Marantz AV-8003

Και "μουσικός", και Δικτυακός

Είδος: Ενισχυτές
Τιμή: €2999,00

Εταιρία: Marantz
Διανομή: Κινοτεχνική

Και έτσι, μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο η Marantz είχε "μείνει ένα βήμα πίσω" από τις Denon και Pioneer όσον αφορά τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση για ενισχυτή audio-video υψηλών προδιαγραφών, το κενό "συμπληρώνεται" και στην ελληνική αγορά με τον AV-8003. H ιστορική εταιρεία ειδικεύεται μεν περισσότερο στην πιστότητα ήχου παρά στην ποιότητα εικόνας, με το συγκεκριμένο προϊόν ωστόσο δείχνει να εξελίσσεται τόσο σε αυτόν τον τομέα, όσο και στον - ζωτικής σημασίας πια - τομέα της διασύνδεσης με οικιακά δίκτυα. Τα καλύτερα νέα, με άλλα λόγια, για όσους αγαπούν τη φιλοσοφία που παραδοσιακά διέπει τα προϊόντα της εταιρείας, θέλουν όμως να "χτίσουν" ένα σύγχρονο σύστημα home cinema υψηλής ευκρίνειας γύρω από τον AV-8003.

H Marantz εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της αναβάθμισης από τον SR-8003 για να προσεγγίσει διαφορετικά την εξωτερική εμφάνιση του κορυφαίου της ενισχυτή: με πολύ περισσότερες καμπύλες, την πλήρη απουσία της... παρέλασης των λογοτύπων που άλλοι κατασκευαστές αρέσκονται να επιδεικνύουν στην πρόσοψη των αντίστοιχων προϊόντων τους, αλλά και ευκρινέστερη οθόνη, ο AV-8003 είναι περισσότερο μοντέρνας, διακριτικής αλλά καλαίσθητης σχεδίασης από τον προκάτοχό του. Το μαύρο του χρώμα είναι αλήθεια πως καθιστά δυσκολότερο το "συνδυασμό" με πολλά players και τελικούς ενισχυτές (όπου εσχάτως κυριαρχεί το ασημί και παρεμφερείς τόνοι), όμως η Marantz όσον αφορά τους δεύτερους τουλάχιστον έχει να προτείνει επακριβώς ταιριαστά σχεδιασμένο προϊόν, τον MM-8003.

Φυσικά, στην κατηγορία των ενισχυτών audio/video περισσότερη σημασία έχει η αναπόφευκτη ματιά στο... πίσω μέρος της συσκευής - κι εκεί ο AV-8003 δεν απογοητεύει: προσφέρει τις 4 εισόδους και 2 εξόδους HDMI που επιτρέπουν σύνδεση με πολλές πηγές και ταυτόχρονη αξιοποίηση δύο μέσων προβολής, πολλαπλές εισόδους optical και component για παλαιότερες συσκευές υπαρχόντων συστημάτων home cinema, αλλά και τις απαραίτητες εξόδους για να οδηγήσει ένα πλήρες setup ηχείων 7.1. Η ποιότητα των υλικών του και η γενική ποιότητα κατασκευής του είναι αξιοπρόσεκτα υψηλού επιπέδου, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η τιμή πώλησής του αντιστοιχεί με αυτήν των "μέσης ζώνης" προϊόντων από τη Denon και την Pioneer.

Η είσοδος πάντως που σημειώνει το "άλμα μπροστά" για τη Marantz με το συγκεκριμένο προϊόν δεν είναι άλλη από την Ethernet για σύνδεση με τοπικό δίκτυο. Μέσω αυτής της θύρας και του λογισμικού που ενσωματώνει ο ενισχυτής - το οποίο προσφέρει συμβατότητα με το πρότυπο DLNA - ο AV-8003 μπορεί να αντλήσει multimedia υλικό από PC, PS3, Xbox 360, ακόμη και συσκευές NAS, ώστε να διοχετεύσει φωτογραφίες, video και μουσική αποθηκευμένα αλλού, σε οθόνες και ηχεία απευθείας. Η πρόταση της Marantz καθιστά την όλη διαδικασία εύκολη χάρις στην ευχρηστία των σχετικών menu, έστω κι αν έχουμε μάλλον... καλοσυνηθίσει πια σε γραφικό περιβάλλον για τέτοιες δουλειές. Τα... "κακά" της εντυπωδιακής προόδου που έχουν σημειώσει οι ενισχυτές A/V συνολικά την τελευταία διετία, υποθέτουμε.

Στην απόδοση, πάντως, ο AV-8003 δεν απογοητεύει ούτε στο ελάχιστο. Η μουσική των ταινιών από δίσκους Blu-ray και τα συνοδευτικά ηχητικά εφέ (παρέχεται βεβαίως υποστήριξη για DTS-HD και Dolby True HD) αποδίδονται άψογα, με εκπληκτική λεπτομέρεια και χωρίς "συμβιβασμούς" στο προσφερόμενο φάσμα, ακόμη και σε υψηλές εντάσεις. Ο Marantz είναι επίσης αρκούντως "μουσικός" σε σχέση με άλλες υλοποιήσεις, διατηρώντας προσέγγιση "διακριτική" και όχι "σκληρή" ή "παρεμβατική" απέναντι σε συνήθεις μουσικές πηγές (παράλληλα κάνει καλή δουλειά και στην "διόρθωση" των ατελειών που προέρχονται από συμπίεση σε μουσικά αρχεία). Η αλήθεια είναι ότι δεν βελτιώνει πάρα πολύ την ποιότητα της εικόνας video όταν αναβαθμίζει το υλικό συμβατικής ευκρίνειας σε 1080 γραμμές, καθώς το σχετικό κύκλωμα δεν είναι ακριβώς κορυφαίο, όμως ο επίδοξος κάτοχός του είνα πολύ πιθανό να κάνει την σχετική επεξεργασία στην πηγή, οπότε κατά μία έννοια "μικρό το κακό".

Εκεί άλλωστε - στο πόσοι και ποιοί συμβιβασμοί έχουν γίνει προκειμένου ο Marantz να πωλείται λιγότερα από 3.000 ευρώ και όχι στα 5.500 ή 6.000 - βρίσκεται και ένα από τα "ισχυρά σημεία" του AV-8003: οι συμβιβασμοί είναι κατά πάσα πιθανότητα μικροί και αριθμητικά λίγοι. Η ανυπαρξία θύρας USB και υποστήριξης Net Radio δεν είναι τόσο σημαντικές όσο η μέτρια επίδοση στην επεξεργασία της κινούμενης εικόνας, αν όμως ο χρήστης διαθέτει ήδη καλές πηγές στον τομέα αυτό, το πρόβλημα είναι σαφώς μικρότερο. Το ζητούμενο, φυσικά, ήταν πάντοτε για τη Marantz να προσφέρει ένα συνολικό "πακέτο" προενισχυτή-ενισχυτή για λιγότερα από 5000 ευρώ (για να οδηγήσει ηχεία ο AV-8003 χρειάζεται τον MM-8003, ισχύος 140 Watt για κάθε ένα από τα 8 κανάλια), οπότε όλα εξαρτώνται από το... υπάρχον καθεστώς του επίδοξου αγοραστή του: αν αυτός διαθέτει ήδη ενισχυτή κατάλληλο, ο AV-8003 είναι αξιοπρόσεκτη περίπτωση. Αν όχι, συνδυαστικά οι δύο 8003 βρίσκονται "ένα κλικ πιο κάτω" από τους αντίστοιχους συνδυασμούς Denon και Pionner, τόσο τιμολογιακά, όσο και σε δυνατότητες. Με άλλα λόγια, ματιά πρώτα στο... πορτοφόλι, κι απόφαση στη συνέχεια!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ