Windows 7: Οι αλλαγές

Σε πολλαπλά επίπεδα, όλες θετικές, όλες χρήσιμες

Κανένα λειτουργικό δεν είναι τέλειο, βέβαια, όμως τα Windows Vista - που έκαναν πολλές τολμηρές αλλαγές σε σχέση με τα XP - δυστυχώς είχαν αρχικά πολλά προβλήματα που έπρεπε να διορθωθούν. Η αγορά της πληροφορικής εν έτει 2010 έχει επίσης εξελιχθεί, οπότε απλώς οι διορθώσεις δεν ήταν αρκετές: έπρεπε να γίνουν και προσθήκες, και αλλαγές ταυτόχρονα. Η όλη συλλογιστική της Microsoft, λοιπόν, για τα Windows 7 πολύ σωστά δεν ήταν η του... "ας εφεύρουμε πάλι τον τροχό": αλλαγές προς το καλύτερο, προφανείς όμως σε όλους, καθώς και προσθήκες αξιόλογες, ήταν αυτό που χρειαζόταν αυτή τη φορά. Στις προσθήκες κάναμε ήδη λόγο - ποιές είναι λοιπόν οι αλλαγές που αξίζει να αναφερθούν;

Ας αρχίσουμε από τα... (όχι πια) εκνευριστικά: ο μηχανισμός του User Account Control - ναι, ναι, εκείνου που εμφάνιζε προειδοποιητικό μήνυμα ακόμη κι αν... ανάσαινες πολύ κοντά στην οθόνη - έχει αφενός καταστεί πολύ λιγότερο ευαίσθητος και επιθετικός, αφετέρου μπορεί να απενεργοποιηθεί ευκολότερα σε σχέση με το παρελθόν. Η υποστήριξη σε drivers - το απαραίτητο λογισμικό για να αξιοποιηθεί κάθε υποσύστημα και περιφερειακό στα Windows - είναι πια πλήρης, ευρύτατη και απροβλημάτιστη: μόνο ως τελευταία λύση θα χρειαστούν τα 7 να ζητήσουν από τον ίδιο τον χρήστη τους απαραίτητους drivers, εξ ορισμού θα προσπαθήσουν να τους βρουν μόνα τους και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα το κάνουν επιτυχημένα (τα 3 χρόνια... ταλαιπωρίας με τα Vista βοήθησαν εδώ βέβαια).

Αλλαγές έχουν γίνει επίσης σε τομείς που αποδεικνύονται ζωτικοί σε καθημερινή χρήση. Για παράδειγμα, ο μηχανισμός σύνδεσης με ασύρματα δίκτυα έχει απλοποιηθεί και επιταχυνθεί σημαντικά. Ο μηχανισμός του Windows Search παραμένει στην έκδοση 4.0, είναι όμως πια ενσωματωμένος, δεν καταναλώνει πολλή μνήμη και δεν απασχολεί ενοχλητικά τους σκληρούς δίσκους όταν καταγράφει νέα αρχεία, ενώ εμφανίζει αποτελέσματα σχεδόν ακαριαία. Και η αντιγραφή ή μετακίνηση μεγάλων αρχείων και φακέλων μέσω τοπικού δικτύου δεν αργεί σε καμία περίπτωση όσο παλιά (ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης παραμένει ανέκδοτο... αλλά μερικά πράγματα είναι σταθερή αξία!).

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ