Windows 8.1: αναβάθμιση το Μάρτιο

Περαιτέρω ρυθμίσεις και προσθήκες με το επερχόμενο "Update 1"

Παρά το γεγονός ότι δέχθηκε επικρίσεις σε λογικό, λογικότερο και... καθόλου λογικό βαθμό για την προσπάθειά της να προσφέρει ένα λειτουργικό σύστημα "δύο χαρακτήρων", η Microsoft έχει χαράξει με περισσότερη σαφήνεια απ' όση τής αναγνωρίζεται την πορεία εξέλιξης των Windows. Απόδειξη του γεγονότος είναι οι συνεχείς αλλαγές και προσθήκες που κάνει στα Windows 8, σε τακτική βάση, ώστε το "παραδοσιακό desktop" και το γραφικό περιβάλλον των εφαρμογών αφής (αυτό που κάποτε ονομάζαμε Metro) να φαίνονται λιγότερο "ξένα" μεταξύ τους. Η αναβάθμιση των 8 σε 8.1 ήταν ευδιάκριτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση και μία επερχόμενη, η 8.1 Update 1, θα είναι - όπως φαίνεται - ένα ακόμη. Και έρχεται συντομότερα απ' ότι ομολογουμένως περίμενε η αγορά.

Πολλαπλές πηγές που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Microsoft για πολλά χρόνια - και μία... πατροπαράδοτη διαρροή δοκιμαστικού κώδικα που δημοσιεύθηκε σε γνωστό Ρωσικό Web site - θέλουν αυτό τo Update 1 όχι απλώς να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά να είναι πρακτικά έτοιμο για διάθεση στο κοινό μέσα στο Μάρτιο. Φήμες θέλουν να προσφέρεται ίσως και στις 11/3, ημέρα που ούτως ή άλλως η Microsoft θα διαθέσει ενημερώσεις ασφαλείας για τα Windows (Patch Tuesday). Το σίγουρο είναι πως το Update 1 δεν είναι τόσο σημαντική αναβάθμιση όσο αυτή των Windows 8.1, αλλά το επόμενο στάδιο "προετοιμασίας" για την αποφασιστική κίνηση προς τα Windows 9 - ή "Threshold" όπως κωδικά ονομάζονται για την ώρα - τα οποία δεν αναμένονται πριν τα μέσα του 2015.

Κάποια από τα στοιχεία που διέρρευσαν από την δοκιμαστική έκδοση του Update 1 είναι τα εξής: με αυτό ο χρήστης θα είναι σε θέση να τοποθετήσει στην taskbar συνομεύσεις για apps αφής που εκτελούνται σε πλήρη οθόνη, των οποίων προεπισκόπηση θα μπορεί να δει χωρίς να εγκαταλείψει το desktop και από τα οποία θα μπορεί (επιτέλους) να εξέλθει με το πασίγνωστο "x" απενεργοποίησης. Θα είναι σε θέση επίσης να διαλέγει άμεσα μέγεθος για τα ενεργά πλακίδια, ώστε να διαμορφώσει την Start Screen του ταχύτερα και ευκολότερα από ποτέ. Το σημαντικότερο ίσως: η Microsoft έχει κάνει δουλειά "κάτω από το καπώ" στον κώδικα των Windows 8.1 και έχει περιορίσει τις απαιτήσεις τους σε επεξεργαστική δύναμη και μνήμη ακόμη περισσότερο, ώστε αυτά να λειτουργούν καλύτερα σε μικρότερα και φθηνότερα tablet. Κάτι που είναι, προφανώς, καλό νέο και για... τα μεγαλύτερα tablet, καθώς και για όλους τους Η/Υ που στηρίζονται ήδη σε Windows 8/8.1. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ