News Snacks: 20/01/10

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά ενδιαφέρουσες μικρές ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς, αλλά όχι πλήρους άρθρου. Οι περισσότερες, πάντως, χρίζουν σχολιασμού. Πάμε!

H Αpple έστειλε μεν σε έναν αριθμό από Αμερικανούς δημοσιογράφους προσκλήσεις για τη συνέντευξη Τύπου της 27ης αλλά... επειδή κανείς δεν είναι υπεράνω των διαρροών στην εποχή του Internet, είχαμε κιόλας τις πρώτες. Το διάσημο BoyGenius - που σε γενικές γραμμές έχει κάνει ακριβείς προβλέψεις στο παρελθόν - δημοσίευσε άρθρο στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται οι παρακάτω πιθανές αποκαλύψεις την 27η:

- iPhone OS 4, με νέους τρόπους αξιοποίησης της οθόνης αφής, ανανεωμένο περιβάλλον χρήσης και νέους τρόπους συγχρονισμού των επαφών και του ημερολογίου του χρήστη με άλλες συσκευές κι εφαρμογές.

- "Νέους τρόπους εκτέλεσης εφαρμογών στο παρασκήνιο". Αμφιβάλλουμε αν πρόκειται για κανονικό, πλήρες multitasking - δυνατότητα να εκτελεί ο χρήστης οποιοεσδήποτε εφαρμογές θέλει ταυτόχρονα δηλαδή - αλλά οποιαδήποτε βελτίωση σε αυτόν τον τομέα είναι ευπρόσδεκτη.

- Το iPhone OS 4 θα είναι διαθέσιμο για τα 3G/3GS και με την αναβάθμιση αυτή "θα φέρει ξανά το κινητό της Apple ένα βήμα μπροστά στην κατηγορία των smartphones".

- Οι παραπάνω ρυθμίσεις, αλλαγές και προσθήκες φαίνεται να είναι συμβατές και με τον τρόπο λειτουργίας ενός... εχμ... μεγαλύτερου σε μέγεθος iPhone. Με άλλα λόγια, ενός... iTablet, για παράδειγμα!

Όπως πάντοτε, τόσο λίγες μέρες πριν από επιβεβαιωμένο event της Apple οι φήμες δίνουν και παίρνουν, βέβαια. Όμως αυτή έχει και λογική βάση και νόημα για την εξέλιξη των προϊόντων της αμερικανικής εταιρείας. Τικ, τοκ... τικ, τοκ...

H Sony επιβεβαίωσε αυτό που... φοβόμασταν αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, έχει όντως εμπορικό νόημα: το χειριστήριο ανίχνευσης κίνησης για το PS3 (το κωδικό του όνομα παραμένει Motion Controller αν και πρόσφατα διεύρρευσε η ονομασία Arc) δεν θα κυκλοφορήσει τελικά το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, αλλά το φθινόπωρο. Η Sony θέλει να δώσει περισσότερο χρόνο στους δημιουργούς video games να αναπτύξουν τίτλους που θα εκμεταλλεύονται αληθινά και πρωτότυπα τις δυνατότητες του χειριστηρίου αυτού. Από πολλές απόψεις, καλά κάνει. Έτσι, πάντως, ο Μotion Controller θα έλθει σε... μετωπική σύγκρουση με το Project Natal της Microsoft, που αναμένεται στο ίδιο χρονικό σημείο στην αγορά. Θα έχουμε χρόνο και χρήμα και για τα δύο ή θα πρέπει να διαλέξουμε ένα από τα δύο; Θα δείξει!

Η Microsoft δεν το τόνισε αρκετά κατά τη διάρκεια της έκθεσης CES 2010, αλλά - πιθανώς βλέποντας πόση έκταση και κάλυψη έλαβε το θέμα της εικόνας 3D από πλειάδα εταιρειώψ και μέσων ενημέρωσης - μερικές μέρες αργότερα φαίνεται να θεωρεί σκόπιμο να το επιβεβαιώσει. Ποιό ακριβώς; Μα, το γεγονός ότι και το Xbox 360 είναι τεχνικά ικανό να προσφέρει 3D games. Διά στόματος του εκπροσώπου της αμερικανικής εταιρείας για το τμήμα του home entertainment, του Aaron Greenberg, "το Xbox 360 ακόμη και σήμερα υποστηρίζει 3D games", εννοώντας μάλλον ότι έχει την ισχύ να προβάλλει εικόνα σε ρυθμό ανανέωσης 120 Hz, ώστε με 60 Hz για κάθε μάτι η εικόνα να γίνει στερεοσκοπική. Ο Greenberg, ωστόσο, δεν δίστασε να εκφράσει και το σκεπτικισμό της Microsoft για το όλο θέμα, λέγοντας ότι η εταιρεία "θα περιμένει να διαπιστώσει πρώτα πόσο δημοφιλής θα αναδειχθεί η εικόνα 3D στο ευρύ κοινό και στη συνέχεια θα προσαρμόσει τη στρατηγική της ανάλογα". Α-χα. Λογικό. Ίσως.

Μιλώντας για την εικόνα 3D, ενδιαφέρουσα είναι η εξήγηση που δίνουν δύο διαφορετικά ινστιτούτα οφθαλμολογικής μελέτης των ΗΠΑ στο γιατί σε άλλους αρέσει, σε άλλους... όχι! Αν δεν ενθουσιαστήκατε ακριβώς με το Avatar, για παράδειγμα, ίσως ανήκετε σε εκείνο το ποσοστό του κοινού (υπολογίζεται στο 40% των ηλικιών 18-38) το οποίο έχει κάποιου είδους, έστω και μικρή, δυσλειτουργία στη λεγόμενη "στερεοσκοπική όραση", την ικανότητα δηλαδή να συγκεντρώνεται η όραση και των δύο ματιών στο ίδιο σημείο αλλά σε διαφορετικό βάθος πεδίου. Σε αυτήν την ιδιότητα ακριβώς στηρίζεται η εικόνα 3D... και κάποιο ποσοστό του κοινού είτε "λαμβάνει" το εφέ της μόνο εν μέρει, είτε καθόλου. Θεατές, άλλωστε, που έχουν υπερευαισθησία στη ροή κίνησης της εικόνας (visual motion hypersensitivity), επίσης δεν απολαμβάνουν την εικόνα 3D όπως άλλοι - για την ακρίβεια, τους κουράζει γρήγορα. Χμ. Για HD-Ready TVs κάναμε λόγο παλιότερα, για... 3D-Ready people θα κάνουμε λόγο σε λίγο καιρό!

Και κάτι τελευταίο - ενδεικτικό ίσως, απογοητευτικό σίγουρα. Στη CES 2010 απ' όλα είδαμε, εκτός από αρκετά παραδείγματα τηλεοράσεων με οθόνη τεχνολογίας OLED. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός. Τουλάχιστον ένας μεγάλος παίκτης, η Sony, δηλώνει πως δεν θα παρουσιάσει κανένα νέο μοντέλο τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας βασισμένο σε αυτήν την τεχνολογία μέσα στο 2010, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει την εξαιρετική εικόνα που οι οθόνες OLED μπορούν να αποδώσουν και τα προβλήματα στην κίνησή της που θα μπορούσαν να λύσουν. Αυτά διά στόματος διευθυντικού στελέχους της Sony, το οποίο διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή στηρίζεται στο - αδιαμφισβήτητο για την ώρα - γεγονός ότι είναι αδύνατον να διατεθούν στην αγορά τηλεοράσεις "σοβαρών" διαγωνίων (42 και πάνω) χωρίς... αστρονομικό κόστος. Λυπηρό, μα λογικό. Oh, well. Για το επόμενο Mundial η OLED τηλεόραση, λοιπόν...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ