KEF KHT 1005.2

Για μικρούς χώρους... "πέντε κι ένα"!

Είδος: Σετ ηχείων
Τιμή: €499,00

Εταιρία: KEF
Διανομή: Τηλεοπτική

Καθώς οι βασικού επιπέδου εγκαταστάσεις home cinema στις αστικές οικίες - όπου συχνά δεν υπάρχει περιθώριο για μεγάλα ηχεία, προβολέα, πανί και τον χώρο που όλα αυτά απαιτούν - γίνονται όλο και δημοφιλέστερες, τα "διακριτικά" σετ ηχείων 5.1, με μικρούς σε μέγεθος δορυφόρους και συμπαγές subwoofer, έχουν αποκτήσει πολύ περισσότερη εμπορικότητα απ' ότι τα προηγούμενα χρόνια. Ένα ποιοτικό τέτοιο σετ μπορεί να δημιουργήσει επαρκέστατο ηχητικό surround "πέπλο" σε ένα δωμάτιο λογικών διαστάσεων και, πολύ συχνά, αυτό είναι που κατά βάση χρειάζονται και ζητούν πολλοί καταναλωτές. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις κατασκευάστριες εταιρείες για το καλύτερο τέτοιο "σετ" αναμένεται να είναι έντονος μέσα στο 2008, και η νέα πρόταση της KEF στην κατηγορία έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα για να ξεχωρίσει.

Το νέο KHT 1005.2 ανήκει στην ίδια οικογένεια ηχείων που είχαν αρχικά κυκλοφορήσει στα τέλη του 2004 και σημειώσει μεγάλη εμπορική επιτυχία, κυρίως λόγω του πολύ καλού συντελεστή κόστους/απόδοσης που την χαρακτήριζε. Ενδεικτικό στοιχείο του πόσο "μπροστά από την εποχή του" ήταν το περίφημο εκείνο πρώτο σετ της KEF, είναι σαφώς το γεγονός ότι το 1005.2 διατηρεί την ίδια σχεδιαστική προσέγγιση, με την χαρακτηριστική εκτενή χρήση των καμπυλών, και συνεχίζει να δίνει την αίσθηση του classy και του μοντέρνου, τέσσερα χρόνια αργότερα! Το φινίρισμα, είτε σε γυαλιστερό μαύρο είτε σε ματ ασημί, είναι επίσης προσεγμένο και ταιριάζει με την συντριπτική πλειοψηφία των panel, ενισχυτών και επίπλων για home cinema με τα οποία είναι το πιθανότερο να συνδυάσει κανείς το συγκεκριμένο σύνολο 5.1. Διαθέσιμα, άλλωστε, είναι και στηρίγματα τοίχου και επιδαπέδιες βάσεις, ώστε ο κάτοχος των KHT να τα κατανείμει στον εκάστοτε χώρο όπως είναι ευκολότερο ή/και αποτελεσματικότερο.

Φυσικά η KEF δεν έχει καθιερωθεί ως μία εκ των κορυφαίων κατασκευαστριών σε όλες τις κατηγορίες ηχείων βάσει του... design τους και μόνο. Οι τέσσερις δορυφόροι και το κεντρικό ηχείο της ομιλίας είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο, είναι μαγνητικά προστατευμένα και αξιοποιούν την τεχνολογία Uni-Q της εταιρείας προκειμένου να διοχετεύσουν τον ήχο προς το περιβάλλον με τις λιγότερες δυνατές απώλειες (για τα δεδομένα της κατηγορίας πάντα) στο "δύσκολο" φάσμα των χαμηλών και μεσοχαμηλών συχνοτήτων. Το subwoofer είναι ανασχεδιασμένο και, εκμεταλλευόμενο βελτιωμένες τεχνικές και υλικά, έχει και μικρότερο όγκο και καλύτερη απόδοση. Το σύνολο των 1005.2 μπορεί να αποδώσει 150 Watt ισχύος διαχειριζόμενης ψηφιακά, σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με τα 1005 που απέδιδαν 100 Watt με αναλογική διαχείριση.

Το αποτέλεσμα της ποιοτικής κατασκευής του συγκεκριμένου σετ και της συσσωρευμένης τεχνογνωσίας της KEF στον τομέα των hi-end ηχείων, είναι πρακτικά βέβαιο ότι θα το διαπιστώσει κανείς από τα πρώτα λεπτά ακρόασης με αυτά. Συνδεδεμένα σε έναν σχετικά πρόσφατο ενισχυτή της Denon, τα KHT 1005.2 απέδωσαν με απρόσμενα υψηλή πιστότητα "δύσκολα" τμήματα από το soundtrack του The Piano και του Spy Game, ενώ τα εφέ και η μουσική από ταινίες σε Blu-ray όπως το Die Hard 4.0, το Casino Royale και το Ratatouille (σε αναπαραγωγή από PlayStation3) είχαν εντυπωσιακά διαυγή, πειστική υφή, έστω κι αν η έντασή τους δεν πλησίασε το μέγιστο της έντασης χωρίς παραμορφώσεις. Ναι, έχουμε ακούσει και καλύτερο ήχο, αλλά ήταν από σετ πολλαπλάσιου κόστους και σε τουλάχιστον διπλάσιο νοητό ηχητικό "θόλο", κάτι εύλογα... κολακευτικό για το συγκεκριμένο "εισαγωγικό" σετ.

To θετικότερο, με άλλα λόγια, χαρακτηριστικό της νέας πρότασης της KEF είναι αναμφίβολα η τιμή πώλησής του: τα 500 ευρώ (κατά τι λιγότερα μετά από σχετική έρευνα αγοράς) θα πρέπει να θεωρηθούν απολύτως λογικό ποσό για αυτής της ποιότητας σετ ηχείων 5.1, ακόμη κι αν υπάρχουν φθηνότερες επώνυμες προτάσεις στην αγορά. Συνδυασμένο με έναν ενισχυτή περίπου διπλάσιου κόστους, το KHT 1005.2 μπορεί να αποδώσει αποτελεσματικότατα τον "κινηματογραφικό" ήχο των Blu-ray, και επαρκέστατα τα μουσικά CD και DVD, σε ένα δωμάτιο έως π.χ. 60-80 τ.μ. - κάτι που έχουμε την αίσθηση ότι υπερκαλύπτει τις ανάγκες του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Τί άλλο να ζητήσει κανείς, σε αυτό το πλαίσιο;

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ