Windows with Bing: όχι δωρεάν, μα φθηνά

Ειδική έκδοσή τους για προσιτά PC, ωφελημένο μακροπρόθεσμα το κοινό

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο έχει νόημα να "κρατά μικρό καλάθι" οποιοσδήποτε όσον αφορά στη φημολογία του Web και την αγορά της τεχνολογίας: άλλες φορές οι φήμες έχουν λογική βάση και ολοφάνερα έχουν διαρρεύσει από πηγές αξιόπιστες, άλλες... όχι. Και άλλες φορές οι "δόσεις αλήθειας" είναι αρκετές για να πλησιάζουν σε κάτι που ισχύει, αλλά όχι απόλυτα. Αυτό συμβαίνει, απ' ότι φαίνεται, με τη μεγάλη συζήτηση του αν και κατά πόσο η Microsoft έχει νόημα να βρει έναν τρόπο να προσφέρει τα Windows 8.1 και Windows Phone 8.1 στους κατασκευαστές... δωρεάν. Το ενδεχόμενο το σχολιάσαμε ως πολύ ενδιαφέρον, η αμερικανική εταιρεία προχώρησε σε αυτήν την κίνηση για συγκεκριμένα είδη συσκευών αλλά, όπως ήταν το λογικό, δεν διεύρυνε αυτήν την επιλογή σε... οποιουδήποτε είδους PC. Συνεχίζει να μην το κάνει, μία νέα εξέλιξη ωστόσο σχετική σαφώς αξίζει αναφοράς.

Η Microsoft ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες... "αθόρυβα" ότι θα ξεκινήσει τη διάθεση μίας ειδικής έκδοσης των Windows 8.1 με την ονομασία "Windows with Bing". Αυτή, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, θέτει ως "διαφοροποιό στοιχείο" στην όλη "εξίσωση" του κόστους της τη χρήση του μηχανισμού αναζήτησης της αμερικανικής εταιρείας, του Bing: οι κατασκευαστές μπορούν να αξιοποιούν αυτήν την έκδοση για να την προεγκαθιστούν στα desktop, laptop και tablet τους, με την προϋπόθεση να το κάνουν με τέτοιο τρόπο ώστε ο εξ ορισμού μηχανισμός αναζήτησης στον Internet Explorer να είναι το Bing. Και πάλι, η διάθεση αυτών των "ειδικών" Windows 8.1 δεν θα είναι απολύτως δωρεάν, αλλά θα είναι σε κατά πολύ μειωμένη τιμή (κάτι σαν "επιδότηση" όπως αυτή που συνηθίζεται στα κινητά τηλέφωνα) ώστε να είναι περισσότερο προσιτές τιμολογιακά οι συσκευές που θα συνοδεύουν. Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, η Microsoft θα προσφέρει και αντίτυπο του Microsoft Office ή ετήσια συνδρομή στο Office 365, ως "τμήμα" των Windows with Bing - για πολλούς χρήστες σημαντικό "plus".

Όπως συμβαίνει σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, τα Windows with Bing δεν είναι διαθέσιμα προς αγορά από το καταναλωτικό κοινό - απευθύνονται αποκλειστικά στους κατασκευαστές και συναρμολογητές PC. To ενδιαφέρον, δε, σε όλα αυτά είναι πως στην πραγματικότητα η εξ ορισμού επιλογή του Bing ως μηχανισμού αναζήτησης στον Internet Explorer πρακτικά δεν μειώνει σε λειτουργικότητα την ειδική αυτή έκδοση των Windows 8.1, αφού ο χρήστης αν το επιθυμεί μπορεί πάντοτε να επιλέξει "σε δεύτερο χρόνο" μία άλλη μηχανή αναζήτησης ο ίδιος, ακόμη και άλλον browser από τον Internet Explorer. Απλώς η Microsoft "ποντάρει" στην πασίγνωστη συνήθεια πολύ μεγάλου ποσοστού του κοινού που αγοράζει νέο PC - και σίγουρα αυτού που αγοράζει τέτοιο για πρώτη φορά - να μην αλλάζει ποτέ τις αρχικές ρυθμίσεις του σε αυτά τα πράγματα. Από τις ελάχιστες περιπτώσεις, με άλλα λόγια, που δείχνουν να είναι... όλοι κερδισμένοι. Καθόλου κακό, όταν συμβαίνει, αυτό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ