Windows 7: Oι επιδόσεις

Πυρήνας σε... δίαιτα, απαιτήσεις λογικές

Παρά το γεγονός ότι είναι εν τέλει άδικο - τόσο για τα Windows 7 όσο και για τα Windows Vista - να στηρίζει κανείς ολόκληρα επιχειρήματα πάνω στη σύγκρισή τους, αυτό σ' έναν τομέα συγκεκριμένο είναι απλώς αναπόφευκτο: αυτό των επιδόσεων. Τα Windows Vista εισέπραξαν αρνητικότατη κριτική εξ αρχής για τις απαιτήσεις που είχαν σε πόρους συστήματος αλλά και για τη συνολική αίσθηση του λειτουργικού που δεν ανταποκρίνεται γρήγορα και "καταπιέζει ψυχολογικά" το PC στο οποίο εγκαθίσταται. Ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο τα Vista απέτυχαν, παρά το γεγονός ότι μετά το πρώτο Service Pack, και κάποια updates ακόμη, τα πράγματα βελτιώθηκαν πάρα πολύ. Σαφής απάντηση στην ερώτηση, λοιπόν: αλλάζουν την εικόνα εκείνων των Windows τα 7 ή όχι;

Η σαφής απάντηση είναι: ναι, αναμφίβολα. Η αναλυτική σχετίζεται με το γεγονός ότι αυτό που έχει καταφέρει η Microsoft με τα Windows 7 αξίζει συγχαρητηρίων, ακριβώς επειδή είναι... έξυπνο - όχι απαραίτητα θαύμα. Ο πυρήνας στον οποίο στηρίζονται τα Vista και τα 7 είναι πρακτικά ο ίδιος, δεν μπορούμε να μιλάμε λοιπόν για νέα ή εξελικτικά καλύτερη έκδοση. Μπορούμε όμως να μιλάμε για πολύ σοβαρό... ρετούς του πυρήνα αυτού, για "απαλλαγή από τα περιττά κιλά" του, αλλά και για νέους μηχανισμούς που υποβοηθούν σε αυτήν την αίσθηση του "σβέλτου" συστήματος, το οποίο δεν αργεί ποτέ αν δεν υπάρχει λόγος προφανής και σοβαρός. Η μέρα με τη νύχτα, σε σχέση με τον πρώτο χρόνο διαδρομής των Vista.

Το αθηνόραμαdigital.gr έχει εγκαταστήσει τα Windows 7 από τις 7 Αυγούστου μέχρι σήμερα στα εξής μηχανήματα: ένα desktop 2 ετών με Intel Core2Quad Extreme στα 3 GHz και 4 GB μνήμης, ένα laptop 6 ετών με Intel Pentium M στα 1.8 GHz και 2 GB μνήμης, ένα ολοκαίνουργιο laptop με Intel Core2Duo στα 2.66 GHz και 6 GB μνήμης, ένα τυπικό netbook με Intel Atom στα 1.6 GHz και 2 GB μνήμης, καθώς και ένα Media Center PC με Intel Atom στα 1.6 GHz, 2 GB μνήμης και chipset Ion της nVidia. Έχουμε το εξής απλό να καταθέσουμε: όλα τα μηχανήματα με Windows Vista... "ανέπνευσαν" μόλις εγκαταστήσαμε σε αυτά Windows 7, ενώ σε όσα ήταν εγκατεστημένα τα Windows XP τα 2 GB μνήμης αποδείχθηκαν αρκετά για να μην διακρίνουμε καμία ουσιαστική πτώση στην ταχύτητα ανταπόκρισης και την ευχρηστία των Windows 7.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ