Bowers & Wilkins VM6

Είναι πολλά τα ευρώ, μαμά B&W...

Είδος: Σετ ηχείων
Τιμή: €2490,00

Εταιρία: Bowers&Wilkins
Διανομή: Avidex

Υπάρχουν εταιρείες που κατέχουν την απλώς κορυφαία, παραδεκτή απ' όλους, θέση στον τομέα όπου δραστηριοποιούνται κατ' εξοχήν. Ακόμη και αυτές, ωστόσο, δεν είναι... υπεράνω "στραβοπατήματος", όσο βαρύτιμο κι αν τυγχάνει το όνομά τους. Όπως αυτό της Bowers&Wilkins, της "βασίλισσας" των hi-end ηχείων, που έχει παρουσιάσει εξαιρετικά προϊόντα όλα αυτά τα χρόνια, πολλά εκ των οποίων πραγματικά "αναφοράς". Κατά τα φαινόμενα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε της πρόταση θα είναι άψογη, όπως - δυστυχώς - αποδεικνύουν περίτρανα τα VM6, τα νέα ηχεία της B&W που απευθύνονται στο "εισαγωγικό" ή "χαμηλότερων απαιτήσεων", ευρύτερο κοινό των οικιακών home cinema, αλλά με τρόπο όχι ιδιαίτερα εύστοχο.

Τα VM6 ανήκουν στην κατηγορία των "επίπεδων" ηχείων, αυτών δηλαδή που δεν έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλες καμπίνες και ογκώδη, ξύλινα περιβλήματα, αλλά σε πολύ πιο συμπαγή, καλαίσθητα και κατάλληλα για μικρότερους χώρους - και τοποθέτηση είτε πάνω στο ίδιο έπιπλο με το όποιο panel (υψηλής ευκρίνειας πια...), είτε σε διακριτικές, λεπτές βάσεις. Φυσικά αυτό συνεπάγεται μικρότερη "ανοχή" σε κάθε ένα από τα ηχεία αυτά, σε σύγκριση με "κανονικά" προϊόντα της κατηγορίας, ειδικά στις χαμηλές συχνότητες, όμως η B&W υποστηρίζει ότι καθένα από αυτά μπορεί να αποδώσει χωρίς παραμορφώσεις έως και στα 75 Hz, σημείο όπου αρχίζει να πλησιάζει κανείς τα... subwoofer.

Μιλώντας για subwoofer, ωστόσο, δεν μπορεί να μην προσέξει κανείς στις ακροάσεις υλικού αναφοράς με τα VM6 ότι, όσο ποιοτικά κατασκευασμένα κι αν είναι, τα συγκεκριμένα ηχεία της B&W ακούγονται "ρηχά", "φτωχά" χωρίς την παρουσία τέτοιου. Οι κώνοι από Κέβλαρ και τα περίφημα tweeter που στηρίζονται στην τεχνολογία των "Ναυτίλων" αποδίδουν υπέροχα στις υψηλές και μεσαίες συχνότητες (απίστευτα καλά αν λάβει κανείς στα υπόψιν το μέγεθος των ηχείων συνολικά), όμως δεν μπορούν να υποστηρίξουν ένα home cinema από μόνα τους. Στη στερεοφωνική μουσική, που δεν έχει τόσες απαιτήσεις σε "βαθύ" μπάσο χαμηλών συχνοτήτων όσες μία σύγχρονη ταινία σε Blu-ray, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, στα video games το ίδιο. Όμως ένα σετ VM6 μόνο με ένα καλό subwoofer μπορεί να θεωρηθεί πλήρες - γεγονός... αυταπόδεικτο ίσως, αλλά με ορατές επιπλοκές, προφανώς, στο πόσο προσιτό ή όχι μπορεί να καταλήξει να είναι αυτό το σετ.

Τα... πραγματικά "δύσκολα" για ένα σετ VM6, λοιπόν, έρχονται όταν έλθει και η ώρα "της λυπητερής" για την απόκτησή τους. Με αντίτιμο περίπου 500 ευρώ για το καθένα - και την ανάγκη για 5 τέτοια αν εννοεί κανείς να έχει "κινηματογραφικό" ήχο - το κόστος ξεπερνά κατά πολύ αυτό που είναι διατεθειμένο να δώσει το 90% του ελληνικού κοινού για "εισαγωγικά" ηχεία. Και σε αυτό το ποσό δεν έχουμε ακόμη προσθέσει το, εν τέλει απαραίτητο, subwoofer: με το προτεινόμενο VP-1 (ομολογουμένως κορυφαίο βέβαια) συνυπολογιζόμενο στην τιμή, το πλήρες σετ 5.1 πλησιάζει επικίνδυνα ή και ξεπερνά τα... 4000 ευρώ. Και, αντικειμενικά, σε αυτή τη ζώνη τιμής πια, υπάρχουν όχι μόνο καλύτερα σετ, αλλά και προτιμότερα σετ της ίδιας της B&W, με ελάχιστα περισσότερα χρήματα!

Αυτός είναι ο λόγος, ουσιαστικά, για τον οποίο τα VM6 - αν και όχι μακριά από το πολύ υψηλό επίπεδο ποιότητας στο οποίο κινούνται σχεδόν όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας - προτείνονται σε συγκεκριμένο κοινό. Και μόνο. Με άλλα λόγια μόνο σε έχοντες, μόνο για μικρούς σχετικά χώρους και μόνο αν τα ηχεία πρέπει... οπωσδήποτε να φέρουν το λογότυπο της B&W στην πρόσοψή τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση...

Βαθμολογία: ****

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ