Windows 10: μικρότερες απαιτήσεις σ' αποθηκευτικό χώρο

Τεχνικές συμπίεσης και καλύτερη διαχείριση του αντιγράφου επαναφοράς τους; Επιτέλους, ναι!

Το καινούργιο, επερχόμενο λειτουργικό σύστημα της Microsoft φιλοδοξεί να βρει το δρόμο του σε εκατομμύρια σκληρούς δίσκους μέσα σε διάστημα λίγων μηνών - και όχι μόνο επειδή θα διατεθεί δωρεάν στο τεράστιο κοινό των ανθρώπων που σήμερα χρησιμοποιούν Windows 7 ή Windows 8.1. Ανάμεσα στη μεγάλη γκάμα από βελτιώσεις που θα προσφέρει σε σχέση με τα παρόντα Windows συγκαταλέγεται και η ευδιάκριτα καλύτερη διαχείριση του αποθηκευτικού χώρου στον δίσκο όπου τα Windows 10 θα εγκατασταθούν. Από πολλές απόψεις, φυσικά, ε... καιρός ήταν!

Πράγματι, σύμφωνα με το επίσημο blog που καταγράφει την πρόοδο της ανάπτυξης των Windows 10, το νέο λειτουργικό σύστημα της αμερικανικής εταιρείας κάνει δύο σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που διαχειρίζεται (α) τα αρχεία συστήματος και (β) το τμήμα εκείνο του σκληρού δίσκου που αναλαμβάνει την αποκατάσταση ενός PC αν τα Windows στα οποία στηρίζεται χρειάζονται ολική επαναφορά (recovery partition). To πρώτο "τμήμα" της εξίσωσης είναι... απλό: πρόκειται ουσιαστικά για συμπίεση των αρχείων και αποσυμπίεσή τους σε πραγματικό χρόνο - ή, τέλος πάντων, τόσο γρήγορα ώστε ο χρήστης να μην αντιλαμβάνεται καμία διαφορά στις επιδόσεις του εκάστοτε PC. Η Microsoft θεωρεί πως όλοι οι επεξεργαστές των Intel και AMD των τελευταίων χρόνων προσφέρουν ισχύ επαρκή ώστε ο χρήστης να μην διακρίνει καθυστερήσεις στην ανταπόκριση του Η/Υ του λόγω αυτής της μεθόδου (της οποίας η χρήση είναι βέβαια προαιρετική). Το αν και κατά πόσο αυτό ισχύει και σε καθημερινό πλαίσιο - και όχι σε αυτό απλών δοκιμών - θα πρέπει να το διαπιστώσουμε πρακτικά.

Το δεύτερο τμήμα της εξίσωσης, αυτό που αφορά δηλαδή στο γνωστό "κρυφό" τμήμα του σκληρού δίσκου που περιέχει την αρχική μορφή εγκατάστασης των Windows, είναι περισσότερο δύσκολο να εξηγηθεί τεχνικά. Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital, πάντως, αρκεί να γνωρίζουν πως η Microsoft στην ουσία... το καταργεί εντελώς. Στο σενάριο κατά το οποίο τα Windows θα πρέπει, λόγω κάποιου προβλήματος, να επανέλθουν στην "εργοστασιακή" τους κατάσταση, η "έκδοση 10" απλώς... διαγράφει από τον εαυτό της ο,τιδήποτε δεν ανήκει στη λίστα των αρχείων που απάρτιζαν την εγκατάσταση εξ αρχής. Έτσι δεν κρατούνται "διπλά αντίγραφα" των ίδιων αρχείων στον ίδιο σκληρό δίσκο - με το πρόσθετο πλεονέκτημα πως, όταν τα Windows 10 επαναφέρουν τον εαυτό τους στην "εργοστασιακή" τους αυτή κατάσταση, δεν θα χρειάζονται και όλες τις ενημερώσεις ασφαλείας εξ αρχής (αφού τα σχετικά αρχεία τους παραμένουν ήδη ενημερωμένα).

Με... "αυτά και με κείνα", η Microsoft υπόσχεται πως θα απελευθερώσει ο,τιδήποτε ανάμεσα στο 20% και το 45% του αποθηκευτικού χώρου που καταλάμβαναν τα Windows μέχρι σήμερα (εξαρτάται από το πώς διαμορφώνει το κάθε κατασκευαστής το recovery partition και τί περιέχει αυτό). Η διαφορά είναι όντως σημαντική και ευπρόσδεκτη, ειδικά από τους χρήστες PC όπου τα Windows θα φιλοξενηθούν σε δίσκο τεχνολογίας SSD: αυτοί είναι ταχύτατοι αλλά παραμένουν σημαντικά ακριβότεροι από τους μηχανικούς, οπότε οι περισσότεροι από μας χρησιμοποιούν τέτοιους σχετικά μικρών χωρητικοτήτων (80-160GB). Κάθε GB σε αυτούς είναι πολύτιμο, πόσο μάλλον στα υβρυδικά laptops και tablets που μπορεί να έχουν 16 ή 32 GB (ονομαστικού) αποθηκευτικού χώρου. Δεν κρύβουμε, άλλωστε, πως είμαστε περίεργοι να διαπιστώσουμε πώς ακριβώς λειτουργεί η συμπίεση και αποσυμπίεση αρχείων σε πραγματικό χρόνο (και) σε αυτές τις συσκευές, με δεδομένους τους επεξεργαστές αναγκαστικά μικρότερης υπολογιστικής δύναμης που ενσωματώνουν. Ως το χειμώνα, τί άλλο να κάνουμε... υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ