Blu-ray: Φθηνά player... επιτέλους

Στην Αμερική, σίγουρα - θα ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι έμποροι εν όψει Χριστουγέννων;

Με το φορμά του Blu-ray να διανύει αισίως τον τρίτο χρόνο του, να έχει "βγάλει από τη μέση" τον ανταγωνισμό (το HD-DVD της Toshiba) και να έχει ξεπεράσει όλες του τις "παιδικές ασθένειες" από τεχνικής πλευράς, φαίνεται έτοιμο επιτέλους να απευθυνθεί στο ευρύ κοινό. Στο παρελθόν υπήρχαν διάφορα θέματα που το εμπόδιζαν να σημειώσει πολύ μεγάλο όγκο πωλήσεων στα player που αξιοποιούν την υψηλή ευκρίνεια εικόνας και ήχου των σχετικών δίσκων: ένα από αυτά ήταν η άγνοια του κοινού για το τί προσφέρει, άλλο ένα η σημαντικά υψηλότερη τιμή των Blu-ray player σε σχέση με τα DVD player. Στο πρώτο θέμα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τους τελευταίους 12 μήνες (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Blu-ray είναι στα... χείλη κάθε νοικοκυράς ακόμη βέβαια). Είναι το δεύτερο όμως αυτό που εν τέλει θα καθορίσει πόσο επιτυχημένη θα είναι για το φορμά της Sony και των συνεργατών της η - ίσως αποφασιστικής σημασίας - εορταστική περίοδος που πλησιάζει γοργά.

Η αμερικανική αγορά, τουλάχιστον, φαίνεται να το έχει αντιληφθεί. Παρατηρώντας κανείς τα στοιχεία πωλήσεων του NPD Group, που έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής αξιόπιστο, κατά τους πρώτους 8 μήνες ττου 2009 τη μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις Blu-ray player συγκέντρωσαν οι συσκευές που κυμάνθηκαν ανάμεσα στα 200 και τα 300 δολάρια (παρά το γεγονός ότι υπήρχαν και φθηνότερα). Οι προβλέψεις όμως για τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικές: το κοινό πλέον αναμένει αξιοπρεπή Blu-ray player, από επώνυμους κατασκευαστές, γύρω από το "ψυχολογικό όριο" των 100 δολαρίων την περίφημη Black Friday, την ημέρα δηλαδή που για τις ΗΠΑ ξεκινά η περίοδος των... "τρελών" καταναλωτικών προσφορών. Αναλυτές εικάζουν ότι μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και Blu-ray player των... 50 (!) δολαρίων εκείνη την ημέρα - μοντέλα no name βέβαια, με περιορισμένες δυνατότητες, αλλά κανονικά, κανονικότατα Blu-ray player. Σε όλα αυτά, μάλιστα, δεν έχουν συνυπολογιστεί τα "πακέτα" με τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, που επίσης θα προωθηθούν "δυνατά" φέτος.

Τί σημαίνουν όλα αυτά για την ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά, ωστόσο; Δυστυχώς, ατυχώς, όχι πολλά. Την ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το απολύτως φθηνότερο Blu-ray player που μπορούσαμε να βρούμε προερχόταν από όχι πολύ γνωστά e-shops, στην τιμή των 150 ευρώ περίπου (δίχως τα μεταφορικά). Τα Blu-ray player που στις ΗΠΑ την Black Friday θα κοστίζουν σίγουρα λιγότερο από 125 δολάρια, στη χώρα μας κοστίζουν ακόμη γύρω στα 200 ευρώ. Εντάξει, Blu-ray player των 50 ευρώ ας μη δούμε στη χώρα μας τα Χριστούγεννα, οι συμβιβασμοί που κάνουν οι no-name συσκευές είναι ούτως ή άλλως δυσανάλογα πολλοί. Ένα, έστω ένα καλό, επώνυμο player δίσκων Blu-ray στο "ψυχολογικό όριο" των 100 ευρώ μπορούμε να έχουμε, κυρίες εταιρείες, αγαπητοί αντιπρόσωποι, φίλοι έμποροι; Αυτό θα "έκανε τη διαφορά" τα φετινά Χριστούγεννα, έστω και με τις υποχωρήσεις σε εξοπλισμό που αυτό το επίπεδο τιμής συνεπάγεται. Γιατί, κάποια στιγμή, πρέπει να αρχίσει και το ευρύ, μαζικό καταναλωτικό κοινό να αναζητά το Blu-ray. Και από κάπου πρέπει να αρχίσει... επιτέλους.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ