Windows 7 x 6. Χμ, χμ.

H αντίστροφη μέτρηση έως την κυκλοφορία των Windows 7 έχει πρακτικά αρχίσει - και η Microsoft δείχνει ομολογουμένως αποφασισμένη να επαναλάβει όσο το δυνατόν λιγότερα από τα λάθη που έπραξε με τα Windows Vista. Ένα από αυτά ήταν και οι υπερβολικά πολλές διαφορετικές εκδόσεις των τελευταίων, που δημιούργησαν αναίτια σύγχυση στο κοινό. Για τα "7" η Microsoft ανακοίνωσε 6 διαφορετικές εκδόσεις, εκ των οποίων τις 3 θα δει το καταναλωτικό κοινό, τις 2 το επαγγελματικό ή εταιρικό και μία ακόμη μόνο οι κατασκευαστές PC. Το ερώτημα είναι, μήπως και αυτές οι 6 παραμένουν πολλές;

Έχουμε και λέμε. Υπάρχει η Home Basic και η Home Premium έκδοση, οι οποίες θα διαφέρουν στην τιμή πώλησης, στην χρήση του γραφικού περιβάλλοντος Aero και την προσφορά ή όχι των λειτουργιών Media Center (η Basic είναι η οικονομικότερη και περιορισμένη). Υπάρχει η Professional και η Enterprise, οι οποίες εμπεριέχουν όσα και η Home Premium συν κάποια ακόμη χαρακτηριστικά εστιασμένα σε ανάγκες επαγγελματικές (η πρώτη να απευθύνεται σε επαγγελματίες "μεμονωμένους" και η δεύτερη σε εργαζομένους που εντάσσονται σε περιβάλλον επιχειρήσεων). Υπάρχει και μία έκδοση Starter, που θα βρίσκεται μόνο προεγκατεστημένη σε καινούργιους Η/Υ περιορισμένων δυνατοτήτων και θα επιτρέπει την εκτέλεση έως 3 προγραμμάτων ταυτόχρονα (!). Το... "κερασάκι στην τούρτα", φυσικά, είναι τα Windows 7 Ultimate - και οι νωπές ακόμη αναμνήσεις από τον κακό τρόπο με τον οποίο η Microsoft κατέληξε να μεταχειριστεί όσους και όσες είχαν αγοράσει την πανάκριβη αντίστοιχη έκδοση των Vista, περιμένοντας τα περίφημα αποκλειστικά και πολυπόθητα Extras, που ποτέ δεν ήλθαν.

Πρακτικά, ευτυχώς, οι έξι εκδόσεις είναι στην ουσία τρεις: η Home Basic θα πωλείται μόνο στις "αναπτυσσόμενες" χώρες, η Starter θα συνοδεύει μόνο συγκεκριμένα ήδη "αδύναμου" hardware, ενώ οι Ultimate και Enterprise είναι στην ουσία η ίδια έκδοση, με την δεύτερη να συνοδεύεται από διαφορετικού είδους άδεια χρήσης. Η Home Premium είναι αυτή που θα προωθήσει η Microsoft ως την προτιμότερη για το ευρύ κοινό, ενώ η Professional θα στοχεύσει τους power users με απαιτήσεις, που δεν εντυπωσιάζονται από τα όποια extras της Ultimate. Υπάρχει βελτίωση, λοιπόν, στο θέμα των πολλαπλών εκδόσεων, αν αντιπαραβάλλει κανείς τα "7" με τα Vista; Ναι, αλλά οριακή. Τέτοια, που μας καθιστά ελαφρώς... ανασφαλείς (α) ως προς το πόσο σαφέστερο μπορεί να είναι το μήνυμα της προώθησης διαφορετικών εκδόσεων των νέων Windows, (β) ως προς το πόσο νόημα θα έχει για οποιονδήποτε η επένδυση στην έκδοση Ultimate με καμία εγγύηση για "σοβαρά" Extras και (γ) ως προς το πώς θα αποφευχθεί ενδεχόμενο δεύτερο "φάουλ" όπως αυτό των Vista-Ready ή... μη Vista-Ready PC. Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, ίδωμεν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ