Windows 10: ξανά διαθέσιμη η νεότερη αναβάθμιση

Με διορθωμένο το σοβαρό πρόβλημα που είχε, κερδίζεται ξανά όμως η εμπιστοσύνη των καταναλωτών;

Σχεδόν έξι ολόκληρες εβδομάδες μετά από την αρχική (2/10) και, υποτίθεται, εγκεκριμένη μετά από επαρκή έλεγχο διάθεση της αναβάθμισης 1809 των Windows 10, η Microsoft προσφέρει εκ νέου στο παγκόσμιο κοινό την ίδια αναβάθμιση που βρισκόταν "στον πάγο" και μη προσβάσιμη σε οποιονδήποτε από τις 6/10. Ο λόγος: το πολύ μεγάλο πρόβλημα απώλειας δεδομένων που υπέστη ένας αριθμός χρηστών, όταν διαπίστωσε πως με την αναβάθμιση υπάρχοντος συστήματος Windows 10 στο περιβόητο October 2018 Update (που μάλλον θα μείνει... κατ' ευφημισμόν στην Ιστορία ως τέτοιο πια), διαγράφονταν όλα τα αρχεία που βρίσκονταν έως τότε στους φακέλους Documents, Pictures, Music και Videos, χωρίς μάλιστα επανάκτησή τους αν επέστρεφε κανείς στην πρότερη έκδοση των Windows.

Αυτό το πρόβλημα ο αμερικανικός κολοσσός σε ειδική δημοσίευση που έκανε στο επίσημο Windows Blog είχε το θράσος να τo χαρακτηρίσει ως... "μικρό αλλά σημαντικό", μάλλον επειδή κανείς απ' όσους συνέταξαν αυτό το κείμενο δεν έχασε εν δυνάμει πολλά GB υπερπολύτιμων δεδομένων που δεν μπορούν να ξαναβρεθούν - υπενθυμίζουμε πως οι συγκεκριμένοι φάκελοι αρχείων είναι οι εξ ορισμού εμφανιζόμενοι στα Windows για την αποθήκευση φωτογραφιών και video και, ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, χρησιμοποιούνται από πάρα πολλούς χρήστες PC. Προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη ακούσει για μηνύσεις ή μαζικές αγωγές σε βάρος της Microsoft για το συγκεκριμένο θέμα, αν και η... εκκωφαντική σιωπή της αμερικανικής εταιρείας στο μεσοδιάστημα θα μπορούσε να είναι ένδειξη προσπάθειάς της να βοηθήσει σε μεμονωμένα σχετικά περιστατικά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Σε κάθε περίπτωση η αναβάθμιση αυτή είναι τώρα διαθέσιμη με διορθωμένο το πρόβλημα αυτό (και ορισμένα μικρότερης σημασίας που ανακαλύφθηκαν στο μεταξύ), αν και, ως συνηθίζεται σε αυτήν την φάση, θα πρέπει ο ίδιος ο χρήστης να την "καλέσει" μέσα από το Windows Update ή να προμηθευτεί από την επίσημη σελίδα της Microsoft το γνωστό πρόγραμμα που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει την όλη διαδικασία.

Δεν χωρά αμφιβολία, πάντως, στο γεγονός ότι έχει κλονιστεί σε μεγάλο πια βαθμό η εμπιστοσύνη απέναντι στον αμερικανικό κολοσσό όλων εκείνων των χρηστών Windows 10 που ήθελαν να εγκαθιστούν τις μεγάλες αναβαθμίσεις του λειτουργικού της συστήματος από την πρώτη μέρα της διάθεσής τους. Όχι μόνο δεν τους αδικούμε καθόλου, αλλά ενθαρρύνουμε και οποιονδήποτε σκέπτεται αυτήν την στιγμή να εγκαταστήσει την αναβάθμιση υπ' αριθμόν 1809 να το αναβάλλει για μερικές ημέρες, έτσι ώστε να σιγουρευτεί πως δεν θα ανακαλυφθεί κανένα άλλο... "μικρό αλλά σημαντικό" πρόβλημα που η Microsoft απέτυχε να εντοπίσει. Μιλώντας πάντως για λογαριασμό μας, και πάντοτε για PC που χρησιμοποιούμε παραγωγικά, σκοπεύουμε να μην εγκαταστήσουμε ξανά "Μεγάλο Update" των Windows 10 από την πρώτη μέρα, ασχέτως των υποσχέσεων της Microsoft για μεγαλύτερη προσοχή εκ μέρους της στο μέλλον. Άκου... "μικρό αλλά σημαντικό πρόβλημα" η απώλεια δεδομένων των χρηστών! Κάποιος στο Redmond εμπνέεται από τις απαντήσεις σε άβολες ερωτήσεις και τα αψυχολόγητα tweets του Donald Trump, ολοφάνερα...