Windows 8.1, η δεύτερη ευκαιρία

Προοπτική επανεκκίνησης για το λειτουργικό της Microsoft. Θα την αξιοποιήσει;

Με τη Microsoft να έχει ανακοινώσει κι επίσημα την ημερομηνία διάθεσης των Windows 8.1, της μεγάλης αναβάθμισης που προσθέτει και αλλάζει μία σειρά από στοιχεία του πολυσυζητημένου της λειτουργικού συστήματος, έχουν ήδη ξεκινήσει και οι σχετικές συζητήσεις, με... όλων των ειδών τις διαθέσεις. Οι συζητήσεις αυτές δεν περιμένουμε να σταματήσουν μέχρι την 18η Οκτώβρη, ημερομηνία ευρείας διάθεσης των Windows 8.1, και φυσικά να... συνεχιστούν μέχρι τα Χριστούγεννα και παραπέρα: το λειτουργικό της Microsoft είναι απλώς πολύ σημαντικό για ν' αγνοηθεί. Το θέμα του πώς θα σχολιαστεί, ωστόσο, αποδείχθηκε επίσης σημαντικό... όπως μπορούν να βεβαιώσουν πολλά στελέχη της αμερικανικής εταιρείας από την αρχική "εμπειρία" των Windows 8.

Η εικόνα, πάντως, που διαφαίνεται στα μέσα ενημέρωσης είναι αυτή που μέσες-άκρες περιμέναμε (και θα πρέπει να περιμένει και η Microsoft). Όσοι δεν είχαν συμπαθήσει - για τους δικούς τους κατανοητούς ή όχι λόγους - από την αρχή τα Windows 8, συνεχίζουν να βάλλουν εναντίον τους και να προδιαγράφουν ως "αποτυχημένη" την αναβάθμιση σε 8.1. Όσοι είχαν αναγνωρίσει τα θετικά και τα αρνητικά περιμένουν, με πιο πολλή ψυχραιμία, να δουν πόση διαφορά θα κάνουν οι αλλαγές και προσθήκες σε καθημερινή χρήση. Όσοι, δε, είχαν "ποντάρει" 100% στην επιτυχία των Windows 8, έστω κι αν δεν ήταν πολλοί - εμπεριείχαν ρίσκο πολλές επιλογές της Microsoft σε αυτά, ας μη γελιόμαστε - εμφανίζονται με... "ηθικό αναπτερωμένο". Υπάρχουν και όλες οι ενδιάμεσες "αποχρώσεις", φυσικά. Κοινώς: η αγορά είναι "κατά μέσο όρο" σε αναμονή, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Αυτή η "στάση αναμονής" είναι, ομολογουμένως, μια σπάνια ευκαιρία. Ανατρέχοντας κανείς στην πρόσφατη ιστορία της τεχνολογίας - ακόμη και 15 ή 20 χρόνια πίσω - μπορεί με μεγάλη ευκολία να διαπιστώσει το εξής: προϊόντα που δεν σημειώνουν αρχικά σημαντική εμπορική επιτυχία, ή την επιτυχία που πάρα πολύς κόσμος θα ήθελε τέλος πάντων, δεν έχουν συχνά "μια δεύτερη ευκαιρία". Δεν είναι μόνο θέμα "αριθμών", δε. Αν για ένα προϊόν ακουστούν περισσότερες απ' ότι συνήθως "φωνές διαμαρτυρίας" (πάντα υπάρχουν κάποιες), ακόμη κι αν αυτό είναι πολύ καλό συχνά "οδηγείται" στο περιθώριο. Και δεν επιστρέφει από εκεί. Το Internet τα τελευταία 10 χρόνια, δε, έχει καταστήσει ιδιαίτερα εύκολο "να ακουστούν δυνατά" αυτές οι φωνές, ακόμη κι όταν δεν εκφράζουν απόψεις που ευσταθούν απαραίτητα. Άλλοτε υπάρχουν βάσιμοι λόγοι πίσω από τις φωνές, άλλοτε όχι τόσο (δεν έχει δίκιο αυταπόδεικτα αυτός που φωνάζει...), το βέβαιο πάντως είναι πως η "δεύτερη ευκαιρία" δεν δίνεται εύκολα. Σε καμία εταιρεία του χώρου.

Φυσικά δεν ήταν ακριβώς "αδικημένα" τα Windows 8. Όπως είπαμε, επιλογές της Microsoft σχετικές με αυτά ήταν εν γνώσει της ριψοκίνδυνες, οπότε δεδομένο και το ενδεχόμενο των αντιδράσεων. Αποδείχθηκε, άλλωστε, πως και ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησαν και προωθήθηκαν στην αγορά απείχε πολύ από το ιδανικό: ένα λειτουργικό σύστημα σχεδιασμένο για οθόνες αφής ξεκίνησε χωρίς ενδιαφέροντα, "νέου τύπου" PC που θα επεδείκνυαν τους λόγους των αλλαγών και τα πλεονεκτήματα που έρχονται στο προσκήνιο. Ξεκίνησε επίσης με όχι ικανοποιητικά εκτενές και ποιοτικό app store, σε μία εποχή που οι διαθέσιμες εφαρμογές "αποφασίζουν" για την πορεία πάρα, πάρα πολλών προϊόντων. Αν συνυπολογίσει κανείς και κάποια επικοινωνιακά σφάλματα της Microsoft, αλλά και μια πρώτη Χριστουγεννιάτικη περίοδο με ελάχιστα "υβριδικά" PC στην αγορά, δεν είναι να... απορεί που τα Windows 8 δεν έδωσαν στην αγορά των Η/Υ την ώθηση που άλλες εκδόσεις είχαν δώσει. Κακά τα ψέματα.

Γι' αυτό το λόγο είναι σημαντική αυτή η "δεύτερη ευκαιρία". Είναι ένα ενδεχόμενο... reboot, υπό την έννοια ότι πολλά από τα πράγματα που απλώς δεν ήταν στην κατάσταση που έπρεπε να είναι τον περυσινό χειμώνα, μπορούν να είναι σε αυτόν. Νέου τύπου, υβριδικά PC που αξιοποιούν σωστά την οθόνη αφής και το νέο γραφικό περιβάλλον των Windows 8/8.1 κυκλοφορούν ήδη και θα κυκλοφορήσουν περισσότερα το φθινόπωρο. Οι νέοι επεξεργαστές "Haswell" της Intel θα καταστήσουν εφικτά τα tablet που δεν μπορούσαμε να έχουμε το 2012: ισχυρά, ελαφρά και με μεγάλη αυτονομία. Το Windows Marketplace συνεχίζει να έχει κενά και απουσίες, όμως βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από πέρυσι. Και οι αλλαγές, προσθήκες και βελτιώσεις που έχουν γίνει με τα Windows 8.1 σε πολλά στοιχεία του λειτουργικού, "γεφυρώνουν το χάσμα" με τα τυπικά PC - τα οποία δεν διαθέτουν οθόνη αφής αλλά μπορούν να εκμεταλλευτούν την πρόοδό του σε σχέση με τα Windows 7 απλώς με πληκτρολόγιο και mouse. Δεύτερη ευκαιρία για "σωστή" επανεκκίνηση, λοιπόν. Θα την αξιοποιήσει η Microsoft. Ε, όπως πάντα... ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ