Windows 7: Τα νέα στοιχεία

Ναι, είναι αρκετά. Ναι, είναι σημαντικά.

Ένας τομέας όπου τα Windows δεν διευκόλυναν πραγματικά το χρήστη ήταν αυτός της σύνδεσης και διαχείρισης περιφερειακών. Τα πιο πολλά κινητά, PDA, media player κλπ απαιτούσαν συνήθως έξτρα λογισμικό της κατασκευάστριας εταιρείας ώστε ο χρήστης τους να κάνει αποθήκευση και συγχρονισμό των δεδομένων του - επαφές, φωτογραφίες, μουσική, video - στο PC. Το ίδιο συνέβαινε με τη ρύθμιση συσκευών όπως οι εκτυπωτές, οι scanner κλπ. Το Device Stage επιλύει το θέμα αυτό, προσφέροντας στους χρήστες ένα κεντρικό σημείο απ' όπου μπορούν να διαχειριστούν αυτές τις συσκευές, αλλά και στις εταιρείες ένα standard επικοινωνίας των συσκευών τους με το λειτουργικό, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν για να διευκολύνουν το κοινό τους. Δεν είναι πολλές ακόμη οι συσκευές που υποστηρίζουν το Device Stage, ευελπιστούμε όμως ότι θα αυξηθούν θεαματικά μέσα στους επόμενους 3-6 μήνες.

Νέο στοιχείο - σημαντικό για τους PC gamers - είναι και η άφιξη του DirectX 11, του λογισμικού των Windows που μεσολαβεί ανάμεσα στο λειτουργικό και τις μοντέρνες κάρτες γραφικών. Η "έκδοση 11" κάνει προσθήκες και βελτιώσεις αρκετές σε αριθμό και ενδιαφέρουσες σε σχέση με την DX10 των προηγούμενων Windows, η οποία δεν αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα. Η εμπειρία πάντως που έχουν τώρα οι εταιρείες ανάπτυξης PC games από τα τελευταία 3 χρόνια προόδου, αλλά και το γεγονός ότι τα Windows 7 θα αποδειχθούν σαφώς πιο δημοφιλή από τα Windows Vista, αναμένεται να φέρει στις οθόνες μας πολύ εντυπωσιακότερα games μέσα στους επόμενους 9-12 μήνες.

Υπάρχουν δεκάδες άλλα νέα στοιχεία που τα Windows 7 έχουν να επιδείξουν. Κάποια, όπως το πολυσυζητημένο XP Mode (που "τρέχει" τα παλιότερα Windows "μέσα" στα καινούργια) για το καταναλωτικό κοινό δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αντιθέτως κάποια άλλα, όπως η δημιουργία του Action Center (για την αντιμετώπιση προβλημάτων και την επίβλεψη όλων των θεμάτων ασφαλείας του PC), το ενοποιημένο κέντρο εύκολης δικτύωσης μεταξύ διαφορετικών PC ενός σπιτιού (Homegroup), η δυνατότητα εγγραφής σε δίσκους Blu-ray κ.α., έχουν. Το σίγουρο είναι ότι τα Windows 7 δεν στερούνται νέων χαρακτηριστικών, παραμένοντας συγχρονισμένα με τις εξελίξεις και τις τάσεις της αγοράς με τρόπο επιτυχημένο.

Αύριο, στο αθηνόραμαdigital.gr: οι αλλαγές που έχουν γίνει στα Windows 7 σε σχέση με τα Windows Vista και γιατί είναι, όλες ανεξαιρέτως, θετικές.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ