Windows 8: η πιο μικρή - και πιο μεγάλη - έλλειψη

Μια απλή ρύθμιση είναι... και την προσφέρουν άλλοι ήδη!

Βρισκόμαστε σχεδόν στα μέσα Σεπτεμβρίου - κάτι που σημαίνει πως η αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη διάθεση των Windows 8, του νέου κι εξαιρετικά σημαντικού για τη Μicrosoft λειτουργικού συστήματος, έχει πρακτικά ξεκινήσει. Για τις εντυπώσεις μας από τη συμβίωση μαζί του εδώ και περίπου 20 ημέρες, την απόδοσή του σε παλαιότερα PC, τα νέα στοιχεία που φέρνει στο προσκήνιο και τη γενική μας γνώμη για το πού οδηγεί τη μεγάλη αμερικανική εταιρεία ο καινούργιος δρόμος που τα Windows 8 χαράζουν, θα δημοσιευθούν ξεχωριστά άρθρα καθώς πλησιάζουμε περισσότερο στα μέσα Οκτώβρη. Αληθινά... δεν μπορέσαμε, ωστόσο, να αντισταθούμε στον πειρασμό να γράψουμε κάτι σχολιαστικό για ένα φαινόμενο των τελευταίων ημερών πιθανότατα σημαντικό. Από μερικές απόψεις, σίγουρα ενδεικτικό.

Ποιό φαινόμενο; Το εξής απλό: από τα μέσα Ιουνίου, λίγο μετά από την διάθεση της δημόσιας προέκδοσης των Windows 8, έως και τα τελευταία 24ωρα, ένα είναι το είδος του βοηθητικού προγράμματος (utility) που βλέπουμε συχνότερα να διατίθεται για Windows 8. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, δωρεάν. Ποιό; Αυτό που επιτρέπει σε υπολογιστές όπου έχουν εγκατασταθεί τα Windows 8, να παρακάμψουν, συγκαλύψουν ή... απενεργοποιήσουν το καινούργιο τους γραφικό περιβάλλον (αυτό που μέχρι πρότινος ονομάζαμε Metro) και τη νέα οθόνη έναρξης, τη λεγόμενη Start Screen. Απώτερος σκοπός: επαναφορά του παλιού, καλού και - απ' ότι φαίνεται - δεόντως αγαπημένου... desktop!

Πραγματικά, δεν είναι λιγότερα από 10 διαφορετικά τα βοηθητικά προγράμματα που αναλαμβάνουν να "κάνουν στην άκρη" το νέο γραφικό περιβάλλον. Κάποια το κάνουν "ήπια": τοποθετούν π.χ. το εικονίδιο του desktop στην πάνω δεξιά γωνία και το εκτελούν αυτόματα ώστε να βλέπει για ελάχιστα μόνο δευτερόλεπτα ο χρήστης τα ενεργά "κουτάκια" και στη συνέχεια, χωρίς να αγγίξει τίποτε, να μεταβαίνει στο γνωστό παραθυρικό περιβάλλον. Κάποια άλλα, δε, τα περισσότερο "επαγγελματικά" είναι... μπρουτάλ, "ξεριζώνοντας" το πρώην Metro από την διαδικασία της εκκίνησης για να εμφανίσουν το desktop απευθείας (και μόνο). Ούτε Start Screen ούτε τίποτε.

Το φαινόμενο δεν είναι τυχαίο. Ένας αριθμός από προγραμματιστές διέκρινε μια επιθυμία του κοινού υπαρκτή, ενώ μερικές εταιρείες ακόμη και μία επιχειρηματική ευκαιρία (κάποια από τα σχετικά βοηθητικά προγράμματα πωλούνται): είναι μεγάλο, πολύ μεγάλο το ποσοστό των "παραδοσιακών" χρηστών PC που δεν βλέπουν κανένα νόημα στην προβολή του νέου γραφικού περιβάλλοντος στην οθόνη του Η/Υ τους. Είτε δεν έχουν συστήματα με οθόνες αφής, είτε δεν έχουν διάθεση και χρόνο να παραμετροποιήσουν αυτήν την αρχική οθόνη με τις πηγές πληροφοριών και τις αγαπημένες τους εφαρμογές (live tiles και apps), είτε - πολύ απλά - δεν τους αρέσει η αισθητική του "πρώην Metro". Υπάρχει και ένα ποσοστό χρηστών που, χωρίς... πολλές περιστροφές, εκνευρίζεται και θυμώνει μόνο και μόνο με την επιλογή της Microsoft να μην δώσει καμία ρύθμιση ή επιλογή για μη εμφάνιση του νέου γραφικού περιβάλλοντος. Πρώην Metro... με το στανιό; Χμ.

Υποψιαζόμαστε ότι "η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση": την τελική έκδοση των Windows 8 έχουν, για την ώρα, στα χέρια τους μόνο οι απευθείας συνεργάτες της Microsoft, οι προγραμματιστές, δημοσιογράφοι κλπ. Με άλλα λόγια άνθρωποι που έχουν μακρά εμπειρία χρήσης των "κλασικών" Windows και ίσως είναι λιγότερο δεκτικοί στην αλλαγή από το ευρύ κοινό. Επίσης αυτοί τείνουν να είναι και οι άνθρωποι που εκφράζουν περισσότερο... παθιασμένα τη γνώμη τους στο Web - και όλοι ξέρουμε πόσο "μεγεθύνει" τις φωνές και τις αποδοκιμασίες το συγκεκριμένο μέσο. Από την άλλη, δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι ήταν παράτολμη ή και άκομψη η απόφαση της Microsoft να μην προσφέρει επιλογή μη εμφάνισης της Start Screen: έστω και "θαμμένη" μια τέτοια κάπου στα Settings, θα ήταν μια αναγνώριση εκ μέρους της μιας μεγάλης αλήθειας. Ότι, δηλαδή, δεν μπορεί να ελπίζει πως σε όλους τους χρήστες θ' αρέσει το νέο γραφικό περιβάλλον.

Μια σχετική επιλογή απενεργοποίησης της Start Screen, λοιπόν, από την ίδια τη Microsoft σε μορφή προαιρετικού αρχείου λήψης μέσω Windows Update, ίσως δεν θα ήταν τόσο κακή, σίγουρα όχι τόσο παράξενη, ιδέα όσο αρχικά ακούγεται. Μ' αυτά και με κείνα, πάντως, θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς θα υποδεχθεί ο τεχνικός Τύπος, αλλά και αυτός του ευρύτερου κοινού, την τολμηρή προσέγγιση της Start Screen (και τη σχετική επιλογή της Microsoft) στην κάλυψή του για τα Windows 8 τον Οκτώβρη. Εμείς για την ώρα θα περιοριστούμε σε αυτό το σχόλιο: όχι μόνο έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 10 διαφορετικά βοηθητικά προγράμματα... Start Screen-killers, αλλά και το περίφημο Transformation Pack σε νέα έκδοση, που αλλάζει το απλοποιημένο desktop των Windows 8 σε πανομοιότυπο με αυτό των Windows 7 (!). Ούτε... virus και antivirus να ήταν η δουλειά της Microsoft και των "νοσταλγών" προγραμματιστών, αντίστοιχα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ