Home cinema: είδος υπό... απειλή

Τα αληθινά και αυτόνομα, τουλάχιστον - γιατί;

Σε εποχές όπως αυτή που διανύουμε - των οποίων το κλίμα, έχοντας επηρεαστεί από την οικονομική ύφεση, δημιουργεί αναπόφευκτα αβεβαιότητα και ανασφάλεια - χάνονται πράγματα. Μικρά και μεγάλα. Και μπορεί πολλά από αυτά που χάνονται να είναι σημαντικότερα από μερικά άλλα, όταν όμως τα δεύτερα έχουν αναχθεί σε μια μορφή τέχνης, με πρακτική αξία για λίγους αλλά πολιτιστική και πολιτισμική για όλους, το κρίμα δεν είναι μικρότερο απαραίτητα. Και κάτι που, όπως δείχνουν τα πράγματα, απειλείται - αν όχι έχει αρχίσει να χάνεται - με τις συνθήκες της αγοράς δεδομένες, είναι οι αυτόνομοι, αποκλειστικοί οικιακοί κινηματογράφοι. Αυτοί που οι Αμερικανοί αποκαλούν dedicated home cinema και αυτοί που όλοι εμείς αντιλαμβανόμαστε ως το μεγαλύτερο όνειρο οποιουδήποτε σινεφίλ στον κόσμο.

Οι αυτόνομοι οικιακοί κινηματογράφοι είναι εκείνα τα οπτικοακουστικά συστήματα που δεν δημιουργούνται μέσα σε ένα σαλόνι ή κρεβατοκάμαρα. Είναι αυτοί που έχουν δικό τους, αποκλειστικό χώρο μέσα σε ένα σπίτι, ειδικά διαμορφωμένο, ηχητικά μελετημένο και απομονωμένο, με τελείως διαφορετική διακόσμηση και στυλ. Είναι οι χώροι που έχουν την συνειδητή φιλοδοξία να καταστήσουν τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ιδιοκτήτη και μιας πιο μικρής φυσικά σε μέγεθος, αλλά αληθινής κινηματογραφικής αίθουσας: οι κορυφαίοι προβολείς, οι μεγάλες οθόνες, τα κατάλληλα καθίσματα, ο ειδικός φωτισμός είναι χαρακτηριστικά τους στοιχεία. Στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλά τέτοια dedicated home cinema - και οι εταιρείες μελέτης και εγκατάστασής τους μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού - όμως υπάρχει ένας αριθμός από εξαιρετικά παραδείγματα. Το να δημιουργήσει κανείς ένα πραγματικό σινεμά σε κλίμακα, και δη με δικό του χαρακτήρα, είναι αληθινή τέχνη. Η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, έχει όλο και λιγότερες ευκαιρίες να εκφραστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Και μέσα απ' την τάση αυτή, κάτι χάνεται. Κάτι σημαντικό.

Το περιοδικό Electronic House - και το αντίστοιχο Web site - διοργανώνουν κάθε χρόνο διαγωνισμό για τα καλύτερα αυτοματοποιημένα σπίτια, τα καλύτερα dedicated home cinema, αλλά και τα καλύτερα συμβατικά home cinema, όπως αυτά του σαλονιού. Σε αυτό το διαγωνισμό συμμετέχουν μικρές και μεγάλες εταιρείες μελέτης κι εγκατάστασης απ' όλο τον κόσμο και, αναμενόμενα, κάθε χρόνο εκτίθενται μερικά από τα πλέον εντυπωσιακά home cinema όλων των ειδών. Αίσθηση προκάλεσε, λοιπόν, ο σχολιασμός μελών της επιτροπής για τις φετινές συμμετοχές, ο οποίος έβαψε με χρώματα απογοητευτικά την παρουσία των αυτόνομων οικιακών κινηματογράφων. Όχι για την ποιότητα, μα για τον αριθμό τους, o οποίος ήταν δυσανάλογα μικρός, πιθανότατα ο μικρότερος της τελευταίας πενταετίας. Κάποια, δε, μέλη της επιτροπής που εξέφρασαν την πεποίθηση πως αν η τάση αυτή συνεχιστεί, τα επόμενα χρόνια ίσως σηματοδοτήσουν τη σταδιακή... εξαφάνιση των dedicated home cinema. Ή μια κατάσταση που πρακτικά θα ισοδυναμεί με κάτι τέτοιο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ