Ευκρίνεια υψηλή και... τσέπης

Συνεργασία κατασκευαστών για τη σύνδεση... pico-HDMI

H αναπαραγωγή video σε ανάλυση 720p ή 1080p ήταν μέχρι πρότινος - λόγω απαιτήσεων σε επεξεργαστική δύναμη για να αποκωδικοποιηθούν τα σχετικά αρχεία - αποκλειστικό προνόμιο συσκευών όχι μικρότερων από laptop. Με την εμφάνιση όμως μοντέρνων κυκλωμάτων γραφικών για φορητές συσκευές, όπως το Tegra της nVidia που ενσωματώνει το πάρα πολύ καλό Zune HD, πολύ σύντομα θα τεθεί το εξής απλό θέμα: πώς μπορούμε να προβάλλουμε video αποθηκευμένο μέσα σε αυτές τις μικρές, φορητές συσκευές, στην οθόνη τηλεοράσεων ή ακόμη και σε πανί προβολέων; Θα χρειαστεί μία νέα έξοδος εικόνας/ήχου για τις συσκευές αυτές, αφού η σημερινή επικρατούσα, η HDMI είναι πολύ μεγάλη για π.χ. media players και κινητά τηλέφωνα. Πρόβλημα!

Πρόβλημα για την ώρα, δηλαδή, καθώς οι Sony, Samsung, Nokia και Toshiba σκοπεύουν να το λύσουν κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον με την ανάπτυξη μιας νέας παραλλαγής του HDMI. Οι τέσσερις εταιρείες ιδρύουν από κοινού μία ομάδα συνεργασίας με την ονομασία Mobile High-Definition Interface Working Group. Αυτή με τη σειρά της θα εργαστεί μαζί με τη Silicon Image, την εταιρεία που έχει αναπτύξει το πρότυπο HDMI, ώστε να δημιουργηθεί ένας τρόπος συνδεσμολογίας που θα χαρακτηρίζαμε ως... pico-HDMI (αφού mini-HDMI υπάρχει ήδη). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι παραπάνω εταιρείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους το καλώδιο που θα συνδέει μία συσκευή φορητή με μία συσκευή προβολής (από pico-HDMI σε HDMI δηλαδή) να μη μεταφέρει μόνο εικόνα και ήχο, αλλά και ρεύμα προς την πρώτη συσκευή, ώστε αυτή να λειτουργήσει απρόσκοπτα ακόμη και σε περίπτωση αποφόρτισης.

Χρονικό σημείο στο οποίο μπορούμε να περιμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής δεν ανακοινώθηκε, ο ανεπίσημος εσωτερικός στόχος των τεσσάρων εταιρειών όμως τοποθετείται στο τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Όπως πάντοτε, η επικράτηση ενός ευρέως αποδεκτού προτύπου σύνδεσης θα αποδειχθεί ευεργετική για τον τελικό καταναλωτή, αφού ο μόνος τρόπος για να συνδέονται στο μεσοδιάστημα τέτοιες φορητές συσκευές ώστε να δίνουν εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας, θα είναι τα ειδικά καλώδια που πωλούν ως extra οι ίδιοι οι κατασκευαστές τους (τιμολογώντας τα υψηλά αναλογικά με το αληθινό τους κόστος). Με άλλα λόγια, όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ