Windows 8: το θέμα των συσκευών

Τί πήγε στραβά στην αρχή και τί μπορεί να πάει καλύτερα από δω και πέρα;

Στο χθεσινό πρώτο άρθρο της Αθηνόραμα Digital Week σχετικά με την παρούσα θέση και τη μελλοντική των Windows 8, κάναμε μικρή αναφορά στο ρόλο που έπαιξε ο παράγοντας hardware στην... όλη εξίσωση - με άλλα λόγια το πώς δείχνει να επηρέασαν την αρχική πορεία του λειτουργικού συστήματος της Microsoft οι συσκευές που στηρίζονταν και στηρίζονται σε αυτό. Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό οποιοδήποτε φίλου ή φίλης του Αθηνόραμα Digital: η σχέση μεταξύ hardware και software είναι συμβιωτική και, όπως έχει αποδείξει πολλάκις η Apple, "το κλειδί" στην επιτυχία και των δύο, ειδικά όταν μιλάμε για καινούργια προϊόντα.

Ε, στην περίπτωση των Windows 8 οι συσκευές... "είναι ένα θέμα". Ακόμη.

Γινόμαστε σαφέστεροι: ο,τιδήποτε κι αν πρεσβεύει η Microsoft όσον αφορά στο πόσο καλό λειτουργικό είναι τα Windows 8 για παρόντα, υφιστάμενα PC - κι ας έχει σε ένα βαθμό δίκιο - η αλήθεια είναι πως η νέα έκδοση έχει σχεδιαστεί ως επί το πλείστον για άλλες συσκευές από τους τυπικούς Η/Υ. Τα νέα Windows έχουν αναλάβει να μεταφέρουν τη Microsoft στη μετά-PC εποχή, όπου κυρίαρχες θα είναι οι οθόνες αφής, οι λεπτές κι ελαφριές συσκευές (είτε πρόκειται για tablet είτε για laptop), οι Η/Υ με μεγάλη αυτονομία κι άφθονη επεξεργαστική δύναμη, κυρίως φορητοί (ο χειρισμός με αφή στους υπολογιστές γραφείου δεν έχει ακόμη αποδείξει την αξία του).

Ε, τέτοιες συσκευές, ικανές να αναδείξουν τα Windows 8 και το νέο τους γραφικό περιβάλλον, πρακτικά... δεν υπήρχαν στην αγορά την ημέρα της κυκλοφορίας τους. Άρχισαν να εμφανίζονται σταδιακά το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο - όμως τότε άρχισε να γίνεται αντιληπτό και το σημαντικότερο πρόβλημα: δεν ήταν ό,τι καλύτερο είχαν να προτείνουν οι κατασκευαστές. Άλλες συσκευές είχαν μεγάλο βάρος. Άλλες μέτρια οθόνη. Άλλες μικρή αυτονομία. Άλλες απογοητευτικά λίγη ισχύ. Οι περισσότερες, δε, ήταν κόστους που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί εύκολα - ο παράγοντας που πιθανώς έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο. Και με την αγορά να έχει γίνει από ιδιαιτέρως επιλεκτική έως... εκνευριστικά διστακτική σχεδόν, "το πρώτο κύμα" συσκευών για Windows 8 δεν βοήθησε.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ