Panasonic DMP-BD50

Profile 2.0, επιτέλους

Είδος: Blu-ray player
Τιμή: €599,00

Εταιρία: Panasonic
Διανομή: Intertech

"Κάλλιο αργά παρά ποτέ", φυσικά, και - αν το σκεφτεί κανείς ψύχραιμα - "μικρό το κακό". Η στήλη δεν χρησιμοποιεί παροιμίες... τυχαία και, στην περίπτωση του προτύπου Blu-ray, δυστυχώς ισχύουν και οι δύο. Το πρότυπο της Sony και των συνεργάτιδών της εταιρειών πέρασε μία... "περίοδο ωρίμανσης" για 24 και πλέον μήνες (εις βάρος των καταναλωτών προφανώς), και μόλις τώρα δείχνει να φτάνει στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται εξ αρχής, παγιώνοντας επιτέλους τις προδιαγραφές του. Το λεγόμενο Profile 2.0, η "έκδοση" του Blu-ray που υποστηρίζει όλες τις πρόσθετες λειτουργίες που θα εμφανιστούν στις ταινίες ως extras μελλοντικά, δεν είχε εμφανιστεί σε κανένα άλλο player μέχρι πρόσφατα πλην του PlayStation3. Μέχρι πρόσφατα, καθώς αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί και στην ελληνική αγορά το πρώτο τέτοιο αυτόνομο player, το BD50. Και, αν μη τί άλλο για το συγκεκριμένο λόγο, η συσκευή αυτή θα άξιζε ιδιαίτερης αναφοράς - ακόμη κι αν δεν ήταν ένα πάρα πολύ καλό Blu-ray player ούτως ή άλλως.

To BD50 είναι ο φυσιολογικός, από κάθε άποψη, διάδοχος των BD10 και BD30 - των δύο ποιοτικών μεν, αλλά με ελλείψεις προηγούμενων player της Panasonic που, ως Profile 1.0 και 1.1, δεν υποστήριζαν όλη την γκάμα των δυνατοτήτων που υποτίθεται πως προσφέρει το πρότυπο του Blu-ray. To BD50, αντιθέτως, προσφέρει τη δυνατότητα στις μελλοντικές παραγωγές - γιατί αυτή τη στιγμή καμία ταινία σε Blu-ray δεν προσφέρει όλα τα είδη των extras σε έναν δίσκο - να "φέρουν στην επιφάνεια" όλες τις αρετές του φορμά: και την λειτουργία Picture-in-Picture, και τη σωστή διαχείριση ήχου για το καθένα, και τη σύνδεση με το Internet για άντληση extra περιεχομένου, και δυνατότητα αναβάθμισης του firmware Δικτυακά, και τοπικό μέσο αποθήκευσης. Είναι, λοιπόν, μαζί με το PS3 οι μόνες συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray αυτή τη στιγμή που το πιθανότερο είναι να μη χρειαστεί να αντικατασταθούν σε... έξι μήνες ή ένα χρόνο αργότερα (όπως οι προκάτοχοί του BD50) προσφέροντας σε μεγάλο βαθμό εγγύηση για την "ασφάλεια της επένδυσης", τουλάχιστον.

Όσον αφορά στο σχεδιασμό, η συσκευή της Panasonic δεν διεκδικεί το... "στέμμα των καλλιστείων", είναι όπως ευπαρουσίαστη, συμπαγής, μικρότερη σε μέγεθος από τα player πρώτης και δεύτερης γενιάς, αναμφίβολα προσεγμένη όσον αφορά στην ποιότητα κατασκευής. Η διαφανής αναδιπλούμενη πρόσοψη που "κρύβει" την υποδοχή του δίσκου αλλά αφήνει να διαφανούν οι φωτεινές ενδείξεις σε άλλους θα αρέσει, σε άλλους όχι, αλλά δεν προβληματίζει όσον αφορά στη χρηστικότητα. Πίσω από αυτήν την πρόσοψη βρίσκεται και η θύρα ανάγνωσης καρτών μνήμης τύπου SD, με υποστήριξη για τις νέες, ταχύτερες και καλύτερες κάρτες SDHC. Το πίσω μέρος της συσκευής, δε, αφήνει μηδενικά περιθώρια για παράπονα, αφού παρούσα είναι και η έξοδος HDMI (έκδοσης 1.3) και οι υποδοχές συνιστωσών, και η έξοδος οπτικής ίνας και οι αναλογικές για ήχο 7.1 σε ξεχωριστά κανάλια. Δεν λείπει άλλωστε και η θύρα Ethernet, η οποία επιτρέπει την επικοινωνία του συγκεκριμένου Blu-ray player με το Internet.

Το BD50 ανήκει στην τρίτη "γενιά" συσκευών αναπαραγωγής και, ως εκ τούτου, δικαιούμαστε πλέον να έχουμε απαιτήσεις ως προς την ποιότητα απεικόνισης και την πιστότητα του ήχου, άλλες από αυτές που είχαμε 12 μήνες πριν. Η Panasonic το γνωρίζει, γι' αυτό και το ειδικό chip που ονομάζει Uniphier - και φέρει ο συγκεκριμένος player - αναλαμβάνει την περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων κάθε δίσκου Blu-ray, ώστε το οπτικό αποτέλεσμα να είναι ορατά καλύτερο από αυτό π.χ. του PS3 (το οποίο επεμβαίνει σε αυτά ελάχιστα έως καθόλου). Δεν αναφερόμαστε σε διαφορές τύπου... BD-DVD, βέβαια, αλλά σε διαγεύστερη, περισσότερο "τρισδιάστατη", ομαλότερα κινούμενη εικόνα, πάντοτε από ταινίες σε μορφή Blu-ray. Στον τομέα του ήχου, άλλωστε, η ιαπωνική εταιρεία έχει καλύψει κάθε πιθανό "σενάριο", με πλήρη υποστήριξη στα φορμά DTS Master Audio και Dolby TrueHD, καθώς και στα αντίστοιχα DTS HD HiRes και Dolby Digital Plus.

Στην πράξη, λοιπόν, καμία έκπληξη: το BD50 είναι το καλύτερο Blu-ray player έχουμε χειριστεί μέχρι στιγμής όσον αφορά την οπτικοακουστική πιστότητα. Η εικόνα του Casino Royale "φανέρωσε" περισσότερα πράγματα απ' ότι συνήθως, ο ήχος του Die Hard 4.0 ήταν εντυπωσιακός όπως πάντοτε, η λειτουργία BD-Live στο Men in Black προσέφερε ακριβώς την ίδια εντύπωση. Όπως επιβάλλει το Profile 2.0, πάντως, για να δει κανείς αυτό το περιεχόμενο που προέρχεται από το Internet πρέπει να το αποθηκεύσει κάπου τοπικά, εξ ου και η επιβεβλημένη χρήση μιας κάρτας μνήμης SD (κάτι που δεν απαιτεί το PS3 με το σκληρό του δίσκο). Το BD50, πάντως, αν και αισθητά γρηγορότερο στην εκτέλεση των ρουτινών Java - για τα δυναμικά μενού - απ' ότι άλλα Blu-ray player της αγοράς, δεν κατόρθωσε να φτάσει σε ταχύτητα ανταπόκρισης το PlayStation3 (το οποίο παραδόξως συνεχίζει να είναι... πρωταθλητής στον τομέα αυτό), ενώ και η απόδοσή του στην αναβάθμιση των ταινιών DVD σε 1080p, αν και ικανοποιητική, δεν ξεπέρασε και πάλι την αντίστοιχη του PS3.

Οι... δυσκολίες για το BD50 αρχίζουν όταν ρίξει κανείς μια ματιά στην ετικέτα της τιμής πώλησής του. Τα 600 ευρώ που ζητά δεν είναι στην ουσία πολλά για τα όσα προσφέρει, καθόλου μάλιστα (ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το BD10 αρχικά ζητούσε τα... διπλάσια). Θέτουν όμως μερικά... προαπαιτούμενα για να έχει νόημα να τα καταβάλλει κανείς: θα πρέπει το panel ή ο προβολέας στον οποίο θα συνδεθεί ο player της Panasonic να είναι ποιοτικό (σίγουρα 1080p, σίγουρα πάνω από 42 ίντσες), θα πρέπει να αγοραστεί μία κάρτα μνήμης SD "ευρύχωρη" και αποκλειστικά για τη συσκευή αυτή, θα πρέπει και ο επίδοξος αγοραστής όντως να ενδιαφέρεται για το BD-Live και τα αλληλεπιδραστικά extras. Γιατί αν όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν, ένα PlayStation3 προσφέρει ικανοποιητική ποιότητα αναπαραγωγής Blu-ray, τα ίδια περίπου πράγματα σε δυνατότητες, και σημαντικά περισσότερες λειτουργίες, με 150 ευρώ λιγότερα. Για το κοινό όμως το οποίο διαθέτει εξοπλισμό τέτοιο που θα του επιτρέψει να απολαύσει την ανώτερη ποιότητα εικόνας του BD50 - και περίμενε την άφιξη ενός "κλασικού" αλλά πλήρους Blu-ray player - η νέα πρόταση της Panasonic αξίζει σαφώς προσοχής. Έστω κι αν στον ορίζοντα πλησιάζουν και οι προτάσεις άλλων εταιρειών του χώρου...

Βαθμολογία: ****

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ