Windows 8: το θέμα των συσκευών

Τί πήγε στραβά στην αρχή και τί μπορεί να πάει καλύτερα από δω και πέρα;

Όπως προαναφέραμε και στο χθεσινό μας άρθρο, δεν είναι εύκολο να... αποδώσει ευθύνες κανείς. Ναι, οι κατασκευαστές που συνεργάστηκαν με τη Microsoft είναι βέβαιο ότι έκαναν σε έναν βαθμό κακή εκτίμηση όσον αφορά στο τί θα θεωρούσαν οι καταναλωτές "λογική τιμή" για ένα tablet ή ένα laptop με Windows 8. Υποτίμησαν, δε, το γεγονός ότι με τόσο ισχυρές παρουσίες αντιπροτάσεων στην αγορά, όπως τα iPad και iPad Mini, τα Nexus 7 και άλλα προσιτά tablet, δεν ήταν ιδιαίτερα σοφό να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα κόστους. Όμως δύσκολα θα τους κατηγορήσει κανείς για το γεγονός ότι προσπάθησαν να "δαμάσουν το κύμα μιας νέας έκδοσης Windows" εμπορικά. Ο χρόνος θα δείξει αν τελικά συνέφερε να δεχθούν ζημίες στην πώληση των συσκευών αυτών στο αρχικό διάστημα εμφάνισης των Windows 8 για να τα βοηθήσουν ή... αν όχι.

Ευτυχώς, η κατάσταση τους τελευταίους περίπου τρεις μήνες όσον αφορά στις συσκευές διαφόρων τύπων που αξιοποιούν τα Windows 8, έχει βελτιωθεί αισθητά: και περισσότερες επιλογές υπάρχουν για το καταναλωτικό κοινό, και περισσότερο αξιόλογες είναι, και ομορφότερες, και γενικότερα περισσότερο αξιοπρόσεκτες από ποτέ. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών, δε, έχει σε έναν βαθμό λειτουργήσει: ένας αριθμός από προτάσεις που αξιοποιούν τα Windows 8 προσφέρεται πλέον σε τιμή αν όχι "λογική", σίγουρα "αποδεκτή" αναλογικά με τις προτάσεις που απλώς τα φέρουν προεγκατεστημένα (όπως π.χ. τα τυπικά laptop χωρίς οθόνη αφής). Έχει, δε, αυξηθεί ο αριθμός των "υβριδικών" συσκευών, που μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν και ως tablet και ως laptop - το είδος που, κατά τη γνώμη μας, επιδεικνύει καλύτερα τα Windows 8 αφού και αυτά "διττής" φύσης είναι επί του πρακτέου.

Αυτό που πρέπει να γίνει, ωστόσο, από δω και πέρα, είναι ολοφάνερο: χρειάζονται (α) πιο πολλά παραδείγματα υβριδικών συσκευών και (β) πιο πολλά παραδείγματα προσιτών συσκευών, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουν. Οι υβριδικές συσκευές είναι σε ορισμένες περιπτώσεις αρκούντως... sexy, όμως χρειάζεται να γίνουν τόσο θελτικές όσο τα tablet, όχι "πολύ λεπτές για laptop"! Μιλώντας για laptop με οθόνη αφής, οι κατασκευαστές πρέπει να επιδιώξουν να μειώσουν το κόστος απόκτησής τους κοντά σε αυτό των "απλών" laptop: μόνο έτσι, πληρώνοντας δηλαδή "λίγο" και όχι "πολύ" παραπάνω, οι καταναλωτές θα αρχίσουν να προτιμούν τα πρώτα και όχι τα δεύτερα. Το κόστος, δε, των υβριδικών συσκευών πρέπει να μειωθεί σημαντικά: να μην κοστίζουν, με άλλα λόγια, οριακά όσο... ένα tablet και ένα laptop μαζί!

Καλώς ή κακώς, ωστόσο, είναι γεγονός ότι τα Windows 8 συνεχίζουν να χρειάζονται προώθηση ως λειτουργικό με συγκεκριμένη πρακτική εφαρμογή σε νέες συσκευές. Μετάφραση: σημαντικό ακόμη τμήμα του κοινού δεν γνωρίζει ή δεν καταλαβαίνει τί το παραπάνω θα τού προσέφερε ένα tablet, μία υβριδική συσκευή ή ένα laptop με οθόνη αφής. Αντιθέτως, το κοινό που γνωρίζει τί... δεν τού προσφέρουν τα Windows 8 στα συμβατικά PC, δείχνει ασύγκριτα περισσότερο ενημερωμένο - και "φωνακλάδικο" στο Internet! Εκεί χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία ανάμεσα στη Microsoft και τους κατασκευαστές: συγκεκριμένα παραδείγματα του πώς μια οθόνη αφής και τα Windows 8 μπορούν να "κάνουν πράγματα" για τον χρήστη. Όσα και να γραφτούν στα μέσα ενημέρωσης, χρειάζεται προώθηση σε επίπεδο marketing. Έτσι είναι οι μεταβάσεις σε νέους δρόμους για τις εταιρείες: κοστίζουν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ