Windows 7: Oι επιδόσεις

Πυρήνας σε... δίαιτα, απαιτήσεις λογικές

Τεχνικά περιοδικά και sites έχουν δημοσιεύσει αναλυτικές μετρήσεις με τους χρόνους εκκίνησης και εξόδου των Windows 7, την ελεύθερη μνήμη που αφήνουν μετά την εκκίνηση, τα καρέ που αποδίδουν σε games κλπ. Κάναμε κι εμείς μερικές μετρήσεις, από απλή περιέργεια. Τα αποτελέσματα ποικίλλουν από μηχάνημα σε μηχάνημα, όμως μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι (α) τα Windows 7 προσφέρουν χρησιμοποιήσιμο desktop στο χρήστη 5-10 δευτερόλεπτα ταχύτερα, (β) κλείνουν τον Η/Υ σχεδόν άμεσα σε σχέση με τα Vista, (γ) επανέρχονται από κατάσταση αδράνειας (Sleep mode) απροβλημάτιστα και πιο γρήγορα, (δ) συνδέονται σε ασύρματα δίκτυα με πολύ μικρότερη καθυστέρηση. Στην πράξη, όλα τα παραπάνω είναι αισθητά - και γίνονται... επώδυνα αισθητά αν κανείς γυρίσει και πάλι στα Vista ή τα XP για να δουλέψει, έχοντας τα 7 στο ίδιο μηχάνημα.

O τρόπος που δεσμεύουν μνήμη τα 7 σε σχέση με τα Vista έχει σαφώς βελτιωθεί. Παραμένει η συλλογιστική της cache: το σύστημα παρακολουθεί τί κάνει ο χρήστης και προ-δεσμεύει ανάλογα το αντίστοιχο ποσό από τη διαθέσιμη μνήμη, ώστε τα προγράμματα να εκτελούνται ταχύτερα. Τα 7 δείχνουν όμως πιο έξυπνα στην κριτική τους ικανότητα σχετικά με το πόση μνήμη χρειάζεται όντως να δεσμευτεί, σίγουρα δε ταχύτερα στην αποδέσμευση της μνήμης αυτής, όταν το σύστημα τη χρειαστεί για κάτι άλλο. Σε συστήματα με περιορισμένη μνήμη μάλιστα - μικρότερη των 2 GB, όπως όλα σχεδόν τα netbooks - είναι αρκετά ευφυή ώστε να μην εφαρμόζουν τη στρατηγική της cache το ίδιο επιθετικά. Πρόκειται για αλλαγή που επίσης γίνεται αισθητή, ειδικά στα μάτια των χρηστών που εκτελούν πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα.

Πάντως, τα δευτερόλεπτα διαφορών με παρελθόντα Windows στις όποιες μετρήσεις θεωρούμε ότι δεν είναι θέμα που αξίζει υπερανάλυσης: το πιο σημαντικό είναι ότι τα Windows 7 δίνουν την αίσθηση "σωστού λειτουργικού". Δεν "παγώνουν" ποτέ. Μα ποτέ. Δεν καταναλώνουν μνήμη "γιατί έτσι". Δεν χρησιμοποιούν όλη την ώρα το σκληρό δίσκο άνευ λόγου και αιτίας. Δεν χρειάζονται restart 5 φορές μέσα σε μία εργασιακή μέρα επειδή με μερικές εφαρμογές ενεργές "γονάτισαν". Γι' αυτόν και μόνο το λόγο, όσο άσχημο κι αν ακούγεται, οι χρήστες Windows Vista θα συμπαθήσουν ή... αγαπήσουν τα 7 από την πρώτη στιγμή, αναλόγως με το πόσο ταλαιπωρήθηκαν από το προηγούμενο λειτουργικό.

Αύριο, στο αθηνόραμαdigital.gr: το απαραίτητο FAQ, με όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των ανθρώπων που σκοπεύουν να κάνουν τη μετάβαση σε Windows 7.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ