Windows 10: ενεργά σε 1 δισεκατομμύριο συσκευές

Με καθυστέρηση άνω των 2.5 ετών η επίτευξη του στόχου, κατάκτηση όμως που απαιτεί πια σοβαρότητα

Αν και τέτοιες ειδήσεις δεν προσελκύουν αυτήν την στιγμή (με τον ιό COVID-19 στα πρόθυρα έξαρσης πλέον) την προσοχή που θα προσέλκυαν σε άλλες συνθήκες, αξίζει να χρησιμοποιούνται έστω ως... ορόσημο: η Microsoft ανακοίνωσε πως το νεότερο λειτουργικό της σύστημα, τα Windows 10, είναι πλέον ενεργά σε πιο πολλές από 1 δισεκατομμύριο συσκευές παγκοσμίως. Οι συσκευές αυτές περιλαμβάνουν κάθε είδους PC - desktop, laptop, υβριδικά κλπ. - τα Xbox One και τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας HoloLens (τα οποία φυσικά κατέχει ελάχιστος κόσμος). To ορόσημο αυτό, δε, καταγράφεται μόλις έξι μήνες μετά από την καταμέτρηση της πελατειακής βάσης των Windows 10 στα 900 εκατομμύρια συστήματα τον Σεπτέμβριο.

Αυτή η κατάκτηση του 1 δισεκατομμυρίου ενεργών συσκευών έρχεται με δυόμισι ολόκληρα χρόνια απόκλιση σε σχέση με το αρχικό στόχο της Microsoft να την επιτύχει έως τα μέσα του 2018. Πάντοτε έτοιμη να... διασκεδάσει τις εντυπώσεις για να διαχειριστεί την δημόσια εικόνα της, η Microsoft εμμέσως "έριξε το φταίξιμο" για πολλοστή φορά στην... αποτυχία των Windows Phone να αποκτήσουν αξιοπρεπές μερίδιο αγοράς, παρά το γεγονός ότι από τις αρχές του 2016 τα smartphones με αυτήν την έκδοση του λειτουργικού της συστήματος θεωρούνταν ήδη συνταξιοδοτημένα. Αν δεν πείσει κανέναν ο αποδιοπομπαίος τράγος σου μία φορά, γιατί προσπαθείς να τον χρησιμοποιήσεις για δεύτερη, Redmond; Όχι ιδιαίτερα έξυπνη επιλογή, κατά την γνώμη μας.

Σε κάθε περπίπτωση από τις αρχές του 2020 έγινε φανερός ο λόγος για τον οποίο η Microsoft δεν πέτυχε τον φιλόδοξο στόχο της: η αμερικανική εταιρεία ήλπιζε πως την προσφορά της για δωρεάν αναβάθμιση στα Windows 10 όλων των PC που βασίζονται σε Windows 7/8.1 θα την αξιοποιούσε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών που επέλεξε τελικά να το κάνει. Έπρεπε ωστόσο να το περιμένει έχοντας πράξει εξ αρχής τόσα τραγικά λάθη στην προώθηση των Windows 10, έχοντας δημιουργήσει τόσο κακή εντύπωση για την πολιτική της στην συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων των χρηστών και έχοντας απωλέσει την εμπιστοσύνη του κοινού με τις αναβαθμίσεις ή ενημερώσεις που κάθε φορά δεν γνωρίζει κανείς τί είδους πρόβλημα θα δημιουργήσουν.

Το μόνο που απομένει να ζητήσουμε από την Microsoft, τώρα που τα Windows 10 έχουν πλέον καθιερωθεί ως το de facto λειτουργικό σύστημα για την πλειοψηφία των προσωπικών υπολογιστών παγκοσμίως, είναι να τα αντιμετωπίσει από δω και πέρα με την σοβαρότητα που αρμόζει σε αυτήν την κατάκτηση - και ας έχει αλλάξει στρατηγική κατεύθυνση ως εταιρεία, και ας προέρχονται τα πιο πολλά της έσοδα πλέον από αλλού. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει για να εξιλεωθεί απέναντι σε ένα καταναλωτικό κοινό που εν τέλει έχει... υποστεί ουκ ολίγα υποστηρίζοντάς την - στο βαθμό που το έκανε - στο όλο ζήτημα των Windows 10. Ας ελπίσουμε πως θα πράξει όλα εκείνα που πρέπει και δεν θα περιοριστεί στις πομπώδεις δηλώσεις που αρέσκεται να κάνει. Όχι τίποτ' άλλο, μα απ' ό,τι φαίνεται τελείωσαν κι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ