τα αποτελέσματα που μπορεί να αποδώσει το σετ (αν λάβει κανείς στα υπόψιν τους εξ αρχής παραδεκτούς περιορισμούς του προφανώς). Η ποιότητα της εικόνας που προκύπτει από αναβάθμιση απλών DVD σε 1080p είναι ανέλπιστα ποιοτική, ο ήχος τόσο σε κινηματογραφικό όσο και σε μουσικό υλικό είναι διαυγής και αληθινά λεπτομερής, η εξομοίωση του κεντρικού καναλιού απόλυτα ικανοποιητική, οι χαμηλές και μεσαίες στάθμες αποδίδονται αξιοθαύμαστα μετά από την κατάλληλη ρύθμιση. Δεν είχαμε την ευκαιρία να συνδέσουμε αυτόνομο Blu-ray player για να διαπιστώσουμε πώς το LX-01 "χειρίζεται" τα πρότυπα ήχου υψηλής ευκρίνειας στις αντίστοιχες ταινίες, δεν έχουμε όμως κανέναν λόγο να υποθέσουμε ότι το σύστημα της Pioneer δεν θα τα "τιμά" όπως τους αξίζει. Απολύτως κανέναν.

Και, μετά από όλα αυτά τα αρκούντως εξαίσια, έρχεται και η... "ώρα της λυπητερής": για τις δυνατότητες, το design και τα γενικότερα υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά που έχει να επιδείξει αυτό το σετ, η Pioneer "χρεώνει" όχι λιγότερα από 2.500 ευρώ (με έρευνα αγοράς ενδέχεται να βρεθεί και με λιγότερα, αλλά όχι σημαντικά). Τα χρήματα δεν είναι λίγα αν σκεφτεί κανείς ότι το σύστημα και high definition, και "καθαρόαιμο" 5.1 δεν είναι. Είναι όμως το πλησιέστερο καλύτερο πράγμα, αξιοποιεί δοκιμασμένες τεχνολογίες άριστα και προσφέρει με άνεση το περιθώριο για επέκταση με μία πηγή hi-def και "σωστά" ηχεία 5.1, αν ο κάτοχός του στο μέλλον θελήσει κάτι τέτοιο. Για "έχοντες" και "συντηρητικούς" όσον αφορά στο όλο θέμα της μετάβασης στην υψηλή ευκρίνεια, λοιπόν, αλλά το LX-01 είναι, μέσα στην... ειλικρίνειά του, υπεράνω κριτικής. Και ακριβώς γι' αυτό, κάτι παραπάνω από άξιο προσοχής!

Βαθμολογία: *****

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ