Panasonic AX200E

Εικόνα... "γήπεδο", φτηνά!

Είδος: Προβολείς
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Panasonic
Διανομή: Intertech

Να, με αυτά και με κείνα οδηγούμαστε σε παραδοχές... και στη συνέχεια σε συγκεκριμένες επιλογές. Για παράδειγμα. Το Euro δεν πρόκειται να προβληθεί στην Ελλάδα σε υψηλή ευκρίνεια, οπότε να αγοράσει κανείς ακριβή τηλεόραση ή πανάκριβο προβολέα για το λόγο αυτό, απλώς δεν έχει νόημα. Το Blu-ray ως φορμά ακόμη "ξεπερνά τις παιδικές ασθένειες", λύνοντας τα προβλήματα των προδιαγραφών και των προτύπων του "σε δόσεις" και περιμένοντας να δημιουργήσει βιβλιοθήκη ταινιών με ελληνικούς υποτίτλους σε ρυθμό... χελώνας. Εμάς όμως για κάποιο λόγο μας έχει πιάσει "κάτι" να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε ποδόσφαιρο, ταινίες και games - τη βαρεθήκαμε αυτή τη "λαμπάτη" τηλεόραση που καταλαμβάνει το... μισό καθιστικό - αλλά δεν θέλουμε και να δώσουμε πιο πολλά χρήματα απ' όσα θα δίναμε για ένα ικανοποιητικό flat panel (ήτοι 1500 ευρώ). Πού οδηγούμαστε; Με μαθηματική ακρίβεια, σε προσιτό προβολέα. Και τί συσκευή - και το απαραίτητο πανί προβολής - αγοράζουμε με αυτά τα χρήματα; Όπως αποδεικνύεται, αν μιλάμε για τον AX200E της Panasonic, αγοράζουμε κάτι παραπάνω από αρκετό!

Η Panasonic προωθεί βέβαια από τις αρχές του χρόνου πολύ πιο σθεναρά τον ΑΕ2000Ε, ο οποίος (αξίας 2500 ευρώ περίπου) απευθύνεται με αξιώσεις στη μέση-προς-μεγάλη κατηγορία προβολέων. Όμως το... μικρότερο αδελφάκι του έχει να επιδείξει, κατ' αναλογία πάντοτε, ουκ ολίγες αρετές. Φέρει δύο εισόδους HDMI για σύνδεση ισάριθμων hi-def πηγών (υπάρχουν βέβαια και οι "απλές" component, S-Video και VGA), έχει δυνατότητα οπτικού zoom 2x, μετατόπισης του φακού στον οριζόντιο και κάθετο άξονα, ενώ ο λόγος αντίθεσης του 6000:1 που επικαλείται η Panasonic είναι μάλλον... υπεραισιόδοξος στην πράξη, η φωτεινότητα όμως των 2000 ANSI Lumen σαφώς όχι. Αν και μικρότερος σε μέγεθος από άλλους προβολείς που έχουμε συναντήσει, ο ΑΧ200Ε δεν παύει να έχει όγκο υπολογίσιμο (ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το πιθανότερο είναι να τοποθετηθεί σε επιφάνεια και όχι στο ταβάνι), ενώ το design του δεν είναι ακαλαίσθητο, αλλά όχι και το πιο ελκυστικό του χαρακτηριστικό. Στη λειτουργία πάντως είναι μάλλον αθόρυβος, παρ' εκτός κι αν ο θεατής κάθεται... μια αγκαλιά μακριά.

Ως προβολέας HD-Ready και όχι TrueHD, o ΑΧ200Ε συνθέτει την εικόνα του σε ανάλυση 1280x720 pixels και όχι 1920x1080, όμως - με ποιοτικό πανί και στη σωστή απόσταση - είναι καθ' όλα ικανός να "φέρει στην επιφάνεια" τη λεπτομέρεια τόσο των ταινιών hi-def όσο και όλων ουσιαστικά των σύγχρονων video games χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα (για τα δεύτερα μάλιστα η συσκευή της Panasonic φέρει και ειδικό mode που διευκολύνει στη σταθερή προβολή των γρήγορα κινούμενων αντικειμένων). Στηριζόμενος σε τεχνολογία LCD, επίσης, και σε αυτή τη ζώνη τιμής, είναι μάλλον λογικό να μην προβάλλει το... πυκνότερο και βαθύτερο μαύρο της αγοράς, αλλά σε συσκοτισμένο χώρο αυτό δεν γίνεται αντιληπτό όσο θα φοβόταν κανείς - τα χρώματά του, δε, είναι υψηλής ποιότητας, κορεσμένα και στερούμενα υπερβολών. Όλα τα παραπάνω είχαμε την ευκαιρία να τα διαπιστώσουμε ακόμη και με "δύσκολο" περιεχόμενο ταινιών Blu-ray και games του PS3, με το οποίο ο προβολέας τηςε Panasonic συνεργάστηκε άψογα και για τα δύο.

Ξαναγυρνώντας λοιπόν στην... αρχική διαπίστωση. Τον ΑΧ200Ε μπορεί να τον βρει κανείς στην αγορά στα 950 ευρώ περίπου. Αγοράζοντας και ένα χειροκίνητο πανί διαστάσεων π.χ. 2.50μ. x 1.90μ και αξίας έως 450-480 ευρώ, μπορεί από λογική απόσταση να έχει αξιοπρεπέστατη εικόνα 90 ή 100 ιντσών σε σαλόνι συνηθισμένων διαστάσεων, χωρίς υπερβολικά έξοδα. Παραμένει βέβαια το θέμα του ήχου, αλλά και αυτό λύνεται, είτε με την αντίστοιχη επένδυση και έξοδα, είτε με την υπάρχουσα υποδομή (ναι, τα ηχεία της "λαμπάτης"!). Και έτσι, βλέπουμε το Euro σε διάσταση κινηματογραφική (αφού ο ήχος είναι ούτως ή άλλως στερεοφωνικός) και, όταν σιγάσουν οι ιαχές, βλέπουμε και ταινίες σε 720 γραμμές, παίζουμε και games όπως τους αξίζει. Και για μεγαλύτερες διαγωνίους ή/και αναλύσεις... σε καλύτερες τιμές και με σαφώς λιγότερα προβλήματα... υπάρχει πάντα και το Mundial του 2010!

Βαθμολογία: ****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ