Blu-ray: Digital Copy για PSP

Διαθέσιμες οι πρώτες ταινίες που το προσφέρουν νόμιμα

Συζητήσεις επί συζητήσεων έχουν γίνει την τελευταία τριετία σχετικά με το δικαίωμα ή όχι των καταναλωτών να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας από τις ταινίες υψηλής ευκρίνειας που αγοράζουν. Κι ενώ το Holywood δεν είναι ακόμη... ψυχολογικά έτοιμο για κάτι τέτοιο (ο μηχανισμός του πολυσυζητημένου Managed Copy μόλις παγιώθηκε και μέσα στο 2010 θα δούμε τα πρώτα Blu-ray player που θα τον αξιοποιούν), η Sony προσφέρει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ για πρώτη φορά το αμέσως καλύτερο πράγμα για τους κατόχους PS3 και PSP. Πρόκειται για πλήρεις εκδόσεις-κλώνους μιας ταινίας Blu-ray, αλλά σε χαμηλότερη ανάλυση και μικρότερο μέγεθος αρχείου, ειδικά διαμορφωμένες για "φορητή" χρήση με το PlayStation Portable.

Πρόκειται για το λεγόμενο Digital Copy, το οποίο προσφέρεται ήδη σε έναν αριθμό από ταινίες Blu-ray άλλων studios του Holywood - η Sony όμως φρόντισε να κάνει την όλη διαδικασία αληθινά εύκολη για τους κατόχους των συστημάτων της και, το κυριότερο, χωρίς να αυξήσει ούτε σεντ την τιμή πώλησης των Blu-ray αυτών καθ' αυτών. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι κάτοχοι PS3 που έχουν αγοράσει μια τέτοια ταινία είναι να εισάγουν σε αυτό το δίσκο Blu-ray, να μεταβούν στην ειδική επιλογή του menu που θα εμφανιστεί στην Cross Media Bar, να εισάγουν ένα δωδεκαψήφιο νούμερο και... voila. Στο σκληρό δίσκο του PS3 αντιγράφεται ένα αρχείο μεγέθους 2-2.5 GB, ολόκληρη η ταινία σε χαμηλότερη ανάλυση, το οποίο στη συνέχεια ο κάτοχος PSP μπορεί απλώς να μεταφέρει και να παρακολουθήσει εκεί.

Η Sony έχει ως τώρα κυκλοφορήσει μόνο τρεις τίτλους με αυτήν την ιδιότητα - τα Godzilla, The Ugly Truth και Angels & Demons - όμως έχει υποσχεθεί να συνεχίσει να διαθέτει τέτοιες παραγωγές της και στο μέλλον. Ναι, καταλαβαίνουμε ότι ακόμη και στο PSP το μέγεθος της οθόνης δεν είναι τέτοιο ώστε πραγματικά να απολαύσει κανείς μια δίωρη ταινία (κι ας είναι πάρα πολύ καλή η ποιότητα εικόνας). Όμως πρόκειται για ένα ευπρόσδεκτο bonus που, αν καθιερωθεί σε σημαντικό βαθμό, θα δώσει σε περισσότερο κόσμο μεγαλύτερα κίνητρα όχι μόνο να αγοράσει ένα μοντέλο PSP, αλλά να αγοράζει και ταινίες σε αυθεντικά Blu-ray (αντί να τις κυνηγά στο Δίκτυο σε μορφή Μatroska... χε). Για το αν και κατά πόσο οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές παραγωγές Blu-ray - στις οποίες θα βασιστούν αυτές που θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα - θα προσφέρουν το Digital Copy, δεν γνωρίζουμε ακόμη, περιμένουμε ωστόσο να το διαπιστώσουμε πρακτικά τους επόμενους μήνες. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ