News Snacks 18/2/2010

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά ενδιαφέρουσες μικρές ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς, αλλά όχι πλήρους άρθρου. Οι περισσότερες, πάντως, χρίζουν σχολιασμού. Πάμε!

Τελευταία, τελευταία είδηση - τ' ορκιζόμαστε - από το Mobile Worldwide Conference 2010 της Βαρκελώνης, το οποίο πέρασε πλέον στην ιστορία. Αφού επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του Project Natal, του PlayStation Motion Controller και του iPad, ε, ποιός άλλος... αστικός μύθος μένει να αποδειχθεί αληθινός; Φυσικά αυτός του PSPphone! Στην Ισπανία δεν είχαμε επίσημη επιβεβαίωση - ειδάλλως θα έπρεπε να αναφερθούν και τεχνικά χαρακτηριστικά - αλλά για πρώτη φορά στελέχη της Sony Ericsson παραδέχθηκαν πως "αναζητούν ενεργά τον καλύτερο τρόπο για να φέρουν το brand του PlayStation στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας". Το ενδιαφέρον είναι ότι η Sony, που δικαίως φέρεται υπερπροστατευτικά απέναντι στο υπερπολύτιμο brand του PlayStation, δεν έκανε κανένα... εξισορροπιστικό σχόλιο αυτή τη φορά. Λες να...; Α-χα!

Μιλώντας για υπερπροστατευτικότητα, υπάρχουν και όρια - τα οποία η Ubisoft φαίνεται να ξεπέρασε με τα μέτρα προστασίας κατά της αντιγραφής (DRM) στο επερχόμενο Assassin's Creed II για PC. Όταν ο τίτλος κυκλοφορήσει στις αρχές Μάρτη, θα απαιτεί σύνδεση με το Internet όχι μόνο για να ενεργοποιηθεί - ΟΚ, λογικό ως εδώ - αλλά και για να... παιχθεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή (!!!). Δηλαδή, οι παίκτες θα παίζουν και, αν σε οποιαδήποτε φάση χαθεί η σύνδεση με το Δίκτυο, ο τίτλος θα παγώνει (!!!) και την επόμενη φορά που θα παίζουν θα τους επιστρέφει στο προηγούμενο σημείο save. Ε, για όνομα...! Καταλαβαίνουμε ότι η πειρατεία games σε PC έχει οργιάσει, αλλά εδώ πια μιλάμε για ταλαιπωρία των νόμιμων καταναλωτών. Πλάκα θα έχει να βρει κανένας καλός hacker πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημα της Ubisoft και να βγάλει κανένα... crack σε στυλ "Νο disconnect" στο Web, όπως τα γνωστά "Νο CD". Ανάρπαστο θα γίνει!

Μιλώντας για ανάρπαστα, ακόμη ιδέα δεν έχουμε σχετικά με το ποιά θα είναι η αντίδραση του αγοραστικού κοινού απέναντι στο iPad της Apple... και έχουν ήδη αρχίσει οι εικασίες για το πότε και πόσο μπορεί να μειωθεί η τιμή του σε δεύτερη φάση (!). Η γνωστή εταιρεία iSuppli, που έχει ανάγει σε τέχνη το να υπολογίζει πόσο κοστίζει η κατασκευή ενός προϊόντος (και άρα να υπολογίζει κατά προσέγγιση πόσο περιθώριο κέρδους αυτό προσφέρει στον κατασκευαστή), θεωρεί πως έχει ήδη εικόνα για το iPad - και έχει καταλήξει σε διάφορα συμπεράσματα. Η iSuppli ορίζει το κόστος κατασκευής των iPad στα 230 για το μοντέλο των 16 GB χωρίς διασύνδεση 3G και στα 275 δολάρια για το μοντέλο των 32 GB με 3G (θυμίζουμε πως θα πωλούνται προς 499 και 729 δολάρια αντίστοιχα). Το περιθώριο κέρδους είναι, με άλλα λόγια, σημαντικότατο, κάτι που οδηγεί σε σενάρια είτε μείωσης τιμής του iPad στην εορταστική περίοδο είτε μείωσης τιμής του αν μέχρι το καλοκαίρι δεν σημειώσει αξιοπρεπείς πωλήσεις. Ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει, δηλαδή. Κουβέντα να γίνεται!

Και μιλώντας για κουβέντες και μάλιστα βαριές, μερικές τέτοιες είχε να μοιραστεί με το κοινό ο Jun Takeuchi της Capcom, διευθυντής ανάπτυξης του επερχόμενου Lost Planet 2. O Takeuchi υποστήριξε ότι το μέσο αποθήκευσης του Xbox 360, το απλό DVD διπλής στρώσης των 8.5 GB, είναι ανεπαρκές για τις ανάγκες της δημιουργίας του. Ανεπαρκές τόσο, μάλιστα, σε βαθμό που όχι μόνο εξανάγκασε την Capcom να μην συμπεριλάβει τμήμα του περιεχομένου που θα προσφέρεται στην έκδοση για PS3 (η οποία αξιοποιεί φυσικά το Blu-ray), αλλά "ροκάνισε" πολύτιμο χρόνο και πόρους από την Capcom προκειμένου να "κοπεί" το περιεχόμενο αυτό. Είναι γεγονός ότι η υψηλή ευκρίνεια αυξάνει σημαντικά τις απαιτήσεις των γραφικών σε χώρο, αλλά και πάλι... τόοοοσο μεγάλο πρόβλημα δημιούργησαν τα 8.5 GB χώρου, που να δικαιολογείται η... δημόσια κλάψα; Όταν είχαν ξεκινήσει, τόσο το Xbox 360 όσο και το PS3, πρακτικά άδεια μας τα πουλούσαν τα δισκάκια (games των 4 GB στο πρώτο, των 15-18 με τα πάντα ασυμπίεστα στο δεύτερο). Τί το τόσο συγκλονιστικό ήθελε τόσο χώρο στο Lost Planet 2. Άντε τώρα...

Και μιλώντας για χώρο, ή έστω για μερίδιο αγοράς... φαίνεται πως η κορεάτικη Samsung έχει την πρόθεση να τοποθετήσει τον πήχυ σημαντικά ψηλότερα για τον εαυτό της το 2010 - μία χρονιά που ακόμη θεωρείται δύσκολη και ανάκαμψης. Το παρόν της μερίδιο αγοράς της στις τηλεοράσεις υπολογίζεται ότι παγκοσμίως, ανεξαρτήτως κατηγοριών και ζωνών τιμής, σε συγκεντρωτικό όγκο πωλήσεων "φλερτάρει" με το 20%, ποσοστό το οποίο δεν έχει ποτέ πλησιάσει κατασκευαστής από τις... baby ημέρες της τηλεόρασης ως μέσο, 60 χρόνια πριν. To 2009 η Samsung διέθεσε στο εμπόριο 38 εκατομμύρια τηλεοράσεις - μία αύξηση της τάξης του 15% σε σχέση με το 2008 - και για το 2010 έχει θέσει ως στόχο την διάθεση 45 εκατομμυρίων τηλεοράσεων. Ε, Mundial έρχεται... μετά 3D... τα αρχεία MKV και τα Blu-ray εξαπλώνονται... γιατί όχι;

Και μιλώντας για 3D και Blu-ray, είναι ηλίου φαεινότερη η ανυπομονησία με την οποία θα περιμένουν όλοι οι κατασκευαστές τηλεοράσεων 3D εικόνας την κυκλοφορία της ταινίας που έφερε στην αντίληψη του ευρύτερου κοινού τον όρο αυτό. Με άλλα λόγια, του Avatar. Διά στόματος του σκηνοθέτη της James Cameron, λοιπόν, η ταινία είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει σε "απλό" Blu-ray και τυπικό DVD στις 22 Απριλίου (πάντοτε στην αμερικανική αγορά), ενώ η έκδοση του 3D Blu-ray και μία ακόμη σε DVD με εμπλουτισμένο περιεχόμενο και extras θα διατεθεί κάποια στιγμή μέσα στο Νοέμβριο. Χμμμ... κομμάτι αργοπορημένη μάς φαίνεται η δεύτερη - και η 20th Century Fox δεν την έχει επιβεβαιώσει - αλλά ε, όσο να' ναι, η επιθυμία του Cameron σίγουρα έχει κάποιο ειδικό βάρος. Μήπως να το ξανασκεφτόσουν, όμως, βρε James; Τηλεοράσεις 3D-ready θα κυκλοφορούν στο εμπόριο από το Μάιο. Με το A Christmas Carol 3D πώς να βγουν τόσοι μήνες αναμονής; Δε βγαίνουν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ