Windows 7: Τα νέα στοιχεία

Ναι, είναι αρκετά. Ναι, είναι σημαντικά.

Windows 7, λοιπόν. Αυτές τις μέρες είναι πρακτικά... αδύνατο να ασχολείται κανείς έστω και λίγο με τους υπολογιστές και το Internet, να ανοίξει έναν Web browser και να μην συναντήσει, δευτερόλεπτα μετά, αναφορές σ' αυτά: είναι, από πολλές απόψεις, η σημαντικότερη κυκλοφορία προϊόντος τεχνολογίας για τη χρονιά που διανύουμε. Το αθηνόραμαdigital.gr θα τιμήσει τα πιο σημαντικά - και τα καλύτερα... ευτυχώς! - Windows με πέντε άρθρα, ξεκινώντας από την πλευρά τους εκείνη που φαίνεται ήδη η πιο παρεξηγημένη: αυτή των νέων χαρακτηριστικών.

Ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να ξεκινήσουμε από τα καινούργια στοιχεία του συγκεκριμένου προϊόντος είναι απλός: είναι υπερβολικά εύκολο να χαρακτηρίσει κανείς τα Windows 7 ως μία πιο φροντισμένη έκδοση των Windows Vista - και να κάνει λάθος. Μπορεί το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς, το κοινό τους γραφικό περιβάλλον, να είναι παραλληλίσιμο, όμως ακόμη και αυτό προσφέρει νέες δυνατότητες τόσο στη διαχείριση των παραθύρων των εφαρμογών, όσο και στη γοργή πρόσβαση συχνά χρησιμοποιούμενων εφαρμογών, αρχείων, φακέλων π.χ. μέσα απ' αυτό (Jumplists και Libraries). Είναι, δε, φροντισμένο ακόμη πιο πολύ αισθητικά, ενώ για πρώτη φορά αξιοποιεί τις σύγχρονες κάρτες γραφικών ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στο desktop του χρήστη.

Τα Windows 7 είναι η πρώτη έκδοση του λειτουργικού που έχει εξ αρχής σχεδιαστεί ώστε να αξιοποιεί την αφή ως τρόπο χειρισμού. Τα Windows Vista παρείχαν αντίστοιχη δυνατότητα με την προσθήκη σχετικού λογισμικού, όμως - ας είμαστε ειλικρινείς - δεν είχαν ποτέ προβλέψει πόσο εν δυνάμει σημαντικός και "της μόδας" θα αποδεικνυόταν αυτός ο τρόπος χειρισμού. Εν έτει 2010, τα 7 δηλώνουν απολύτως έτοιμα σε αυτόν τον τομέα, υποστηρίζοντας οθόνες αφής οποιασδήποτε ανάλυσης, πολλαπλά σημεία επιλογής και πίεσης, καθώς και όλες εκείνες τις φυσικές χειρονομίες που έχουμε συνηθίσει να αξιοποιούμε σε συσκευές όπως το iPhone. Ουκ ολίγοι κατασκευαστές προσφέρουν ήδη ανάλογα εξοπλισμένα PC, θα ακολουθήσουν κι άλλα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ