News Snacks 3/2/2010

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά ενδιαφέρουσες μικρές ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς, αλλά όχι πλήρους άρθρου. Οι περισσότερες, πάντως, χρίζουν σχολιασμού. Πάμε!

Για την τεχνολογία οθονών OLED και το πόσο ασύμφορη είναι προς το παρόν η κατασκευή τηλεοράσεων σε μεγάλες διαγώνιους, τα έχουμε ξαναγράψει. Πολλές εταιρείες είχαν σχέδια πριν από δύο χρόνια για σταδιακή παρουσίαση μοντέλων τους με οθόνες OLED, όλες όμως τα έχουν "αφήσει στο ράφι" για την ώρα. Ε, απ' ότι φαίνεται, η LG... είτε το είχε χαμηλά το ράφι είτε θέλει να "πιάσει στον ύπνο" τους υπόλοιπους, αφού δήλωσε πως σκοπεύει να κυκλοφορήσει οθόνες των 20 ιντσών φέτος, των 30 του χρόνου και των 40 το 2012. Βγάζουμε από το συρτάρι το... κομπιουτεράκι: αν το περίφημο, τεχνολογίας OLED, monitor-νάνος XEL-1 των 11 ιντσών της Sony κοστίζει 3500 ευρώ αυτή τη στιγμή (και εμφανίστηκε πριν από 2 χρόνια σχεδόν), πόσο θα κοστίζει μία τηλεόραση 40 ιντσών σε δύο χρόνια; 15Κ; 12K; 10Κ, αν είμαστε αισιόδοξοι και υποθέσουμε ότι τα κόστη κατασκευής θα έχουν μειωθεί κατά 30%-40%; Όπου Κ τα χιλιάδες ευρώ, για να μην παρεξηγούμαστε!

Κάποιοι, πάντως, δεν θα χρειαστεί να περιμένουν για την επόμενη... "δόση" τους τόσο πολύ. Οι οπαδοί των καρτών γραφικών της nVidia - ω, ναι, υπάρχει οπαδισμός και σ' αυτό - φαίνεται πως θα είναι σε θέση να αποκτήσουν τα νέα προϊόντα της εταιρείας, τα πρώτα με το πολυσυζητημένο υπερ-chip Fermi, μέσα στον Απρίλιο. Η nVidia αποκάλυψε τα ονόματα των δύο πρώτων, GeForce GTX 470 και GeForce 480 (η πρώτη μία κατά τι περιορισμένη εκδοχή της δεύτερης προφανώς) και είναι πάρα πολύ πιθανό τα επίσημα αποκαλυπτήρια να γίνουν στην έκθεση της CeBit στη Γερμανία. Για να δούμε, για να δούμε. Γιατί με αυτά και με κείνα η AMD έχει τα πρωτεία στην ισχύ των 3D γραφικών - και το... ονόρε της μόνης που υποστηρίζει την DirectX 11 των Windows 7 - για πολλούς μήνες πια. Fermi FTW (;)... οσονούπω!

Όλον αυτόν τον ενθουσιασμό για τις νέες κάρτες γραφικών και τη 3D απεικόνιση γενικότερα, πάντως, υπάρχει μία μεγάλη εταιρεία που δεν την μοιράζεται σε κανένα βαθμό διακριτό. Πρόκειται για την Electronic Arts, της οποίας οι εκδόσεις των περισσότερων games για PC δεν αξιοποιούν τους ισχυρούς Η/Υ που έχουν στη διάθεσή τους πολλοί παίκτες. Αφενός. Αφετέρου, διά στόματος Peter Moore ο καναδικός γίγαντας δήλωσε πρόσφατα ότι "δεν έχει απολύτως τίποτε στα σκαριά για 3D games της σειράς των ΕΑ Sports αυτή τη στιγμή". Άδικο ίσως δεν έχει η καναδική εταιρεία που θέλει να δει πώς θα πάει το πράγμα από πλευράς αποδοχής του κοινού πριν επενδύσει στην εικόνα 3D... αλλά πάαααααλι οι ίδιοι οι κατασκευαστές (Sony και Microsoft σε αυτή τη φάση) θα "βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά"; Για τέτοιες περιπτώσεις είναι τόσο πολύτιμα brands όπως τα FIFA και NBA Live... ε, μαμά ΕΑ;

Μιλώντας πάντως για πολύτιμα brands, αυτά των Apple και Google κατευθύνονται σε μετωπική σύγκρουση πολλαπλών επιπέδων. Διόλου τυχαία, δύο ημέρες πριν από την παρθενική εμφάνιση του iPad η Google είχει αφήσει μάλλον... εχμ... βολικά να διαρρεύσουν οι πρώτες ενδεικτικές, ακόμη πειραματικές φωτογραφίες του πώς θα πρέπει να είναι - κατά τη γνώμη της - ένας υπολογιστής στυλ Tablet που βασίζεται στο δικό της Chrome OS. Και η αλήθεια είναι πως ελάχιστοι το είχαν προσέξει - πιθανώς μέσα και στον... πυρετό της αναμονής για το iPad - μέχρι πριν και από 48 ώρες! Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη βάση δεν δίνουμε στη δουλειά ενός γραφίστα με ένα πρόγραμμα 3D γραφικών αναφορικά με το πώς θα είναι το αντίστοιχο τελικό προϊόν, είναι όμως πολύ ενδιαφέρουσες οι διαπιστώσεις που μπορεί να κάνει κάποιος για την απροκάλυπτη έχθρα που χωρίζει πια δύο άλλοτε συνεργαζόμενες κορυφαίες εταιρείες. Αν είναι να έχουμε στη διάθεσή μας ως επιλογή ένα ποιοτικό αντι-iPad μέσα στο 2010, ώστε να υπάρχει ωφέλιμος ανταγωνισμός για μας, τους καταναλωτές, τότε... καλώς να την έχουν την έχθρα οι Apple και Google!

Και για να μη γκρινιάζουμε ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες θέλουν μονίμως τα λεφτά μας χωρίς να προτίθενται να προσφέρουν κάτι δωρεάν: η Logitech έχει κάνει διαθέσιμη εδώ και λίγες μέρες στο κοινό μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή για τα iPhone και iPod Touch, με κανένα κόστος και καμία προϋπόθεση να έχει κανείς προϊόν της για να την χρησιμοποιήσει. Η εφαρμογή λέγεται Touch Mouse και επιτρέπει στον χρήστη των συσκευών της Apple να χρησιμοποιήσει την οθόνη αφής τους σαν... επιφάνεια για mouse, με το δάκτυλο να κατευθύνει το δείκτη! Υποστηρίζονται όλες οι τυπικές κινήσεις ενός mouse - point, click, scroll - ενώ ο χρήστης μπορεί παράλληλα να αξιοποιήσει και το πληκτρολόγιο για να εισάγει κείμενο σε οποιαδήποτε εφαρμογή.

Το app για τις συσκευές της Apple επικοινωνεί με τον εκάστοτε υπολογιστή μέσω σύνδεσης Wi-Fi. Για να "ερμηνεύσει" δε το εκάστοτε PC τις εντολές των iPhone/iPod Touch χρειάζεται η εγκατάσταση σε αυτό ενός μικρού προγράμματος, που επίσης προσφέρεται δωρεάν. Το όλο σύστημα είναι ιδανικό για να χειριστεί κανείς π.χ. ένα Media Center PC από την άνεση του καναπέ του. Η εφαρμογή είναι συμβατή με Windows PC και Mac, το iPhone app είναι διαθέσιμο και στο ελληνικό App Store και περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να βρει κανείς εδώ. Τα εύσημα στη μαμά Logitech για το χρήσιμο δωράκι - ελπίζουμε να ακολουθήσουν το παράδειγμά της κι άλλες!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ