Windows 10: σε 500 εκατομμύρια συστήματα

Θετική πορεία αλλά μακριά από τον αρχικό στόχο, επιβράδυνση στην εξάπλωσή τους στην αγορά

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Build 2017 που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Seattle των ΗΠΑ, η Microsoft - η οποία δεν δημοσιοποιεί στοιχεία πωλήσεων για το Xbox One εδώ και τρία χρόνια αλλά με τα Windows 10 δεν δείχνει να έχει... κανένα τέτοιο πρόβλημα - έδωσε για μία ακόμη φορά το στίγμα της θέσης που κατέχει το νεότερό της λειτουργικό σύστημα στην αγορά. Τα Windows 10 χρησιμοποιούνται πλέον ενεργά από 500 εκατομμύρια διαφορετικές συσκευές, η συντριπτική πλειοψηφία βεβαίως των οποίων είναι Η/Υ αφού τα Xbox One/One S και τα κινητά με Windows 10 Mobile δεν αριθμούν μαζί περισσότερα από 30 ή 35 εκατομμύρια συσκευές. Η πορεία των Windows 10, με άλλα λόγια, δεν είναι καθόλου άσχημη, όμως τοποθετημένος σε γενικότερο πλαίσιο ο αριθμός αυτός των 500 εκατομμυρίων δεν είναι και για... πανηγυρισμούς ακριβώς - για μία σειρά από λόγους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους.

Ο αριθμός αυτός απέχει, κατ' αρχήν, σημαντικά από το σημείο όπου θα έπρεπε να βρίσκονται τα Windows 10 για να επιτύχουν τον αρχικό στόχο του 1 δισεκατομμυρίου συσκευών μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Ακόμη και αναθεωρημένος πέραν της τριετίας, ο στόχος αυτός δείχνει και πάλι φιλόδοξος καθώς ο ρυθμός υιοθέτησης των Windows 10 μετά το πέρας του δωδεκαμήνου περιθωρίου της δωρεάν αναβάθμισης από Windows 7/8.1 (Ιούλιος 2016) έχει μειωθεί κατά 60%. Έχουμε φυσικά εξηγήσει πως άτυπα αυτή η προσφορά συνεχίζει να ισχύει, όμως από τις πωλήσεις νέων H/Y έχει κατά βάση να περιμένει νέους χρήστες Windows 10 η Microsoft, παρά από ο,τιδήποτε άλλο. Και οι πωλήσεις νέων PC συνεχίζουν να μην είναι αυτές που ήταν, ενώ πολύ μεγάλος παραμένει και ο αριθμός των χρηστών Windows 7 που... πεισματικά, για τους όποιους δικούς του λόγους, δεν αναβαθμίζει τον Η/Υ του σε Windows 10.

Αν ο ρυθμός υιοθέτησης των Windows 10 παραμείνει ο ίδιος - περίπου 14 ή 15 εκατομμύρια νέες συσκευές προστίθενται στην πελατειακή του βάση μηνιαίως κατά μέσο όρο - τότε θα χρειαστούν το λιγότερο τρία χρόνια ακόμη προκειμένου το νέο λειτουργικό των Αμερικανών να "προσπεράσει" τα Windows 7 σε μερίδιο αγοράς. Τα... καλά νέα για την Microsoft, βέβαια, εντοπίζονται στο γεγονός ότι το επιχειρηματικό τμήμα των πελατών της (enterprise) σε μεγάλο βαθμό δεν μετέβη ποτέ σε Windows 8/8.1, οπότε ένα ποσοστό από αυτό θα μεταβεί σε Windows 10 όταν τα εταιρικά αυτά PC αντικατασταθούν - και όταν βεβαίως o αμερικανικός κολοσσός σταματήσει να υποστηρίζει με ενημερώσεις ασφαλείας τα Windows 7, το 2020.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι... αψυχολόγητες κινήσεις όπως η πρόσφατη των Windows 10 S δεν βοηθούν τα πράγματα, όταν το καταναλωτικό κοινό έχει ολοφάνερα "δηλώσει" πως δεν πρόκειται να μεταβεί στο σύστημα των apps και υπηρεσιών της Microsoft με τον τρόπο που αυτή θα ήθελε, αν πρώτα η τελευταία δεν επιδείξει πολύ σημαντική πρόοδο στην ποιότητα και των δύο. Για την ώρα η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών Windows 10 τα χρησιμοποιούν όπως το έκαναν πάντοτε, δηλαδή με "παραθυρικές" εφαρμογές και όχι apps, κάτι που το πιθανότερο είναι να θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν και όλοι οι χρήστες των Windows 7 που θα "περάσουν", με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στα Windows 10. Θα υπάρξουν εξελίξεις και αλλαγή νοοτροπίας της Microsoft στον συγκεκριμένο τομέα, ώστε να υπάρξει και αλλαγή από την πλευρά του κοινού; Όπως πάντοτε... θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ