Windows 8: Πού στέκονται σήμερα;

Τέσσερις μήνες μετά την εμπορική τους έναρξη, η θέση τους: ικανοποιητική ή όχι;

Στην αγορά της τεχνολογίας όλα γίνονται - ή... επιδιώκεται να γίνονται - γρήγορα. Πολύ γρήγορα. Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Και παρά το γεγονός ότι μερικά προϊόντα ολοφάνερα, ακόμη και στα μάτια όσων δεν παρακολουθούν την αγορά αυτή από κοντά, "χρειάζονται το χρόνο τους", τα Windows 8 για κάποιο λόγο δεν... έτυχαν αυτής της "περιόδου χάριτος". Από τα τέλη Οκτωβρίου, που έγιναν ευρέως διαθέσιμα στο κοινό, οι... "καλοθελητές", οι "Κασσάνδρες" και οι διαβόητοι "αναλυτές" είχαν ήδη εκφράσει γνώμη για την καινούργια έκδοση των Windows. Γνώμη ενίοτε απρόσμενα αρνητική, συχνά όχι τεκμηριωμένη, σε κάθε περίπτωση πρώιμη. Ακόμη και βεβιασμένα σε κάποιες περιπτώσεις.

Προτιμήσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό: να δώσουμε στη νέα πρόταση της Microsoft, που δεν χρειάζεται να είναι κανείς... αναλυτής για να διακρίνει πως εμπεριείχε κι εμπεριέχει ρίσκο σε υψηλό βαθμό, αυτήν την "περίοδο χάριτος". Και σήμερα, τέσσερις μήνες μετά από την διάθεση των Windows 8 - και αφού κάποια πράγματα που έπρεπε να γίνουν, έχουν γίνει - να επανέλθουμε για μία πρώτη εκτίμηση της πορείας τους. Μιλώντας πάντοτε για το "έως τώρα", αφού έχει γίνει πια αντιληπτό πως η τάση στα λειτουργικά συστήματα είναι να εξελίσσονται και στην ίδια έκδοση όσο περνά ο καιρός, όχι μόνο από έκδοση σε έκδοση δηλαδή.

Πρώτα απ' όλα, μερικοί αριθμοί - έστω και αν η Microsoft δεν τους δημοσιοποιεί επίσημα και τακτικά: τα Windows 8 ως λειτουργικό αυτό καθ' αυτό ξεκίνησαν τις πρώτες ημέρες εντυπωσιακά, καθώς πάνω από 4 εκατομμύρια χρήστες σε 3 εικοσιτετράωρα εκμεταλλεύτηκαν την προσφορά της αμερικανικής εταιρείας για αναβάθμιση με μόλις €30. H Microsoft... βιάστηκε ελαφρώς να ανακοινώσει στα τέλη Νοεμβρίου πως "έχουν πωληθεί 40 εκατομμύρια άδειες χρήσης των Windows 8", αριθμός εντυπωσιακός μέχρι να αναλογιστεί κανείς πως οι περισσότερες από τις άδειες αυτές έχουν στην ουσία προ-πωληθεί σε κατασκευαστές υπολογιστών κάθε είδους ή σε μεγάλες εταιρείες για μελλοντικές εγκαταστάσεις - άρα δεν αντιπροσώπευαν ενεργό αριθμό χρηστών των Windows 8 τότε.

Μέχρι σήμερα, η αλήθεια είναι πως παραμένει εν πολλοίς άγνωστος σχεδόν σε όλους ο ακριβής αριθμός ενεργών εγκαταστάσεων των Windows 8. Ξέρουμε, για παράδειγμα, πως ο αριθμός αυτός αυξάνεται προοδευτικά, βάσει των στατιστικών χρήσης της Net Applications: από το 2% περίπου της εγκατεστημένης βάσης όλων των Η/Υ (παγκοσμίως κι ανεξαρτήτως λειτουργικών συστημάτων) το Δεκέμβριο, έχει φτάσει στο 3% πριν από λίγες μέρες. Ο ρυθμός αυτός όμως κρίνεται ως σχετικά αργός (ο αντίστοιχος των Windows 7 πλησίαζε το 10% το Μάρτιο του 2010) και έχει δημιουργήσει ανησυχία σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί το ποσοστό των αναβαθμίσεων, τώρα που οι δύο προσφορές της Microsoft έληξαν και το επίσημο κόστος της αναβάθμισης ανέρχεται σε €120-€280, όχι σε €30 πλέον.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ