CES 2014: Samsung σε... όλα τα είδη οθόνης!

Επίπεδες, κυρτές, 4Κ, 8Κ, ακόμη και plasma αργότερα μέσα στη χρονιά

Αν υπάρχει ένας κατασκευαστής στον οποίο μπορεί να υπολογίζει κανείς για την παρουσίαση αναρίθμητων μοντέλων τηλεοράσεων στις εκθέσεις CES, τα τελευταία χρόνια είναι η Samsung - και φέτος όχι μόνο δεν απογοήτευσε, αλλά... ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η κορεάτικη εταιρεία ανακοίνωσε 4 νέες σειρές τηλεοράσεων, στις οποίες μάλιστα δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε οι OLED (για την ώρα παραμένει μόνο το "κυρτό" μοντέλο των 55 ιντσών), αλλά ούτε και οι plasma (!), κατηγορία που η Samsung δεν εγκαταλείπει αλλά θα ανανεώσει κάποια στιγμή αργότερα μέσα στη χρονιά. Είχαμε, δε, τα πρώτα δείγματα και από το... απώτερο μέλλον στο περίπτερό της.

Πρώτα στα νέα μοντέλα: για το 2014 θα έχουμε τις σειρές U9000, U8550, H8000 και H7150. Οι δύο πρώτες είναι υπερυψηλής ευκρίνειας (4Κ), με τη διαφορά ότι οι U9000 είναι κυρτές ενώ οι U8000 επίπεδες. Και οι δύο σειρές ενσωματώνουν εξελιγμένα συστήματα επεξεργασίας και αναβάθμισης εικόνας, το περιφερειακό συνδέσεων και επέκτασης OneConnect, θύρες HDMI 2.0 (με υποστήριξη σάρωσης στα 60 Hz) και το σύστημα οπίσθιου φωτισμού Micro Dimming Ultimate. Η πρώτη σειρά θα διατεθεί στις 55, 65 και 78 ίντσες, η δεύτερη στις ίδιες και στην μικρότερη των 50, και οι δύο κάποια στιγμή τον Απρίλιο ή το Μάιο σε τιμές που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Οι σειρές H8000 και H7150 είναι... "απλές" υψηλής ευκρίνειας και τεχνολογίας LED/LCD - και πάλι με τη διαφορά, ωστόσο, των κυρτών και επίπεδων οθονών στην πρώτη και την δεύτερη σειρά αντίστοιχα. Οι πρώτες είναι επίσης αναβαθμίσιμες μέσω του γνωστού Evolution Kit ενώ οι δεύτερες όχι, οι οποίες θα διατεθούν τον Απρίλιο (ενώ οι πρώτες το Μάρτιο). Οι H8000 θα διατεθούν στις 48, 55 και 65 ίντσες, ενώ οι H1750 στις 46, 55, 60, 65 και 75 ίντσες. Τα συστήματα επεξεργασίας εικόνας της πρώτης σειράς είναι κατά τι καλύτερα από της δεύτερης, αν και μοιράζονται τις περισσότερες extra λειτουργίες και δυνατότητες. Τιμές πώλησης δεν ανακοινώθηκαν ούτε γι' αυτές τις σειρές.

Στον εκθεσιακό χώρο της CES, πάντως, η Samsung δεν επέδειξε μόνο την άκρως εντυπωσιακή (και... παρανοϊκά ακριβή) UN110S9, αλλά για πρώτη φορά και πειραματικό δείγμα τηλεόρασης 8Κ (!), στις 98 ίντσες. Η ανάλυση 8Κ (7680x4320 pixel) προσφέρει τετραπλάσιο αριθμό από αυτόν της ανάλυσης 4Κ αλλά, προφανώς, όχι μόνο δεν υπάρχει κανενός είδους περιεχόμενο ακόμη σε αυτήν, αλλά ούτε καν τεχνικές προδιαγραφές συγκεκριμένες. Η μόνη άλλη εταιρεία (με ειδίκευση όμως στην ανάπτυξη οθονών) που έχει παρουσιάσει ποτέ τηλεόραση 8Κ σε έκθεση ήταν η Sharp πριν από δύο χρόνια τέτοιο καιρό. Και με την εικόνα 4Κ να κάνει μόλις αυτές τις μέρες τα πρώτα της σοβαρά βήματα, είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσει κανείς ότι... η εικόνα 8Κ δεν θα μας απασχολήσει πέρα από το επίπεδο του αξιοπερίεργου για λίγα ακόμη χρόνια!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ