Και η Sony στα 2160p

Υψηλή ευκρίνεια επί τέσσερα, πολύ πολύ σύντομα

Ευτυχώς, δηλαδή, που είναι ακόμη (αληθινά) πανάκριβες και μπορούμε να τις κοιτάμε με το... κυάλι μόνο, ειδάλλως μερικοί από μας θα είχαμε ήδη πέσει σε κατάθλιψη. Για ποιές; Για τις συσκευές προβολής σε ανάλυση 2160 γραμμών, να ποιες! Μετά τον περυσινό προβολέα αξίας 150.000 ευρώ της JVC και την πρόσφατη αποκάλυψη της Toshiba για την τηλεόραση LCD των άγνωστων χιλιάδων ευρώ που θα κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες, είναι σειρά της Sony να παρουσιάσει τη δική της εκδοχή για την ανάλυση 2160p. Αυτή ακούει στο όνομα Trimaster (από το τρίπτυχο χρωματική πιστότητα - ακρίβεια απεικόνισης - αξιοπιστία) και δεν είναι καν... μελλοντικό σχέδιο: θα διατεθεί στην Ιαπωνία σε ένα μήνα από σήμερα, στην... εχμ... φιλική τιμή των 75.000 ευρώ!

Η Trimaster στηρίζεται επίσης σε τεχνολογία LCD και λειτουργεί σε ανάλυση 3840x2160 pixel ή 4096x2160 pixel (η δεύτερη είναι η αληθινή ανάλυση Quad HD που προωθούν οι κατασκευάστριες εταιρείες. Με δεδομένο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο panel έχει διαγώνιο μόλις 56 ίντσες, δεν νομίζουμε να χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι τα pixel του δεν θα φαίνονται... ούτε με μεγεθυντικό φακό. Όσο για το "Quad" του θέματος, η Sony το ερμήνευσε και μεταφορικά και κυριολεκτικά: η Trimaster μπορεί όχι μόνο να προβάλλει εικόνα από τις όποιες πηγές συνδεθούν σε αυτήν σε ανάλυση τετραπλάσια της υψηλής ευκρίνειας, αλλά να... διαχωρίσει την οθόνη της στα τέσσερα και σε κάθε τμήμα από αυτά να προβάλλει περιεχόμενο από άλλη πηγή, πάντα σε 1080p (!).

Με άλλα λόγια, επιτέλους οικογενειακή γαλήνη: η μαμά, ο μπαμπάς, η κόρη και ο γιος μπορούν... όλοι μαζί να παρακολουθούν ό,τι προτιμούν, στην ίδια οθόνη, σε υψηλή ευκρίνεια. Μπορούμε να σκεφτούμε μερικά σπίτια όπου, γι' αυτό και μόνο, η Trimaster... θα άξιζε τα λεφτά της. Λέμε τώρα.

Πέρα από αστεϊσμούς, πάντως, ένα panel σαν αυτό προφανώς δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από το ευρύ κοινό, ακόμη κι αν δεν κόστιζε τόσο: χρειάζεται μεγάλη υπολογιστική δύναμη για να αναβαθμιστεί ακόμη και η καλύτερη εικόνα από Blu-ray έτσι, ώστε να φαίνεται όπως πρέπει στις 2160 γραμμές. Η Sony δεν έκανε γνωστό το αν έχει κι αυτή ενσωματώσει τον επεξεργαστή Cell του PS3 στη δική της τηλεόραση, όπως η Toshiba, ώστε αυτός ο πολλαπλασιασμός γραμμών να γίνεται ομαλά και ποιοτικά. Φυσικά, ας μας έδιναν μία Trimaster δωρεάν και... ναι, με πόνο καρδιάς θα επενδύαμε σε ένα Media Center PC ικανό να προβάλλει video σε αυτήν μετά από επεξεργασία. Με πόνο καρδιάς, λέμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ