News Snacks 14-05-10

To Αvatar... έχει πάρει φόρα και το iPad 3G σπάει τα δεσμά!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Αυτή είναι διαπίστωση που έχουμε κάνει ξανά και ξανά στο παρελθόν: αν αληθινά... "πάρει μπροστά" το τρενάκι του marketing για ένα προϊόν, απλώς δεν σταματά με τίποτε! Για παράδειγμα, το Avatar: από τις 22 Απριλίου έχει σημειώσει πωλήσεις 20 εκατομμυρίων δίσκων (13.5 εκ. DVD και 6.5 εκ. Blu-ray) και μάλιστα στην "απλή" του έκδοση, χωρίς ιδιαίτερα δηλαδή extras. Και έπεται συνέχεια. Μία Director's Cut του Avatar θα ξαναπροβληθεί στα σινεμά το καλοκαίρι ως 3D, η Special Edition σε DVD και Blu-ray έχει προγραμματιστεί για τα Χριστούγεννα, ενώ η 3D έκδοση σε Blu-ray το πρώτο τρίμηνο του 2011. Μέχρι το Σεπτέμβρη, δε, θα έχει ανακοινωθεί το Avatar 2 (και ο Cameron έχει κατ' επανάληψη δηλώσει πως έχει σεναριακό και δημιουργικό υλικό για τριλογία). Είπατε τίποτε; Προβλέπουμε να ασχολούμαστε με την Pandora και τα Na'vi για πολύ, πάρα πολύ, μα πάααααρα πολύ καιρό!

Αυτόν τον καιρό, πάντως, δικαιωματικά το Mundial της Νοτίου Αφρικής έχει αρχίσει να παίρνει... πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικαιρότητα - γι' αυτό και πολύ καλό είναι το timing της Sony σε μία κίνηση προώθησης ενδιαφέρουσα. Η ιαπωνική εταιρεία θα προσφέρει σύντομα μέσα από την υπηρεσία Bravia TV - στην οποία έχουν πρόσβαση όλες τις οι νέες τηλεοράσεις και Blu-ray player - ειδικά video αφιερώματα στο θεσμό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, εντελώς δωρεάν. Αυτά περιλαμβάνουν από δημοφιλή θέματα όπως "Οι 20 κορυφαίες στιγμές όλων των Mundial" και "Ιστορικοί παίκτες στην πορεία του θεσμού", μέχρι πιο εξειδικευμένα για τους λάτρεις της "στρογγυλής θεάς", όπως τα "Ιστορία, Θρύλοι και Παρασκήνια των Mundial" και "Mundial 1930-2002, τα επίσημα trailer". Ανυπομονούμε να τα παρακολουθήσουμε και να καταθέσουμε τις εντυπώσεις μας, αν μη τί άλλο επειδή αυτή ακριβώς είναι η ιδέα μας για το πώς το Internet μπορεί να φέρει αληθινά ενδιαφέρον, επίκαιρο, συμπληρωματικό περιεχόμενο στις τηλεοπτικές οθόνες.

Αντιθέτως, το φάουλ στο οποίο υπέπεσε πρόσφατα η Paramount δεν είναι καθόλου η ιδέα μας σχετικά με το πώς θα έπρεπε να είναι μία προσεγμένη παραγωγή και κυκλοφορία Blu-ray. H μεγάλη κινηματογραφική διέθεσε στην αγορά την καινούργια, υψηλής ευκρίνειας εκδοχή του Saving Private Ryan - μιας ομολογουμένως καλής ταινίας που περίμενε αρκετός κόσμος να προσθέσει στη συλλογή του - σε Blu-ray, όμως λόγω ελλειπών τεχνικών ελέγχων ο ήχος και η εικόνα από τα μέσα του φιλμ και μετά είναι ασυγχρόνιστος. Η Paramount αναγνώρισε το πρόβλημα και έχει ήδη προβεί σε ανακοίνωση ανάκλησης των προβληματικών Blu-ray και σε ανακοίνωση τρόπων αντικατάστασής τους, όμως (όπως είναι εύκολα κατανοητό) η όλη διαδικασία έχει δημιουργήσει μία σχετική αναστάτωση. Το πρόβλημα δεν επηρεάζει την ελληνική αγορά - το συγκεκριμένο Blu-ray κυκλοφόρησε μόνο σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία και Βέλγιο - αλλά οι φίλοι και οι φίλες που σκέφτονταν να το προμηθευτούν από e-shop του εξωτερικού, ίσως θα ήταν καλύτερο να περιμένουν λίγο. Ναι;

Λίγο θα χρειαστεί να περιμένουν και οι οπαδοί του Linux, μετά από τους οπαδούς των Mac, αλλά... κάλλιο αργά παρά ποτέ! Ο λόγος για την υπηρεσία διάθεσης games της Valve, της Steam, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της για τους Macintosh με OS-X χθες. Στο πλαίσιο συνέντευξης για το θέμα, υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Valve επιβεβαίωσε ότι και το λειτουργικό Linux στις διάφορες διανομές του θα αποκτήσει πρόσβαση στην ίδια υπηρεσία! Το πότε ακριβώς δεν διευκρινίστηκε, αλλά ελπίζουμε το συντομότερο, έτσι ώστε να καλυφθεί η αδυναμία και αυτού του λειτουργικού στο συγκεκριμένο τομέα. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, άλλωστε, έχει νόημα: από τη στιγμή που η Valve έκανε όλη τη δουλειά μετατροπής του μηχανισμού γραφικών της από DirectX (Windows) σε OpenGL 3.0 (OS-X), στη... βιτρίνα του καταστήματος του Steam θα σταματήσει; Περιμένουμε μ' ενδιαφέρον επίσημη ανακοίνωση!

Με λιγότερο ενδιαφέρον δυστυχώς - παρά το γεγονός ότι τυγχάνουμε comic fans επί δεκαετίες - έχουμε αρχίσει να αντιμετωπίζουμε πλέον όλες τις ανακοινώσεις των κινηματογραφικών για ταινίες βασισμένες στα comics που αγαπήσαμε. Έχουμε και λέμε. Iron Man 3, Spiderman 4, The Avengers, Thor, Captain America και S.H.I.E.L.D. είναι αυτά που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, ενώ συζητήσεις έχουν γίνει για νέο Daredevil, νέα Electra, νέους Fantastic Four, νέο Wolverine, ακόμη και για... Secret Wars (!). Παραβλέποντας για λίγο το πόσο πολύ εκθέτουν όλα αυτά το Holywood όσον αφορά στο πόσο... δημιουργικό και γεμάτο νέες ιδέες είναι (LOL), έχουμε και το άλλο θέμα: η βιβλιοθήκη των Blu-ray μας θα καταλήξει να θυμίζει διαφημιστικό ράφι της Marvel σε λίγο. Και καλά αν ήταν όλες αυτές οι ταινίες επιπέδου Iron Man και Daredevil. Αν είναι επιπέδου Iron Man 2... ooops. Πρόβλημα.

Πρόβλημα, πάντως, προς λύση - και ολοκληρώνοντας για σήμερα - φαίνεται να είναι αυτό που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι ή επίδοξοι κάτοχοι iPad 3G σχετικά με την αξιοποίησή των συσκευών αυτών εκτός συνόρων της χώρας όπου το αγόρασαν. Μία εταιρεία ονόματι MaxRoam προσφέρει πλέον και microSIM (όπως αυτές που θεώρησε συμφέρον ο Jobs να επιβάλλει στη χρήση των iPad), μόνο για χρήση στο Internet, αυτόνομα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούμε να αγοράσουμε το iPad 3G από το εξωτερικό και να το χρησιμοποιούμε εν κινήσει εδώ και τώρα, χωρίς να περιμένουμε... αν και όταν θα αποφασίσει η αντιπροσωπεία της Apple και οι ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να το φέρουν εδώ με τις σχετικές επιδοτήσεις (και τα ανάλογα μηνιαία πάγια). Η MaxRoam πωλεί τη microSIM προς 75 ευρώ με 50 ΜΒ δεδομένων προς διαχείριση δωρεάν. Αν αυτά εξαντληθούν, ο χρήστης μπορεί μέσω πιστωτικής να αγοράσει άλλα τόσα, στην ίδια τιμή. Όπως ακούγεται τελευταία και σε τηλεοπτική διαφήμιση γνωστής εταιρείας του χώρου... "υπάρχουν λύσεις"!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ