News Snacks 22-06-11

Αξιοπρόσεκτο app για τη Σαντορίνη, οι συζητήσεις για τηλεοράσεις Apple... επανέρχονται!

Και αφού ο καιρός... το πήρε (επιτέλους) απόφαση πως είναι καλοκαίρι, όσοι και όσες εξορμήσουν φέτος στα νησιά δεν μπορούν παρά να έχουν και την αγαπημένη Σαντορίνη στη short list τους. Γι' αυτούς κυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες το Experience Santorini, μία εφαρμογή για iPhone/iPod Touch/iPad που επιδιώκει να προσφέρει κάθε είδους πληροφορία για το νησί - κι όχι μόνο τουριστικού, αλλά και ιστορικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Περισσότερη πρακτική αξία έχουν αυτόν τον καιρό βέβαια - και εκεί έχει δοθεί έμφαση - στις προτάσεις για διαμονή, αξιοθέατα, γαστρονομία και διασκέδαση που προσφέρει για κάθε γούστο και... βαλάντιο ένας προορισμός όπως η Σαντορίνη. Όλα είναι, προφανώς, αναζητήσιμα, ενώ η εφαρμογή εντοπίζει και τις κοντινές στον ταξιδιώτη προτάσεις βάσει της τοποθεσίας όπου βρίσκεται. Και μόνο για το πλήθος της πληροφορίας που εμπεριέχει, σαφώς και αξίζει της προσοχής των κατόχων συσκευών της Apple!

Μιλώντας, δε, για συσκευές της Apple, υπάρχει μία φήμη που επιμένει, κι επιμένει, κι επιμένει εδώ και πολλούς μήνες... κι όλοι ξέρουμε τί λένε για τον καπνό και τη φωτιά! Ο λόγος για την περίφημη τηλεόραση της Apple. Όχι το περιφερειακό Apple TV, που είναι ένα player-γέφυρα για την υπηρεσία iTunes, αλλά κανονική, κανονικότατη τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, σε ποικιλία μάλιστα διαγωνίων. Πρώην στέλεχος της Apple που πρόσφατα αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και μίλησε σε γνωστό Web site υπό τον όρο της ανωνυμίας, επέμεινε ότι η αμερικανική εταιρεία θα συνεργαστεί με μεγάλο κατασκευαστή τηλεοράσεων για να φέρει αυτό το προϊόν στην αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα, ως αντίμετρο στη Google TV από τη μία, προκειμένου να προωθήσει ακόμη πιο δυναμικά το App Store της από την άλλη. Ω, ναι, όπως και στο παρελθόν, και αυτή η ανώνυμη πηγή ισχυρίζεται πως οι τηλεοράσεις αυτές θα φέρουν ενσωματωμένο ένα Apple TV αρκετά ισχυρό ώστε να μπορεί να αξιοποιεί απευθείας τα apps των iPhone και iPad. Το πιστεύουμε ως φήμη; Ναι, γιατί είναι όντως ιδέα που έχει νόημα. Θα το δούμε φέτος; Δύσκολο... πολύ.

Δύσκολο έως... πάρα πολύ δύσκολο, ωστόσο, θα λέγαμε κάποτε πως είναι το εξής παράδοξο: ένα κινητό τηλέφωνο ν' αποδειχθεί η δημοφιλέστερη συσκευή σύλληψης φωτογραφιών σε μία κορυφαία υπηρεσία δημοσίευσης φωτογραφιών όπως το Flickr. Κι όμως, συνέβη: είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι το iPhone 4 έχει σε δημοτικότητα ξεπεράσει πολλές ψηφιακές φωτογραφικές, compact και DSLR, εδώ και μερικές ώρες όμως ξεπέρασε και την μέχρι σήμερα δημοφιλέστερη, την Nikon D90, και... στρογγυλοκάθησε στο θρόνο της δημοφιλέστερης φωτογραφικής συσκευής του Flickr - και εμμέσως του... Internet. Πέρα από την επαλήθευση του ρητού "η καλύτερη φωτογραφική είναι αυτή που έχεις μαζί σου ανά πάσα στιγμή", το συγκεκριμένο γεγονός αναδεικνύει ως σωστή και τη γνώμη αυτών που υποστηρίζουν πως αν μία καθημερινή συσκευή με κάμερα είναι "good enough" στα μάτια του χρήστη της, μοιραία θα χρησιμοποιηθεί πιο πολύ από μια εξειδικευμένη συσκευή, παρά την υπεροχή της δεύτερης. Βρε τί πάθαμε... Και, ειρωνικά; Στο Top 5 των φωτογραφικών κινητών του Flickr βρίσκεται το iPod Touch (!). Πώς θα κατηγοριοποιούμε τις συσκευές το 2015, να δούμε. Πώς!

Για όσους από μας, πάντως, η εικόνα 3D έχει αρχίσει να έχει πλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά το κόστος των σχετικών προβολέων - κακά τα ψέματα, στις πολλές ίντσες το 3D το απολαμβάνει κανείς όπως του αξίζει - ήταν απαγορευτικό, η Sony έχει μία νέα πρόταση. Πρόκειται για τον VPL-HW30ES, ένα μοντέλο που έχει τοποθετηθεί σε ζώνη κόστους κάτω των $4000 ώστε να προσελκύσει εκείνο το κοινό που θαυμάζει μεν, αλλά δεν... πλησιάζει τον κορυφαίο VPL-VW90ES της ιαπωνικής εταιρείας (ο οποίος κοστίζει $10000). Ο HW30ES έχει να επιδείξει δυναμικό λόγο αντίθεσης ίσο με 70.000:1 και φωτεινότητα κοντά στα 13.000 lumen, πολύ καλά και τα δύο δηλαδή, ενώ η Sony υπογραμμίζει πως έχει ανασχεδιάσει το σύστημα προβολής εικόνας 3D στον συγκεκριμένο προβολέα ώστε να μειώνονται σημαντικά τα θέματα μη σύμπτωσης των καρέ (crosstalk) που ενίοτε καθιστούν κουραστική τη θέαση. Η σχετικά χαμηλή τιμή του HW30ES σημαίνει πως σε αυτήν δεν περιλαμβάνονται τα γυαλιά 3D - χρησιμοποιεί τα δεύτερης γενιάς, νέα και καλύτερα της Sony - και δεν ξέρουμε πότε θα έλθει στην ευρωπαϊκή αγορά, αναμένουμε πάντως σχετική είδηση από την έκθεση της IFA το Σεπτέμβρη.

Σχετική είδηση, τέλος - σε στυλ... επιβεβαίωσης ουσιαστικά - περιμένουμε και από την Crytek για εκείνη την περίφημη δωρεάν αναβάθμιση της έκδοσης του Crysis 2 για H/Y. Όλοι οι PC gamers θυμούνται την απογοήτευση που εισέπραξαν όταν ο τίτλος κυκλοφόρησε το Μάρτη και έγινε πολύ γρήγορα σαφές ότι τεχνολογικά κινούνταν στο ίδιο επίπεδο με τις εκδόσεις για PS3/Xbox 360 (με άλλα λόγια σε σημαντικά κατώτερο για τα δεδομένα των σημερινών PC). Πλήγμα μεγάλο να δίνει τέτοια εικόνα ένας τίτλος που πραγματικά συμβολίζει την τεχνολογική υπεροχή των Η/Υ απέναντι στα, τελείως άλλης λογικής, συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας όπως αυτά των Sony και Microsoft. Η Crytek λοιπόν το επόμενο διάστημα σκοπεύει να εξιλεωθεί, τρόπον τινά, με την αναβάθμιση (update) που εκμεταλλεύεται πολύ περισσότερο τις σύγχρονες κάρτες γραφικών με υποστήριξη DirectX 11, ωθεί την ανάλυση των υλικών (textures) σε πολύ υψηλότερο επίπεδο και βελτιώνει πάρα πολύ την πιστότητα των ειδικών εφέ, του φωτισμού, των σκιών κλπ. Θα είναι, έστω κι ετεροχρονισμένα, λόγος για να αποκτήσει κανείς καλύτερο Η/Υ ή οι PC gamers έχουν ήδη μετατοπίσει το ενδιαφέρον τους στο Elder Scrolls Skyrim; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ