CES 2010: O πρώτος προβολέας 3D από την LG

Avatar στις 120 ίντσες; Ω, ναι!

Με την εικόνα 3D να έχει συγκεντρώσει πάνω της όλα τα φώτα της δημοσιότητας στην έκθεση CES 2010, πιθανότατα δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι είχαμε και την πρώτη ανακοίνωση για προβολέα σχετικό με το συγκεκριμένο... buzzword. Απλώς, να: δεν την περιμέναμε τόσο γρήγορα! Η τιμή της πρωτιάς ανήκει αυτή τη φορά στην LG, αφού ο CF3D είναι και επίσημα ο πρώτος προβολέας υψηλής ευκρίνειας που μπορεί να προσφέρει εικόνα 3D, συνδεδεμένος φυσικά σε κατάλληλο player και με κατάλληλα διαμορφωμένο υλικό από δίσκους Blu-ray.

O CF3D βασίζεται στην τεχνολογία SXRD (γνωστή μας από άλλα μοντέλα τόσο της LG όσο και της Sony) και έχει να επιδείξει φωτεινότητα της τάξης των 2500 ANSI lumen, αλλά και δυναμική αντίθεση της τάξης του 7000:1. Φυσικά - για να προβάλλει εικόνα 3D - ο CF3D δεν θα μπορούσε παρά να την επεξεργάζεται με ρυθμό ανανέωσης στα 120 Hz, ώστε να παρουσιάζει 1 καρέ στα 60 Hz για κάθε ένα από τα μάτια του θεατή, ενώ μία τεχνολογία της LG ονόματι 3D Auto Picture Calibration αναλαμβάνει τη ρύθμιση και διαχείριση της τρισδιάστατης εικόνας με ελάχιστη ή μηδενική παρέμβαση του χρήστη. Πρόκειται, δε, όπως διακρίνει κανείς και από τις φωτογραφίες, για καλαίσθητα σχεδιασμένη συσκευή, διαφορετικής αισθητικής από αυτήν που χαρακτηρίζει τους περισσότερους "στρογγυλεμένους" προβολείς με τόξα και καμπύλες στις γραμμές τους.

Καθώς ο CF3D στην ουσία απλώς ανακοινώθηκε και τίποτε περισσότερο, δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε πώς συγκρίνεται ποιοτικά η εικόνα του σε σχέση με τις 3D τηλεοράσεις plasma και LCD που ανακοινώθηκαν από πλήθος κατασκευαστών. Είναι αλήθεια ότι - ειδικά στην περίπτωση των ταινιών 3D - όσο μεγαλύτερης διαγωνίου είναι η εικόνα, τόσο περισσότερο πειστική είναι και τόσο εντυπωσιακότερο το αποτέλεσμα, οπότε ο CF3D σίγουρα έχει πλεονέκτημα εκεί. Η LG δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ημερομηνία εμπορικής διάθεσης για τον νέο της προβολέα (πόσο μάλλον τιμή πώλησης), οπότε και για τα δύο θα πρέπει να περιμένουμε μελλοντική της ανακοίνωση. Μέχρι τότε, πάντως, κανείς δεν μας απαγορεύει να φανταζόμαστε το Up ή το Avatar στις 120 ίντσες στο σαλόνι μας από Blu-ray!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ