Infocus IN83

Άξιος διάδοχος, μα με σκληρό συναγωνισμό

Είδος: Προβολείς
Τιμή: €4499,00

Εταιρία: Infocus
Διανομή: Τηλεοπτική

Στον κόσμο του home cinema ευτυχώς ή δυστυχώς τα "μεγάλα ονόματα" (εξ Ιαπωνίας και όχι μόνο) έχουν στο μυαλό του Έλληνα καταναλωτή ένα είδος... "προτεραιότητας" όσον αφορά τις αγοραστικές τους επιλογές - και η κατηγορία των προβολέων υψηλής ευκρίνειας, αν κρίνει κανείς από τα πιο εμπορικά επιτυχημένα μοντέλα μέχρι στιγμής, δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Infocus μπορεί να μην έχει το "βαρύτιμο όνομα" μιας Sony, μιας Epson ή μιας Panasonic, αλλά με τον IN82 πέρυσι είχε καταφέρει να "ταράξει τα νερά" για τα καλά, προσφέροντας έναν εκπληκτικής ποιότητας TrueHD projector σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη του ανταγωνισμού. Και πρόσφατα παρουσίασε τον διάδοχο του προβολέα εκείνου, τον IN83, με φιλοδοξία να κάνει... ακριβώς το ίδιο φέτος!

Όπως υπονοεί η διαφορά του... μόλις 1 αριθμού, ο IN83 βρίσκεται αρκετά "κοντά" στον IN82, σε μία σειρά από πράγματα. Το design του νέου προβολέα δεν "δανείζεται" απλώς στοιχεία από τον προκάτοχό του, είναι σχεδόν πανομοιότυπο (κάτι καθόλου κακό, φυσικά, αφού οι χαρακτηριστικές του γραμμές δεν απαντώνται σε κανέναν άλλο προβολέα της αγοράς) και στο ίδιο, ίσως κάπως μεγάλο, μέγεθος. Αυτό το στοιχείο, συν το γεγονός ότι ο IN83 δεν προσφέρει μετατόπιση φακού και περιορίζει το zoom του στο 1.2:1, καθιστούν το συγκεκριμένο projector τοποθετήσιμο μόνο σε σταθερό σημείο και μετά από προσεκτική ρύθμιση για την επιθυμητή διαγώνιο (κοινώς ενδείκνυεται, όπως και στην περίπτωση του IN82, εγκατάσταση από εξειδικευμένο συνεργείο).

Ό,τι "χάνει" σε ευελιξία ο IN83, "κερδίζει" σε απόδοση (πάντοτε για τα δεδομένα της κατηγορίας συσκευών κάτω από 5000 ευρώ): η εικόνα που προβάλλει ακόμη και με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις είναι λεπτομερέστατη, οξεία, με ζωντανά χρώματα και πυκνό μαύρο που, ομολογουμένως, έχουμε "συνδέσει" με πολύ ακριβότερα μηχανήματα. Φυσικά, με λίγο πειραματισμό στις ρυθμίσεις και λαμβάνοντας στα υπόψιν τις συνθήκες φωτισμού, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι ακόμη καλύτερα, ειδικά ως προς τη φυσικότητα των αποχρώσεων. Ο ενσωματωμένος μηχανισμός προσαρμογής και ελέγχου της κίνησης, άλλωστε, αποδίδει τα δέοντα ομαλοποιώντας τη "ροή" της ακόμη και σε δύσκολα πλάνα.

Η τεχνολογία DLP στην οποία βασίζεται ο IN83 είναι παρόμοια, αλλά νεότερη από αυτήν του IN82 (χρησιμοποιείται το περίφημο DarkChip4 αντί του DarkChip3). Το γεγονός γίνεται περισσότερο αντιληπτό στις προαναφερθείσες λεπτομέρειες απόδοσης και όχι τόσο στα τεχνικά χαρακτηριστικά per se, τα οποία παραμένουν συγκρίσιμα: ανάλυση 1080 γραμμών, υποστήριξη των "κινηματογραφικών" 24 καρέ κλπ. Η φωτεινότητα έχει δεχθεί μία μικρή ώθηση (1600 lumen αντί για 1500), η αντίθεση έχει αυξηθεί στο 15.000:1 (αλλά είναι δυναμική, άρα θεωρητική και ποτέ τόση), ενώ στον τομέα των συνδέσεων προσφέρονται οι συνήθεις πια είσοδοι HDMI και component, καθώς και μία ιδιότυπη DVI (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ως HDMI μέσω του συνοδευτικού μετατροπέα).

Από τα παραπάνω, εύκολα μπορεί να καταλήξει οποιοσδήποτε στο συμπέρασμα ότι ο IN83 είναι ένας πάρα πολύ καλός προβολέας. Και είναι. Η αγορά των projectors του 2007, ωστόσο, δεν είναι η ίδια με αυτή του 2008 και η πρόταση της Infocus, στη ζώνη τιμής όπου κινείται (4000-5000 ευρώ), έχει να αντιμετωπίσει ανταγωνιστικές υλοποιήσεις που και περισσότερη ευελιξία στην τοποθέτηση προσφέρουν, και αντίστοιχες επιδόσεις, και λιγότερο θόρυβο και έκλυση θερμότητας κατά τη λειτουργία τους. Μεγάλο του "όπλο" παραμένει η αυξημένη του φωτεινότητα, η οποία επιτρέπει μεγαλύτερες διαγωνίους - αν μπορεί το συνεργείο εγκατάστασης να τις επιτύχει, ανάλογα με τις συνθήκες και τον διαθέσιμο χώρο. Ίσως περισσότερο απ' ότι στην περίπτωση άλλων projectors, μια έρευνα αγοράς μπορεί να κάνει "όλη τη διαφορά", αφού η συνιστώμενη λιανική τιμή των σχεδόν 4.900 ευρώ μπορεί να αποδειχθεί κατά πολύ υψηλότερη της πραγματικής. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: ****

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ