Windows 10: πρακτικά ακόμη δωρεάν για όλους

Η Microsoft "κάνει τα στραβά μάτια" επ' αόριστον, παιχνίδι... ψυχολογικής πίεσης η διορία του Ιουλίου

Μεγαλύτερο διάστημα των πέντε μηνών έχει περάσει από την 29η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία υποτίθεται πως... "έληγε" η διορία που είχαν εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες των Windows 7 και 8.1 να μεταβούν στο νεότερο λειτουργικό της Microsoft, τα Windows 10 - και σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές (τις οποίες επιβεβαιώσαμε και πρακτικά) αποδεικνύεται πως ο αμερικανικός κολοσσός εν τέλει δεν είχε ποτέ την πρόθεση να παρεμποδίσει την εγκατάσταση των νέων Windows 10 σε κανέναν. Είναι προς το συμφέρον της Microsoft να επεκτείνει την πελατειακή βάση του συγκεκριμένου λειτουργικού όσο το δυνατόν περισσότερο, για πλειάδα λόγων, οπότε... παραμένει ακόμη απολύτως εφικτό για οποιονδήποτε να εγκαταστήσει Windows 10 στον Η/Υ του, πάμφθηνα ή εντελώς δωρεάν!

Στο παρελθόν τόσο το Αθηνόραμα Digital όσο και άλλα μέσα ενημέρωσης είχαν εκφράσει αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο η Microsoft θα τηρούσε την "καταληκτική ημερομηνία" της 29ης Ιουλίου ή αν θα "άφηνε ανοιχτό" το χρονικό πλαίσιο της μετάβασης στα Windows 10. Οι επίσημες ανακοινώσεις της αμερικανικής εταιρείας εν τέλει μόνο να "ασκήσουν ψυχολογική πίεση", τρόπον τινά, είχαν σκοπό - και σε έναν βαθμό το πέτυχαν, καθώς τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο όντως επιταχύνθηκαν οι αναβαθμίσεις από Windows 7 και 8.1 - αφού λίγες ημέρες μετά την πάροδο της προθεσμίας εμφανίστηκαν τα πρώτα άρθρα που επιβεβαίωναν το... προφανές: και τον Αύγουστο, και όλο το υπόλοιπο 2016, και σήμερα μπορεί οποιοσδήποτε να λάβει τα Windows 10 από αυτή τη σελίδα, να τα εγκαταστήσει και όταν τού ζητηθεί ο κωδικός ενεργοποίησης να εισάγει έναν έγκυρο των Windows 7 ή 8. Οι κωδικοί αυτοί - αν ο χρήστης δεν έχει κάποιον αχρησιμοποίητο από το παρελθόν διαθέσιμο - μπορούν ν' αγοραστούν στο Web μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα προς 10 ή 15 ευρώ, νομιμότατα, αντί για τα 110-180 ευρώ που κοστίζουν τα Windows 10 Home/Pro.

Αυτή, μάλιστα, είναι η... καθώς πρέπει, τυπική οδός. Γιατί, όπως επαληθεύσαμε με σχετική δοκιμή, συνεχίζει να ισχύει ακόμη η λιγότερο γνωστή, αυτή της αναβάθμισης ενός PC με Windows 7/8.1 σε κανονικά, κανονικότατα Windows 10 με την αιτιολογία πως ο χρήστης τους είναι άτομο με ειδικές ανάγκες (κάτι που όμως η Microsoft δεν επαληθεύει σε κανένα στάδιο της εγκατάστασης ή χρήσης του λειτουργικού). Το μόνο που έχει να κάνει οποιοσδήποτε είναι να μεταβεί από τον προς αναβάθμιση Η/Υ σε αυτήν την σελίδα και να λάβει το σχετικό αρχείο, το οποίο θα αναλάβει τα υπόλοιπα. Ναι, δεν είναι ο... ειλικρινέστερος ακριβώς τρόπος να μεταβεί κανείς από προηγούμενα Windows στα 10 χωρίς να πληρώσει, όμως υποψιαζόμαστε πως οποιοσδήποτε έχει στην κατοχή του παλαιότερο PC και δεν θέλει να δώσει... ευρώ τσακιστό για το νέο λειτουργικό, δεν θα το σκεφτεί πάρα πολύ.

Όλα αυτά θα ήταν, βεβαίως, τραγελαφικά - και αντικείμενο μόνιμης ειρωνείας για τις πρακτικές της Microsoft - αν δεν έθετε σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας και εν τέλει σοβαρότητας για την όλη στάση του αμερικανικού κολοσσού απέναντι στο καταναλωτικό κοινό. Όταν κάνεις δημοσίως μία προσφορά τόσο μεγάλη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, την κάνεις εννοώντας την. Όχι ως μέσο "πίεσης" έμμεσης για να επιτύχεις έναν στόχο που στη συνέχεια αποδεικνύεται ανέφικτος. Αν συνυπολογίσει κανείς σε αυτήν την επιλογή του αμερικανικού κολοσσού και άλλες ατυχείς σχετικές με τα Windows 10 - από την εξ ορισμού συγκέντρωση πολλών προσωπικών δεδομένων των χρηστών μέχρι την αφόρητη πίεση στους χρήστες Windows 7/8 να αναβαθμιστούν - εισπράττει μία εικόνα καθόλου κολακευτική για την κατεύθυνση που ακολουθεί γενικότερα. Ακόμη και ο επικεφαλής του τμήματος marketing της Microsoft, ο Chris Capossela, σε συνέντευξή του πριν από μερικές ημέρες παραδέχθηκε πως η εταιρεία του "ξεπέρασε τα όρια" στην προσπάθειά της να "ξεγελάσει" πρακτικά το κοινό των χρηστών Windows 7/8. Ναι, ήταν τόσο φανερό πλέον.

Αστειότερο όλων, δε, παραμένει το γεγονός ότι τα Windows 10 είναι όντως η καλύτερη έκδοση λειτουργικού συστήματος που έχει προσφέρει η Microsoft, είναι όντως η περισσότερο ευέλικτη κι αξιόπιστη, έχει όντως την προοπτική να ακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις σε βάθος χρόνου με τρόπο που τα Windows 7/8 δεν μπορούσαν. Όπως για πολλές ακόμη πολυεθνικές της τεχνολογίας, ωστόσο, για την Microsoft δεν ήταν αρκετό να "αφήσει το προϊόν να μιλήσει μόνο του". Θεώρησε σκόπιμο να καταφύγει στις προαναφερθείσες πρακτικές - και η λυσσαλέα της εμμονή να δει τα Windows 10 εγκατεστημένα σε όσο το δυνατόν περισσότερους προσωπικούς υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο θέτει πολλά ερωτήματα για το αν και κατά πόσο είναι μόνο η εμπορική επιτυχία του λειτουργικού της το κίνητρο ή αν υπάρχουν και άλλοι λόγοι "στο παρασκήνιο". Και αν, φυσικά, θα τούς μάθουμε ποτέ (εννοείται ανεπίσημα και μόνο). Όπως πάντοτε... θα δείξει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ