Denon AVR-2309

Πάρα πολλά, για... μάλλον λίγα!

Είδος: Ενισχυτές
Τιμή: €899,00

Εταιρία: Denon
Διανομή: Κινοτεχνική

Υπάρχει ένα... sweet spot, όπως το αποκαλούν οι Σάξονες, ένα ιδανικό χρονικό σημείο στην εξέλιξη μιας προϊοντικής κατηγορίας, στο οποίο όσοι δεν βιάστηκαν να επενδύσουν σε νέα τεχνολογία νωρίς, μπορούν ακριβώς σ' εκείνο το σημείο να την αποκτήσουν με λογικό πια κόστος, ελάχιστους συμβιβασμούς και λυμένα όλα τα προβλήματα των... "παιδικών ασθενειών". Στον τομέα των ενισχυτών A/V, των ακρογωνιαίων λίθων για τη σύνθεση ενός ποιοτικού συστήματος home cinema, αυτό το sweet spot είναι σήμερα ορατό από... κάθε οπτική γωνία: το κοινό μπορεί να αποκτήσει πλέον στο 1/3 ή 1/4 της περυσινής τιμής φθινοπώρου, προϊόντα συγκρίσιμα σε όλους τους τομείς. Αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα υλοποίησης με... sweet spot προδιαγραφές, δε, δύσκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς από τον Denon AVR-2309.

Για του λόγου το αληθές, δεν έχει κανείς παρά να συγκρίνει το περυσινό κορυφαίο μοντέλο της Denon στους ενισχυτές A/V, τον AVR-4308 (κόστους τότε 3000 ευρώ), με το νεόφερτο... "μικρό του αδελφό" (κόστους σήμερα 800 ευρώ). Αν το σύστημα home cinema για το οποίο προορίζεται ο ενισχυτής έχει ένα μέσο προβολής και όχι δύο (π.χ. panel και projector), και καλείται να λειτουργήσει σε έναν χώρο και όχι να καλύψει κι άλλους, οι διαφορές είναι απλώς άνευ σημασίας. Και, με δεδομένο ότι τα περισσότερα home cinema μέσου βεληνεκούς στην παραπάνω περιγραφή ταιριάζουν, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία της σύγκρισης αυτής.

Πιο συγκεκριμένα: ο AVR-2309 προσφέρει τέσσερις εισόδους HDMI και μία έξοδο, αναβαθμίζει όλα τα αναλογικά σήματα σε ανάλυση 1080p, διασυνδέεται και με τους iPod (και τα iPhone) για αναπαραγωγή του υλικού που περιέχουν. Επίσης αποκωδικοποιεί όλα τα σύγχρονα φορμά ήχου υψηλής ευκρίνειας, από το Dolby Digital Plus και το Dolby TrueHD, μέχρι όλες τις "παραλλαγές" του DTS-HD (και φυσικά όλα τα παλαιότερα πρότυπα). Επιθυμητή θα ήταν βεβαίως και η θύρα USB για σύνδεση flash drives, αλλά - με δεδομένο ότι για αρχεία μουσικής και φωτογραφίες χρησιμοποιείται μόνο και στα άλλα μοντέλα - η πλειοψηφία του κοινού στο οποίο απευθύνεται ο συγκεκριμένος ενισχυτής μάλλον... μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτήν.

Στην πράξη, ο 2309 απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η Denon, ακόμη και στα προϊόντα για τη mainstream αγορά, δεν θα έβαζε ποτέ την "υπογραφή" της σε κάτι μέτριο. Τα 100 Watt ισχύος που μπορεί να αποδώσει το μοντέλο αυτό είναι και με το παραπάνω αρκετά για έναν χώρο "λογικών" τετραγωνικών και, με αντίστοιχα καλά ηχεία, η μουσική και τα κινηματογραφικά εφέ από ταινίες σε Blu-ray δεν έχουν ποιοτικά να ζηλέψουν σχεδόν τίποτε από πανάκριβες άλλες υλοποιήσεις. Ικανοποιητικής ποιότητας και η αναβάθμιση των ταινιών DVD σε 1080p με το δοκιμασμένο chipset 2310 της Faroudja, ενώ όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις γίνονται εύκολα και γρήγορα, χάρις στο ανασχεδιασμένο τηλεχειριστήριο και τη σωστή δομή των menu επιλογών του.

O μόνος τομέας στον οποίο ο AVR-2309 όντως υστερεί, είναι αυτός της συνδεσιμότητας με άλλες πηγές μέσω τοπικού δικτύου. Με άλλα λόγια, δεν φέρει ούτε θύρα Ethernet ούτε κύκλωμα Wi-Fi, οπότε δεν μπορεί να αντλήσει οπτικοακουστικό υλικό από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που υπάγονται στο ίδιο οικιακό δίκτυο. Φυσικά, υπάρχουν εξαιρετικά προσιτές πια πηγές (όπως το Xbox 360 και το PS3) που μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο από μόνες τους και να διοχετεύσουν το υλικό στον 2309. Η έλλειψη δικτύωσης ωστόσο δεν παύει να είναι μια αδυναμία του συγκεκριμένου ενισχυτή σε σχέση με τα μεγαλύτερα μοντέλα γιατί - κακά τα ψέματα - ταινίες από το... Internet συλλέγει πια πολύς κόσμος και θα ήταν μία παραπάνω ευκολία η απευθείας αναπαραγωγή τους από τον ενισχυτή.

Το προαναφερθέν σημείο, ωστόσο, δεν αρκεί για να αμαυρώσει την εξαιρετικά καλή εικόνα που χαρακτηρίζει τον νέο αυτό AVR της Denon ως προϊόν. Το κόστος του των 800 ευρώ "αγοράζει" πάρα, μα πάρα πολλά πράγματα και ανταποδίδει σε πολύ, πάρα πολύ υψηλό επίπεδο τα αποτελέσματα εκείνα, που θα ικανοποιήσουν το 90% του κοινού ενός σύγχρονου home cinema υψηλής ευκρίνειας. Αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις "απαντήσεις" των Onkyo, Pioneer και Marantz σε αυτή τη ζώνη τιμής, γιατί - αν μη τί άλλο - οι κανόνες της τελευταίας... μόλις άλλαξαν!

Βαθμολογία: *****

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ