LG: επιτέλους, τηλεοράσεις 4Κ OLED... επίπεδες

Κάλλιο αργά παρά... αργότερα, εν όψει της έκθεσης IFA 2015 τα πρώτα στοιχεία

Με την προϊοντική κατηγορία των τηλεοράσεων να έχει ομολογουμένως... "κοιμηθεί" εξελικτικά την τελευταία τριετία - η τεχνολογία LED/LCD έχει προ πολλού αγγίξει τα όριά της και από πλευράς ποιότητας απεικόνισης η ανάλυση 4Κ είναι μόνο "η μισή εξίσωση" - φαινόταν πως το 2015 θα ήταν ακόμη μία χρονιά εν τέλει απογοητευτική για το κοινό που έχει απαιτήσεις από την σύγχρονη οικιακή εικόνα, ειδικά σε μεγάλες διαγωνίους. Η LG, ωστόσο, επιτέλους μόλις επιβεβαίωσε τα νέα που περιμέναμε εδώ και 18 μήνες περίπου: νέες τηλεοράσεις της τεχνολογίας OLED, υπερυψηλής ευκρίνειας, αλλά επίπεδες και όχι κυρτές, θα κάνουν την εμφάνισή τους στα καταστήματα σύντομα!

Για να δικαιολογήσει κανείς τον ενθουσιασμό μας αναφορικά με τη συγκεκριμένη είδηση, δεν έχει παρά να λάβει στα υπ' όψιν δύο παραμέτρους. Η πρώτη: η τεχνολογία απεικόνισης OLED είναι μακράν καλύτερη της καθιερωμένης LED/LCD σε όλα τα στοιχεία που έχουν σημασία για τη συνολική ποιότητα εικόνας, δηλαδή τόσο στο χρωματικό εύρος όσο και στην αντίθεση και την απόδοση του μαύρου. Η δεύτερη: η LG είχε ήδη κυκλοφορήσει τηλεοράσεις τεχνολογίας OLED, τόσο "απλής" υψηλής ευκρίνειας όσο και υπερυψηλής (εικόνα 4Κ), όμως ήταν όλες κυρτές - ένα χαρακτηριστικό που συνεχίζουμε να θεωρούμε στην καλύτερη περίπτωση αδιάφορο, στην χειρότερη παραπλανητικό και μηδενικής αξίας, ειδικά για τον καταναλωτή που πρωτίστως ενδιαφέρεται για την ποιότητα εικόνας.

Η κορεάτικη εταιρεία φαίνεται επιτέλους έτοιμη να προσφέρει στο κοινό που γνωρίζει τα παραπάνω, αυτό που ζητούσε εξ αρχής: δύο μοντέλα τηλεοράσεων τεχνολογίας OLED, τις 55EF9500 και 65EF9500, που και υπερυψηλής ευκρίνειας είναι, και επίπεδης οθόνης - υποστηρίζοντας μάλιστα εξ αρχής τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των θυρών HDMI (2.0a και HDCP 2.2) και τη διευρυμένη γκάμα χρώματος της τεχνολογίας HDR, η οποία θα αξιοποιηθεί από τα επερχόμενα Ultra HD Blu-ray. Μία μικρή απογοήτευση θα μπορούσε να εκφράσει κανείς επειδή η εικόνα 4Κ "χρειάζεται ίντσες" προκειμένου να αναδείξει τις λεπτομέρειές της - και οι 55/65 δεν είναι από τυπική απόσταση θέασης αρκετές - όμως οι 77 ίντσες των κυρτών μοντέλων ενδέχεται στην "επίπεδη" εκδοχή τους να βρίσκονται ακόμη εκτός κατασκευαστικών δυνατοτήτων της LG ή να ήταν υπερβολικά ακριβή η παραγωγή τους.

Τα... κακά νέα είναι πως οι επίπεδες εκδόσεις των τηλεοράσεων OLED 4K της LG δεν δείχνουν να είναι φθηνότερες των κυρτών μοντέλων: οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για κόστος $5500 για το μοντέλο των 55 ιντσών και $7000 για το μοντέλο των 65 ιντσών. Και πάλι, βέβαια, είναι σημαντικά περισσότερο προσιτές από τις αρχικές OLED της LG (που κόστιζαν... $15000 για 55 ίντσες "απλής" υψηλής ευκρίνειας), όμως έχουμε την αίσθηση πως η κορεάτικη εταιρεία δεν τις πωλεί φθηνότερα γιατί θέλει πιθανώς να υπογραμμίζει την τεχνολογική τους υπεροχή σε σχέση με τα μοντέλα τηλεοράσεων LED/LCD στις ίδιες διαγωνίους. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - και με την δύσκολη κατάσταση της χώρας μας στον τομέα των εισαγωγών λόγω των capital controls ακόμη δεδομένη - δεν γνωρίζαμε αν τα μοντέλα αυτά θα βρουν το δρόμο τους και στην ελληνική αγορά σύντομα. Ελπίζουμε, ωστόσο.

Σε κάθε περίπτωση, οι θιασώτες της ποιοτικής τηλεοπτικής εικόνας - αυτής που μπορούν να "κρεμάσουν στον τοίχο" και όχι αυτής που ψευδώς υπόσχεται... κυρτότητα οθόνης σινεμά μέσα σε αστικά σαλόνια - έχουν επιτέλους δύο επιλογές άξιες προσοχής. Ευελπιστούμε σε μεγαλύτερων διαγωνίων μοντέλα στην έκθεση CES τον Ιανουάριο και σε αντίστοιχη μείωση των τιμών πώλησης για τα μικρότερα μοντέλα. Έστω κι αν ο μοναδικός κατασκευαστής τηλεοράσεων τεχνολογίας OLED παραμένει, για το εγγύς μέλλον, αποκλειστικά η LG και θα προτιμούσαμε για λόγους υγιούς ανταγωνισμού της αγοράς να υπάρχουν περισσότεροι. Εν καιρώ, θα έλθουν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ